Πλήρης ημερών έφυγε το απόγευμα της Πέμπτης από την ζωή η Λήδα Κατακουζηνού – Βαρδινογιάννη. Ήταν σύζυγος του επί σειρά ετών Βουλευτή Ρεθύμνου και υπουργού αρκετών κυβερνήσεων Παύλου Βαρδινογίάννη

Η Λήδα Κατακουζηνού – Βαρδινογιάννη γεννήθηκε στο Ελληνικό και ήταν κόρη του Ιωάννη Κατακουζηνού, επιχειρηματία, και της Ειρήνης Κουτλίδη, αδερφής του Ευρυπίδη Κουτλίδη, επιχειρηματία και συλλέκτη έργων τέχνης. Η καταγωγή της οικογένειάς της ήταν από την Μυτιλήνη.  Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και στη σχολή Βακαλό.  Στην συνεχεία συμπλήρωσε τις σπουδές της στην Ελβετία.  Κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών έζησε στο Παρίσι.Το 1979 ανέλαβε την διεύθυνση της οικογενειακής επιχείρησης ξυλείας.

Τα μέλη της οικογένειάς της συναναστρέφονταν με ποιητές και ζωγράφους με αποτέλεσμα να στραφεί και η ίδια προς την τέχνη. Η συλλογή της περιλαμβάνει Πικάσο, Μάρκ Σαγκάλ, Ανρί Ματίς, Ζουάν Μιρό, Νικηφόρο Λύτρα, Κωνστατνίνο Βολανάκη, και έργα των Τσαρούχη, Χατζηκυριάκου – Γκίκα, Γαλάνη και άλλων κορυφαίων εικαστικών. 

Μεγάλο μέρος της επίπλωσης της οικίας της, έχει δωρηθεί στο Μουσείο Μπενάκη προς το οποίο είχε πραγματοποιήσει πλήθος δωρεών. Σε ένδειξη τιμής το Μουσείο Μπενάκη, το 2014 διοργάνωσε, στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα, την έκθεση με τίτλο «Στο σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη», όπου και εκτέθηκε το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής της συλλογής. Ήταν επίσης ευεργέτιδα του Ασύλου Ανιάτων.

Ο αποχαιρετισμός της Όλγας Κεφαλογιάννη

Με θλίψη, η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη, αποχαιρέτισε τη θεία της Λήδα Βαρδινογιάννη η οποία έφυγε σήμερα από τη ζωή.

Η Όλγα δημοσίευσε μια κοινή τους φωτογραφία και έγραψε λόγια καρδιάς για τη αγαπημένη της θεία

“Η Λήδα Κατακουζηνού-Βαρδινογιάννη, η θεία Λήδα για την οικογένειά μας, έφυγε σήμερα από κοντά μας… η τελευταία grande dame των Αθηνών, με το μοναδικό στυλ, την πνευματική καλλιέργεια, την λατρεία για την τέχνη, την διάθεση για ευεργεσία, τους καλούς τρόπους, την αστική ευγένεια και την κοσμοπολίτικη αύρα, μας μάγευε πάντα με την ιδιαίτερη προσωπικότητά της. Την αποχαιρετούμε με συγκίνηση και μεγάλη αγάπη!”

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook