Ο χάρτης με τα τέσσερα χρώματα άλλαζει κάθε Τετάρτη, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας

Τον επιδημιολογικό χάρτη όπως έχει διαμορφωθεί πανελλαδικά παρουσίασε η Καθημερινή, ένα μήνα μετά την εφαρμογή του lockdown.

Υπενθυμίζεται πως από τη στιγμή που η χώρα μπήκε σε καθολικό, οριζόντιο περιορισμό, σταμάτησε να δημοσιοποιείται ο χάρτης της χωρισμένος σε τέσσερα χρώματα –πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο–, ανάλογα δηλαδή με το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς έγινε ολόκληρη η επικράτεια γκρι. Μακριά όμως από τα φώτα της δημοσιότητας, η επιτροπή των ειδικών εξακολουθούσε να χρωματίζει τον χάρτη της Ελλάδας με βάση αυτά τα τέσσερα χρώματα και να βλέπει πώς εξελίσσεται η κατάσταση και στις 74 περιφερειακές ενότητες.

Ο χάρτης με τα τέσσερα χρώματα άλλαζε κάθε Τετάρτη, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Στον χάρτη βλέπετε πώς έχει η εικόνα πανελλαδικά αυτή τη στιγμή, έπειτα από ένα μήνα lockdown, με τις 74 περιφερειακές ενότητες να διαμορφώνονται ως εξής: 20 είναι στο πράσινο, 18 στο κίτρινο, 11 στο πορτοκαλί και 25 στο κόκκινο. 

Στην Κρήτη πιο επιβεβαρυμμένος νομός είναι των Χανίων που βρίσκεται σε κατηγορία τρίτη, ακολουθούν Ρέθυμνο, Ηράκλειο στην κατηγορία 2 και τέλος το Λασίθι με λιγότερο ιικό φορτίο.

Αν δει κανείς αναλυτικά τις περιφερειακές ενότητες στον χάρτη που δημοσίευσε η Καθημερινή, θα διαπιστώσει πως στο πράσινο είναι πολλά νησιά, λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης. Είναι σαφές πως ένα μήνα μετά το lockdown η επιδημιολογική εικόνα εξακολουθεί να είναι δύσκολη και να μην έχει υποχωρήσει τουλάχιστον στους μισούς νομούς από την πορτοκαλί και κόκκινη περιοχή. Γίνεται επίσης σαφές πως η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ιδιαιτέρως βεβαρημένη σε σχέση με άλλες γεωγραφικές περιοχές, όπως η Πελοπόννησος.  


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook