Όσοι ανιχνεύονται θετικά στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα της χώρας, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα

Δύο επιπλέον μέτρα, από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ παράλληλα στην ενημέρωση για την πανδημιά αναλύθηκε ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων εποχιακών ειδών.

Ν. Χαρδαλιάς: Όσοι ανιχνεύονται θετικά στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα της χώρας, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα

Αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την κατ’ οίκον απομόνωση, είναι 16.617, ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Αναλυτικότερα, απ’ αυτά, τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας.

Περαιτέρω, επισήμανε πως η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός ανέφερε πως ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούν έντονο προβληματισμό τις τελευταίες 7 ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας.

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί από την εργαλειοθήκη της δύο επιπλέον μέτρα, από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Πρώτον, όσοι ανιχνεύονται θετικά στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα της χώρας, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεύτερον, δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις όσοι δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους» εξήγησε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο.

Από 7.00-20.30 η λειτουργία καταστημάτων εποχιακών

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά και έχουν ως κύριες δραστηριότητες τις παρακάτω:

Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16
Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02
Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.0
Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07

Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σουπερ μάρκετ).

Διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων από 7 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου του 2021.

Επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντα.

Επίσης δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων

Οι κανόνες λειτουργίας είναι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού και ενταγμένοι στις διαδικασίες του lockdown, έχοντες ως εξής:

Για την μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).
Ωράριο λειτουργίας από 7 π.μ. έως 8:30 μ.μ.

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων ισχύουν τα κάτωθι:

  • Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
  • Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για  κάθε 15 τ.μ.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας  και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.
  • Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
  • Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
  • Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Βάνα Παπαευαγγέλου: 18.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα ανακοίνωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου

«Από τα νέα κρούσμα που ανακοινώθηκαν σήμερα 316 αφορούν την Αττική και 367 στη Θεσσαλονίκη. Η πληρότητα των ΜΕΘ άγγιξε το 84% και 79% στην Αθήνα και 94% στη Θεσσαλονίκη. Τα κρούσματα δείχνουν να μειώνονται σε όλη την επικράτεια. Περίπου 18.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα. Στα 49 χρόνια ανέβηκε ο μέσος προς των νέων μολύνσεων. Απ ό,τι φαίνεται δεν πάει μα σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης λόγω της μεγάλης διασποράς από την εργασία στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον» τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την αποψινή ενημέρωση.

Γκ. Μαγιορκίνης: «Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά»

Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα όσον αφορά ρυθμό αναπαραγωγής RT είναι ξεκάθαρη, καθώς αυτός ο αριθμός παραμένει κάτω από το 1, εξήγησε κατά την αποψινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Ωστόσο είπε ότι τα ενεργά κρούσματα παραμένουν ακόμη εξαιρετικά υψηλά, παρότι καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων 15-20% στην Αθήνα και 20-22% στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως είπε, καταγράφεται μικρή υποχώρηση στην διάγνωση νέων κρουσμάτων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η μείωση στο προφίλ νοσηρότητας συνεχίστηκε, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, από την προηγούμενη βδομάδα τόνισε και κάλεσε όλους να προσέξουν και ιδίως όσοι βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά. «Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά» κατέληξε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook