Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυναν μηνύματα στη διεθνή ημερίδα για τον παιδικό καρκίνο στην εποχή της πανδημίας, που διοργανώνει ο Σύλλογος “Ελπίδα”.

Τόσο η κ. Σακελλαροπούλου όσο και ο κ. Μητσοτάκης εξήραν το έργο του Σωματείου “Ελπίδα” κατά του παιδικού καρκίνου, φροντίζοντας όχι μόνο τα παιδιά αλλά και το περιβάλλον τους, τις οικογένειές τους. 

Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει τα εξής: “Η πανδημία έχει επηρεάσει ριζικά τις ζωές μας. Ο αναγκαίος περιορισμός κατ’ οίκον, ο φόβος της ανεργίας και οι συνακόλουθες οικονομικές δυσκολίες είναι η μια όψη του νομίσματος. Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ο φόβος της ασθένειας και των
μακροχρόνιων επιπτώσεων που μπορεί να έχει για τον οργανισμό μας. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι οι συνάνθρωποί μας που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν επιπλοκές αν ασθενήσουν από Covid-19.

Οι οικογένειες με μικρά παιδιά ή νέους που υποβάλλονται αυτό το διάστημα σε θεραπεία για τον καρκίνο είναι κατανοητό να νιώθουν μεγαλύτερη αγωνία από ό,τι συνήθως. Είναι, ασφαλώς, καθησυχαστικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά που μάχονται κατά του καρκίνου δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από τον νέο ιό, αν και δεν παύουν να ανήκουν σε μια ευάλωτη κατηγορία του πληθυσμού. Η θεραπεία στην οποία υποβάλλονται, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών, τα καθιστά πιο ευπαθή από τον υγιή γενικό πληθυσμό και τους υγιείς συνομήλικούς τους. Αλλά ακόμη και όταν έχουν βγει νικητές από τη μάχη με τον καρκίνο, είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα υγείας που τα τοποθετούν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές, σε περίπτωση που μολυνθούν με τον κορονοϊό.

Τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο είναι μικροί ήρωες. Κάθε μέρα παλεύουν ενάντια σε έναν αόρατο εχθρό, δείχνοντας ασύγκριτη δύναμη, αντοχή και πίστη. Είναι ένας δύσκολος αγώνας, που σε συνθήκες πανδημίας γίνεται ακόμη δυσκολότερος.

Στο πλευρό τους, ως σύμμαχοι και υποστηρικτές, είναι οι δυνατοί, γενναίοι γονείς τους. Ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ” είναι ο θεσμός που αγκαλιάζει αυτά τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους. Ακόμα και σε αυτή την περίοδο των πρωτόγνωρων δυσκολιών, τους προσφέρει ελπίδα, υποστήριξη και φροντίδα. Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση που διοργανώνει η «ΕΛΠΙΔΑ» αποτελεί αναμφίβολα μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Μας δίνει την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με διακεκριμένους επιστήμονες, γιατρούς και άλλους επαγγελματίες από τον χώρο της Υγείας, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και οι οικογένειές τους λόγω της πανδημίας. Θα βοηθήσει, επίσης, να αναδειχθούν οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού, καθώς και η πολιτική της ανοσοποίησης μέσω των εμβολίων, όταν αυτά θα είναι έτοιμα. Καλωσορίζω αυτήν την τόσο σημαντική πρωτοβουλία, με τη βεβαιότητα ότι η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας θα συμβάλει καθοριστικά στην προστασία των ευάλωτων παιδιών μας.

Θέλω να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη που όλοι οφείλουμε στο πολύχρονο και συστηματικό έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ», και ειδικά στην κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, για τη στήριξη που παρέχει στα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, καθώς και στις οικογένειές τους. Εδώ και 30 χρόνια, ο σύλλογος αυτός έχει σταθεί στο πλευρό τους, σαν μια μεγάλη οικογένεια, ενθαρρύνοντάς τους και εμπνέοντάς τους εμπιστοσύνη. Σε αυτή την κρίσιμη για την ανθρωπότητα στιγμή, η “ΕΛΠΙΔΑ” αποτελεί λαμπρό πρότυπο, το οποίο μας κάνει όλους περήφανους.

Μητσοτάκης: Το Σωματείο “Ελπίδα” φάρος του αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου

Κάθε πρωτοβουλία εναντίον της μάστιγας του καρκίνου είναι εξ ορισμού σημαντική. Όταν, όμως, αφορά τα παιδιά γίνεται διπλά σημαντική. Και όταν εκδηλώνεται σε συνθήκες πανδημίας, τότε αποκτά και μία επίκαιρη και δραματική ένταση, αναφέρει στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτή η Ημερίδα της “Ελπίδας”, λοιπόν, έχει το ειδικό βάρος της θεματολογίας της. Αλλά και τη φόρτιση της συγκυρίας. Γι’ αυτό και είναι πραγματικά ξεχωριστή. Το 1902, στην πρώτη επιστημονική μελέτη για τον καρκίνο στην αρχαία Ελλάδα, ο ακαδημαϊκός Αριστοτέλης Κούζης διαπίστωνε ότι η μάχη εναντίον της νόσου ξεκινά, ήδη, με την εμφάνιση των πρώτων κοινωνιών. Στους πολλούς αιώνες που μεσολάβησαν η μάχη αυτή μπορεί να έγινε λιγότερο άνιση. Αλλά δεν κερδήθηκε, ακόμη, οριστικά από τον άνθρωπο.

Οι περισσότερες μορφές παιδικού καρκίνου μπορούν, πλέον, να ξεπεραστούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της εξειδικευμένης αντιμετώπισης. Και αυτό θα πρέπει να μας δίνει δύναμη αλλά και να πολλαπλασιάζει τις προσπάθειές μας. Γιατί στις μέρες μας η απειλή του Covid διαμορφώνει πρόσθετες απαιτήσεις για όσους δοκιμάζονται από νεοπλασματικά νοσήματα. Κυρίως για τα παιδιά, που παραμένουν πιο ευάλωτα, καθώς είναι άμεσα εξαρτημένα από την οικογένεια και το ιατρικό προσωπικό.

Το Σωματείο “Ελπίδα” πρωτοπορεί στον αγώνα που δίνουν εκατοντάδες «μικροί ήρωες» στην πατρίδα μας. Εδώ και χρόνια αποτελεί φάρο του αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, φροντίζοντας όχι μόνο τα παιδιά αλλά και το περιβάλλον τους, τις οικογένειές τους. Αυξάνοντας τις λειτουργίες της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων, όπως και του πρότυπου Ξενώνα της. Αναπροσαρμόζοντας, όμως, τώρα και τις ημερήσιες θεραπείες. Και εφαρμόζοντας ειδικά πρωτόκολλα, ώστε να μηδενιστεί ο κίνδυνος έκθεσης των ασθενών στον κορονοϊό. Για τις υγειονομικές πρακτικές προστασίας των μικρών αγωνιστών μας θα μιλήσουν, ασφαλώς, οι εξέχοντες επιστήμονες που μετέχουν σε αυτόν το διαδικτυακό προβληματισμό.

Απ’ την πλευρά μου, θα ήθελα να χαιρετίσω την πρωτοβουλία σας, που συμβαδίζει με την προσπάθεια της Πολιτείας να θωρακιστούν οι ευπαθείς συμπολίτες μας, παρέχοντας ειδικά στα παιδιά θεραπευτική μέριμνα αλλά και ψυχολογική αρωγή. Η πανδημία άλλωστε απέδειξε ευρύτερα ότι όταν η κρατική φροντίδα πλαισιώνεται από την αντίστοιχη ιδιωτική, τότε το αποτέλεσμα υπέρ της Υγείας μεγεθύνεται.

Και το έργο της “Ελπίδας”, εδώ και τρεις δεκαετίες, δείχνει ακριβώς αυτόν τον δρόμο:

Τον δρόμο της συνεργασίας και της προσφοράς. Αξίζουν, λοιπόν, πολλά συγχαρητήρια στην κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη και στους συνεργάτες της. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το μεγαλύτερο όπλο μας κατά του καρκίνου παραμένει η πρόληψη. Η χώρα διαθέτει βεβαίως, από την περασμένη άνοιξη, το Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης “Σπύρος Δοξιάδης”. Την έγκαιρη διάγνωση, όμως, πρέπει να συνοδεύει και η καθολική ευαισθητοποίηση. Ένα μέτωπο στο οποίο, επίσης, Πολιτεία και “Ελπίδα” δίνουν τη μάχη από κοινού.

Κυρίες και κύριοι, η πανδημία ελπίζω ότι σύντομα θα νικηθεί, καθώς χάρη στη σκληρή δουλειά των ερευνητών και των επιστημόνων απέχουμε πολύ λίγο από το εμβόλιο. Η μάχη κατά των νεοπλασιών, ωστόσο, θα συνεχιστεί. Με τις δημόσιες δομές ενισχυμένες. Με την κλινική εμπειρία πλουσιότερη. Αλλά και με τα πολλά χρήσιμα συμπεράσματα από την επίπονη διαχείριση του Covid, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Έναν τομέα στον οποίο επίσης η συμβολή της “Ελπίδας” θα είναι καθοριστική. Θα αναμένω, λοιπόν, με ξεχωριστό ενδιαφέρον τα πορίσματα της Ημερίδας σας, σίγουρος για την επιτυχία της. Δίνοντας και πάλι συγχαρητήρια στους πρωταγωνιστές της και απευθύνοντας ευχές για δύναμη και υγεία σε όλους. Και προπαντός στους μικρούς μας ασθενείς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook