Ζητούν ένταξη στο εποχικό επίδομα όλων των εργαζομένων στα ΚΑΕ και γενικά των εργαζομένων σε επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας,  χωρίς όρους και προϋποθέσεις με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας

Με επιστολή τους εποχικά εργαζόμενοι, καταγγέλλουν ότι έμειναν χωρίς επίδομα εν μέσω πανδημίας, αντιμετωπίζοντας τεράστια δυσκολία να τα βγάλουν οικονομικά πέρα.

Ακολουθεί η επιστολή τους:

“Οι εργαζόμενοι στα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ) περιμέναμε τον  χειμώνα του 2020 να έρθει η άνοιξη και το καλοκαίρι για να δουλέψουμε. Περιμέναμε πολλοί από εμάς μετρώντας τα τελευταία χρήματα από το εποχικό ταμείο (παίρνουμε για 3 μήνες από 400 ευρώ…) και κάνοντας φυσικοθεραπείες.

Ναι, δεν μας είχαν φτάσει τα λεφτά από την προηγούμενη σεζόν, γιατί αυτά ήταν ελάχιστα τον μήνα, περίπου 650 ευρώ το μήνα, παρότι έφταναν κατά εκατομμύρια οι τουρίστες στα αεροδρόμια. Δεν υπάρχει το “δουλεύω σεζόν και μαζεύω” σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως η δική μας.

Ναι, φυσικοθεραπείες γιατί δουλεύαμε και το καλοκαίρι του 2019 και του 2018 και πιο πριν εντατικά ωράρια, στεκόμασταν ώρες χωρίς διάλειμμα στο ταμείο ή κουβαλούσαμε τόνους προϊόντων.

Και μετά ήρθε η πανδημία και το αβέβαιο καλοκαίρι. Θα δουλέψουμε; Δε θα δουλέψουμε; Τους θέλουμε τους τουρίστες; Δεν τους θέλουμε; Θα ενταχθούμε σε παράταση του επιδόματος; Πως θα ζήσουμε;

Κάποιοι από εμάς πήραν για δυο, τρεις μήνες παραπάνω επίδομα. Κάποιοι βρήκαν άλλη δουλειά. Και κάποιοι έτρεξαν στο πρώτο τηλεφώνημα της εργοδοσίας τον Ιούλη.

– “Μπορείς τη Δευτέρα να είσαι εδώ;”  – “Μπορώ!”

Και πάλι δουλέψαμε εντατικά. Γιατί οι τουρίστες ήταν λιγότεροι, αλλά ήμασταν και εμείς. Πολύ λιγότεροι. Και χωρίς μέσο προστασίας πέρα από τη μάσκα. Ούτε ένα τεστ δεν έκανε ποτέ κανείς.

Κάποιοι από εμάς βγήκαν σε αναστολή για να βολευτεί η επιχείρηση και να λάβει κάποιες επιδοτήσεις. Βόλεψε και εμάς προφανώς μέσα στην ανεργία που βιώναμε όλοι οι εποχικοί φέτος.

Και η σεζόν τέλειωσε πρόωρα με εμάς ακόμα μια φορά να είμαστε στην ίδια κατάσταση. Αλλά φέτος κάτι ήταν διαφορετικό.

“Η αίτηση σας για εποχικό επίδομα ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ”. Αυτό ήταν το μήνυμα του ΟΑΕΔ.

Επικοινωνήσαμε με τον ΟΑΕΔ αλλά και με την εργοδοσία. Η απάντηση;

“Δε θα μπείτε φέτος στο επίδομα γιατί η επιχείρηση δεν προσέλαβε αρκετά άτομα ώστε να θεωρείται εποχική, άρα και να καλύπτεται αυτό το δικαίωμα σας”. Ο ΟΑΕΔ τα ρίχνει στην επιχείρηση των ΚΑΕ, και αυτή με τη σειρά της στο Υπουργείο.

Και εμείς; Εμείς μείναμε εν μέσω πανδημίας χωρίς ούτε αυτό το εισόδημα. Δεν μας απασχολεί ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη.

Έχει ευθύνη ο ΟΑΕΔ, το Υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση; Προφανώς! Γιατί με πολύ μεγάλη ευκολία θυμήθηκαν έναν νόμο που τους βολεύει για να μην δώσουν ούτε κάτι ψίχουλα σε εμάς. Άλλους νόμους, όμως, κάνουν πως δεν τους βλέπουν.

Έχει ευθύνη η επιχείρηση; Ναι! Γιατί ήξερε το ποσοστό εργαζομένων που έπρεπε να προσλάβει και δεν το έκανε για να μη χάσει ούτε ένα έυρω. Μας κορόιδεψε μέσα στη μούρη μας. Ήμασταν αναλώσιμοι για αυτή.

Εμάς μας ενδιαφέρει να ζήσουμε. Να φροντίσουμε τις οικογένειές μας. Να τελειώσουμε τις σπουδές μας. Για εμάς αυτό το επίδομα είναι σημαντικό, όσο μικρό και αν φαίνεται σε όλους τους παραπάνω. Αυτοί δε θα πεινάσουν.

Για αυτό και δε θα σταματήσουμε. Θα το βρούμε το δίκιο μας. Είμαστε ενωμένοι και θα το παλέψουμε.

Απαιτούμε:

Ένταξη στο εποχικό επίδομα όλων των εργαζομένων στα ΚΑΕ και γενικά των εργαζομένων σε επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας,  χωρίς όρους και προϋποθέσεις με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.”

Τελευταία ενημέρωση 10/12/20: Εργαζόμενοι ΚΑΕ Χανίων: Αναληθή κατασκευάσματα όσα ειπώθηκαν στην επιστολή για τα ΚΑΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook