Έχουν ζητηθεί και δόσεις του εμβολίου της Pfizer

Η Αίγυπτος παρέλαβε χθες την πρώτη παρτίδα εμβολίων για τον κορονοϊό, κινεζικής προέλευσης.

Η Υπουργός Υγείας της Αιγύπτου Χάλα Ζάγιεντ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο αεροδρόμιο του Καΐρου ότι το εμβόλιο κορονοϊού που παρασκευάστηκε από τον κινεζικό κρατικό φαρμακευτικό οργανισμό Sinopharm έχει παρασχεθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έχει αποτελεσματικότητα 96% έως 100% σε ήπιες και σοβαρές περιπτώσεις.

Τα εμβόλια, που θα χορηγούνται σε δύο δόσεις, με διαφορά 21 ημερών, θα δοθούν δωρεάν κατά προτεραιότητα σε επαγγελματίες υγείας, άτομα με χρόνιες ασθένειες και ηλικιωμένους, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Όπως γράφει και ο τοπικός Τύπος, η Αίγυπτος έχει ήδη μπει για τα καλά στην «κούρσα» εξασφάλισης εμβολίων, αναμένοντας δόσεις από τα εμβόλια κορονοϊού τον Μάιο του 2021, ενώ έχουν ζητηθεί δόσεις του εμβολίου της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, που θα μπορούσαν να καλύψουν το 20% των αναγκών της χώρας.

Η Ζάγιεντ τόνισε ότι η Αίγυπτος εξασφάλισε επίσης δόσεις ενός πολλά υποσχόμενου βρετανικού εμβολίου που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και θα καλύψει περίπου το 30% των αναγκών της χώρας.

Τον Σεπτέμβριο, το κρατικό ταμείο της Ρωσίας συμφώνησε να προμηθεύσει 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου COVID-19 μέσω της Pharco, μιας από τις κορυφαίες φαρμακευτικές ομάδες της Ρωσίας.

Η Αίγυπτος καταγράφει αύξηση στις καθημερινές περιπτώσεις κορονοϊού.

Για πρώτη φορά σε σχεδόν πέντε μήνες, από τις 2 Δεκεμβρίου και έπειτα, οι καταγεγραμμένες καθημερινές μολύνσεις της Αιγύπτου ξεπέρασαν το όριο των 400 ατόμων.

Χθες, το Υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανέφερε 445 νέα περιστατικά κορονοϊού, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των μολύνσεων σε 120.147 άτομα, με 22 νέα θύματα που αυξάνουν το συνολικό αριθμό τους σε 6.854 νεκρούς από επιπλοκές του κορονοϊού.

(φωτογραφία αρχείου)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook