Η παλιότερη του νησιού, χρονολογείται από τον 11ο αιώνα- Δείτε τις φωτογραφίες

Μια ερειπωμένη, ωστόσο άκρως επιβλητική εικόνα αντικρίζει ο επισκέπτης των Χανίων, αν αποφασίσει να παρατηρήσει από κοντά την εγκαταλελειμμένη, πια, Μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη, γνωστή και ως Καθολικό.

Στην απόκρημνη πλαγιά του φαραγγιού Αυλακίου, κοντά στην έξοδό του, και σε απόσταση 20 χλμ. από την πόλη των Χανίων, στη βόρεια ακτή του Ακρωτηρίου, μια και πολύ μεγάλη πέτρινη γέφυρα που οδηγεί στην ερειπωμένη μονή.

Το μονοπάτι για να την προσεγγίσει κανείς ξεκινάει από τη Μονή Γουβερνέτου και διαρκεί περίπου 30 λεπτά με τα πόδια, με την ευρύτερη δύσβατη περιοχή να είναι γνωστή και ως Αρκουδοβούνια. Η μονή δημιουργήθηκε στη σπηλιά που κοιμήθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης ή Ξένος κατά τον 11ο αιώνα, με τις τριγύρω κοιλότητες από αυτή να αποτελούν αρχικά καταφύγιο για τους ερημίτες και αργότερα να χτίζονται σε αυτές και κάποια κελιά.

Όποιος συνεχίσει την πεζοπορία για 10 λεπτά ακόμη φτάνει προς τη θάλασσα, όπου σχηματίζεται ένα υπέροχο μικρό φιόρδ με ονειρικά νερά, που καταλήγει εκεί όπου κάποτε υπήρχε και το λιμάνι της Μονής του Αγίου Ιωάννη Ερημίτη και το οποίο ακολουθείται από το δικό του θρύλο.

Σύμφωνα με αυτόν πειρατές αποβιβάστηκαν στο σημείο προκειμένου να επιτεθούν στη μονή, ο Ηγούμενος τους καταράστηκε και το καράβι τους πέτρωσε με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να φύγουν ποτέ από την Κρήτη και να επιστρέψουν στον τόπο τους. Στην έξοδο του φαραγγιού, λοιπόν, βρίσκεται και ένας μεγάλος βράχος που θυμίζει καράβι και ενισχύει ακόμη περισσότερο το θρύλο.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook