Απεβίωσε ο Βαλερί Ζισκαρ Ντ Εστεν, ένας από τους αρχιτέκτονες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Από το 1974 ως το 1981 διατέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας

Οπρώην Γάλλος πρόεδρος Valery Giscard d’Estaing πέθανε, ανέφερε την Τετάρτη το ραδιόφωνο Europe 1 της Γαλλίας. Σύμφωνα με το Europe 1, ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν είχε εισαχθεί στις 17 Νοεμβρίου στο τμήμα καρδιολογίας του νοσοκομείου της πόλης Τουρ, ενώ τον Σεπτέμβριο είχε κάνει πάλι εισαγωγή σε νοσοκομείο στο Παρίσι με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του (1974-81) στη Γαλλία, προώθησε τον εκσυγχρονισμό της γαλλικής κοινωνίας, εφαρμόζοντας το συναινετικό διαζύγιο και νομιμοποιώντας τις αμβλώσεις, ενώ υπήρξε και ένας από τους αρχιτέκτονες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο πρόεδρος Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ήταν ιδιαίτερα συνδεδεμένος με την Ελλάδα και ήταν μεταξύ αυτών που υποστήριξαν την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν ήταν πρόεδρος της Γαλλίας. Αργότερα, πάντως, δεν είχε κρύψει ότι θεωρούσε λάθος της Ελλάδας, που υιοθέτησε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν γεννήθηκε το 1926 στο Κόμπλεντς της Γερμανίας, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως οικονομικός διευθυντής των Γαλλικών αρχών κατοχής μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποφοίτησε από το Λύκειο Ζανσόν ντε Σαλλύ του Παρισιού. 

Μετά τις σπουδές του στην Grande Ecοle – ENA, τελείωσε την Πολυτεχνική Σχολή αποφοιτώντας έκτος στη σειρά, διορίστηκε Οικονομικός Επιθεωρητής. Με το Ανεξάρτητο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξελέγη βουλευτής στη Γαλλική εθνοσυνέλευση. Το 1959 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών και τρία χρόνια αργότερα Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σε ηλικία 36 ετών και πέρασε στην ιστορία ως ο νεότερος Γάλλος Υπουργός Οικονομικών. Συγκρούστηκε με τους Γκωλικούς για ζητήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στενότερων δεσμών με τις ΗΠΑ εξ ου και αποπέμφθηκε από τον Ντε Γκωλ. 

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook