Κάποιες λεπτομέρειες απομένουν για να μπει σε λειτουργία.

Μια “ανάσα” βρισκόμαστε από την επαναλειτουργία του ιστορικού,για τα Χανιά, ρολογιού του δημοτικού κήπου. Ο εργολάβος του έργου έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του αφού έχουν τοποθετηθεί όσα απαιτούνται, δηλαδή φώτα, μηχανισμοί κτλ. 

Εκείνο που αναμένεται είναι να συνδέσει η ΔΕΗ το ρεύμα με το ρολόι ώστε αυτό να  μπει σε λειτουργία. Η σημασία του ρεύματος είναι σημαντική όχι μόνο για τη λειτουργία του ρολογιού αυτού καθ’ αυτού, αλλά και για την υποδομή που υπάρχει στο ρολόι και θα το δώσει μια σύγχρονη και ελκυστική εικόνα. Χαρακτηριστικό ότι το ρολόι έχει μια καμπάνα που θα χτυπάει κάθε μία ώρα.

Σε κάθε περίπτωση, το συμβατικό αντικείμενο του αναδοχου έχει τελειώσει και αναμένεται η σύνδεση με το κυρίως δίκτυο της ΔΕΗ και η ρύθμιση των φώτων ώστε πλέον να τεθεί σε λειτουργία και αφού προηγηθούν κάποιες τελικές ρυθμίσεις και δοκιμές.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε λειτουργία και σε ένα κλίμα αφενός χριστουγεννιάτικο, θα δώσει μια άλλη “όπτικη” στην πόλη, εν μέσω lockdown.

Φωτο απο τον ανάδοχο του έργου Γιώργο Χαραλαμπόπουλο

(Φωτο απο τον ανάδοχο του έργου Γιώργο Χαραλαμπόπουλο)

Υπενθυμίζεται ότι το έργο περιελάμβανε τις απαιτούμενες επεμβάσεις ενίσχυσης, επισκευών και ανάδειξης του, για την αποκατάσταση της αρχικής μορφής του την προστασία του από περαιτέρω φθορά καθώς και την προστασία των διερχόμενων πεζών, με τη άρση επικινδυνότητας λόγω πτώσης επιμέρους υλικών.

Το ρολόι του δημοτικού κήπου ανήκει στα νεώτερα μνημεία της πόλης. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές άρχισε να κτίζεται το 1924 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1927. Το ρολόι έχει ιδιόμορφη τριμερή διάρθρωση, βάση και κορμό των οποίων οι πλευρές συγκλίνουν προς τα πάνω και στέψη που διαμορφώνεται σε κυκλική περίμετρο. Για το χτίσιμο του ρολογιού του δημοτικού κήπου των Χανίων χρησιμοποιήθηκαν καντουνάδες (μεγάλες πέτρες) από τα τότε λατομεία των Λενταριανών και της Χαλέπας, καθώς και ποταμίσια άμμος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook