Πότε θα ξεκινήσει το έργο. Πότε θα ολοκληρωθεί, βάσει των αρχικών προβλέψεων.

Το σημαντικό έργο, προυπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ, το μνημείο της δημοτικής αγοράς Χανίων και το ζήτημα της ανακατασκευής του φαίνεται ότι μπαίνει στο τελικό στάδιο για την εναρξη των διαδικασιών για την εύρεση καταρχάς αναδόχου και εν συνεχεία για την έναρξη κατασκευής του έργου, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων την Τετάρτη (2/12).

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Γιώργος Ξανθουδάκης επεσήμανε ότι, “η Δημοτική Αγορα είναι ένα κτήριο πάνω από  100 ετων. Μοναδικό κτήριο. Ένα μνημείο 4.000 τμ. που εγκαινιάστηκε το 1913 από τον Ελ. Βενιζέλο. Χρήζει άμεσης παρέμβασης. Οι αυτοψίες επιτροπών του Υπ. Πολιτισμού έχουν επισημάνει φθορές και προβλήματα. Το κτήριο κατασκευάστηκε εκεί που βρισκόταν ο κεντρικός προμαχώνας των ενετικών τειχών. Ένα μέρος του είναι εκτός προμαχώνα. Η προσπάθεια ανακατασκευής ξεκίνησε επί δημαρχείας Τζανακάκη και συνεχίστηκε και με τους επόμενους Δημάρχους. Η αγορά πρέπει να έχει την εικόνα που του αξίζει”.

Όπως τόνισαν ο κ. Ξανθουδάκης αλλά και η κ. Μαθιοπούλου από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Χανίων που έχει αναλάβει τα τεχνικά “κομμάτια” του συγκεκριμένου έργου, επιλέχτηκε μια διαδικασία ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Οι ενδιαφερόμενοι θα περάσουν από οικονομική επιτροπή. Στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι αρκεί να πληρούν τα κριτήρια. Θα βαθμολογηθούν και οι 5 πρώτοι θα περάσουν στη β’ φάση και οι 5 θα υποβάλλουν οικονομικοη ππροσφορά. Κριτήρια θα είναι τα ίδια κεφάλαια τους να είναι τουλάχιστον τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, θα πρεπει να έχουν εμπειρία έργων την τελευταία πενταετία ενός εκατ. ευρώ. Όσοι εχουν μεγαλύτερη εμπειρία βαθμολογούνται με μεγαλύτερη εμπειρία. Τα έργα αυτα στα οποία έχουν συμμετάσχει να είναι κηρυγμένα διατηρητέα. Στη β’ φάση επιλέγονται οι 5 καλύτερες προτασεις. Και από κει θα δοθούν οι απαιτούμενες εκπτώσεις και θα υπάρξει ανάδοχος.

Οι όροι της διακήρυξης του έργου

Ο αναδοχος δεσμεύεται από τη νομοθεσία για την κατασκευή του έργου. Η διακήρυξη είχε καταληκτική ημερομηνία 11 Ιανουαρίου για να γίνουν οι προσφορές. Θα αλλάξει η ημερομηνία γιατί θα πρέπει να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της ΕΕ 30 ημέρες, εφόσον πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις η υπογραφή σύμβασης αναμένεται το φθινόπωρο του 2021 οπότε και θα προκύψει ανάδοχος. Χρόνος ολοκλήρωσης του έργου, αυστηρά είναι οι 24 μήνες.

“Οι όροι του διαγωνισμοί είναι τέτοιοι που θα εξασφαλίσουν αξιόπιστο ανάδοχο. Επιτακτική η ανάγκηνα ξεκινήσει άμεσα το έργο. Υπάρχουν θέματα ασφάλειας” επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων.

Ένα θέμα που τέθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης είναι το μέλλει γενέσθαι με τους καταστηματάρχες της δημοτικής αγοράς. Μάλιστα, οι καταστηματάρχες της δημοτικής αγοράς έστειλαν υπόμνημα στο ΔΣ Χανίων με το οποίο ζήτησαν, “να παραταθεί ο χρόνος της διαδικασίας της δημοπράτησης, διότι βιώνουν μια περίοδο οικονομικών προβλημάτων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού”.

Σε μια πρώτη τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης ανέφερε ότι, ” έχουμε μπροστά μας έναν ολόκληρο χρόνο για να υπάρξουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις με τους καταστηματάρχες για να δώσουμε λύσεις, για την περίοδο που το μνημείο θα ανακατασκευάζεται”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook