Τι συστήνει η διεύθυνση δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας, τμήματος Χανίων, τμήμα φαρμάκων και φαρμακείων

Κατόπιν  εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τους εμβολιασμούς σύμφωνα με το *Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμών* παιδιών και ενηλίκων κατά την περίοδο πανδημίας SARS-CoV-2 σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

Η πανδημία από το νέο κορωνοϊό με εκατομμύρια δηλωθέντα κρούσματα και εκατοντάδες χιλιάδες θανάτων παγκοσμίως προκαλώντας συναγερμό, μας απέδειξε με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την αξία των εμβολίων.

Ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή για ασφαλή και αποτελεσματικά αντίμετρα έναντι του SARS-CoV-2, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε στη διάθεσή μας εμβόλια με αποδεδειγμένη ασφάλεια και εξαιρετική αποτελεσματικότητα για δεκάδες σοβαρά και δυνητικά θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα.

Κατά την πρόσφατη εντατικοποίηση των μέτρων της πανδημίας στη διάρκεια της 2ης έξαρσής της και λόγω της συνεπαγόμενης επιβολής περιορισμών στις μετακινήσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν πρέπει να παραμένει σε αυτές τις συνθήκες ανεμβολίαστος πληθυσμός για κοινές λοιμώξεις που προλαμβάνονται με εμβόλια.

Ως εκ τούτου συστήνεται:

·Έγκαιρος και πλήρης εμβολιασμός όλων των ηλικιακών ομάδων με τα προτεινόμενα από τα Εθνικά Προγράμματα εμβόλια.

· Άμεση συμπλήρωση των εμβολίων που καθυστέρησαν να χορηγηθούν.

· Εκτός των παιδιών και των εφήβων, απαραίτητος είναι και ο εμβολιασμός των ενηλίκων και των εγκύων, καθώς και των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.           

Γενικά επισημαίνεται ότι:

● Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής κατά την περίοδο της πανδημίας εφόσον τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες προστασίας .

● Ο εμβολιασμός ρουτίνας δεν αυξάνει την πιθανότητα λοίμωξης COVID-19.

● Ο τυχαίος εμβολιασμός κατά την περίοδο επώασης του κορωναϊού δεν αυξάνει την πιθανότητα για εκδήλωση σοβαρότερης λοίμωξης, ούτε μειώνει την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια του χορηγηθέντος εμβολίου.

*Πληροφορίες: 28213-44210

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook