Μία από τις κατηγορίες προϊόντων τεχνολογίας που είδε τη ζήτησή της να απογειώνεται μέσα στο 2020 ήταν τα tablets.

Με τον κόσμο να περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο σπίτι, τα tablets αναδείχθηκαν ως οι απόλυτες all around συσκευές, όντας σε θέση να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες του χρήστη. Εργασία, ψυχαγωγία, ενημέρωση, επικοινωνία: όλα αυτά και ακόμα περισσότερα ήταν δυνατά χάρη σε μία συσκευή σχεδόν τόσο ισχυρή όσο ένα laptop αλλά σημαντικά μικρότερη σε μέγεθος και πολύ πιο ευέλικτη από αυτό.

Ένα ισχυρό tablet μπορεί να ανταποκριθεί σε πληθώρα ρόλων. Από την καθημερινή εργασία σε περιβάλλον γραφείου και την επικοινωνία με συνεργάτες, πελάτες, συγγενείς και φίλους, μέχρι την ανάγνωση περιοδικών και εφημερίδων και την ψυχαγωγία μέσω streaming περιεχομένου και video games. Με την προσθήκη των κατάλληλων αξεσουάρ και περιφερειακών μπορεί να εκτοξεύσει την παραγωγικότητα του χρήστη, τη στιγμή που η οθόνη αφής του σε συνδυασμό με μία γραφίδα,  του επιτρέπει να το χρησιμοποιεί όπως θα έκανε με ένα σημειωματάριο.

Τι προσέχουμε όμως κατά την αγορά ενός τέτοιου tablet;

Επεξεργαστική ισχύς

Το tablet σου πρέπει να διαθέτει ισχυρό επεξεργαστή προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα «θέλω» σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ανάλογα με την εταιρεία και την πλατφόρμα, οι επιλογές σου διαφέρουν. Στην περίπτωση του iPadOS για παράδειγμα, καλό θα ήταν να στοχεύσεις σε κάποιο iPad με επεξεργαστή A11 Bionic και πάνω. Στο Android πάλι, η διαθέσιμη γκάμα επιλογών είναι πολύ μεγαλύτερη. Θα σου προτείναμε συσκευή με Snapdragon 855, Exynos 9810, Kirin 820 ή νεότερο για να είσαι καλυμμένος σε βάθος χρόνου.

RAM

Η RAM είναι απαραίτητη προκειμένου το tablet σου να μπορεί να εναλλάσσεται γρήγορα και ομαλά μεταξύ των εφαρμογών που τρέχεις. Ο μέσος χρήστης άλλωστε, συνηθίζει να ασχολείται με πολλαπλές εφαρμογές ταυτόχρονα, καθώς το multitasking έχει εξελιχθεί σε δεύτερη φύση του. Έτσι, φρόντισε η συσκευή στην οποία θα καταλήξεις να διαθέτει τουλάχιστον 4 GB RAM (3 GB αν πρόκειται για iPad) ώστε να μην έχεις θέματα. Ιδανικά και εφ’ όσον το budget σου το επιτρέπει, θα σου προτείναμε να ανέβεις στα 6 GB ή και τα 8 GB, αν πρόκειται να χρησιμοποιείς το tablet σου αντί laptop.

Χωρητικότητα

Στα της χωρητικότητας του tablet, τώρα, αρχικά δες αν διαθέτει υποδοχή για κάρτα microSD (tip: στην περίπτωση των iPad θα πρέπει να συμφιλιωθείς με την απουσία της). Εφ’ όσον υπάρχει, τότε να ξέρεις ότι θα μπορείς εύκολα και κυρίως φθηνά να αυξήσεις τη χωρητικότητα της συσκευής. Από εκεί και πέρα, η μνήμη του tablet καλό θα ήταν να μην είναι μικρότερη των 128 GB, έτσι ώστε να έχεις τη δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών/παιχνιδιών και αποθήκευσης αρχείων απρόσκοπτα.

Σε κάθε περίπτωση θα σου προτείναμε να εξετάσεις και την περίπτωση της συνδρομής σε μία cloud υπηρεσία, είτε συμπληρωματικά, είτε για λόγους ασφαλείας (backup).

Μέγεθος & ανάλυση οθόνης

Από το streamάρισμα σειρών και ταινιών, μέχρι την επεξεργασία αρχείων και τις λοιπές σου εργασίες, το tablet θα σου χρησιμεύσει σε πολλές διαφορετικές πτυχές της καθημερινότητάς σου. Η οθόνη του, ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι ικανοποιητικού μεγέθους, έτσι ώστε να δουλεύεις με άνεση, κρατώντας το στα χέρια σου και δίχως να πρέπει να συνδέσεις εξωτερική οθόνη. Στόχευσε για 10,5 ίντσες τουλάχιστον και ιδανικά πάνω από 12 -αν φυσικά είσαι εντάξει με τέτοιο μέγεθος tablet. Σε ό,τι αφορά την ανάλυση, κοίτα να ξεπερνά τα 2000 x 1600 pixels και δε θα έχεις κανένα παράπονο.

Αξεσουάρ 

Ένα tablet πλαισιωμένο από τα κατάλληλα αξεσουάρ μπορεί να δει τη λειτουργικότητα και την ευελιξία του να εκτοξεύονται. Γι’ αυτό λοιπόν κατά την έρευνα αγοράς σου, δες τι μπορείς να προσθέσεις στο tablet που έχεις επιλέξει. Μην υποτιμάς τη γραφίδα αφού ένα καλό και ανατομικά σχεδιασμένο stylus ακριβείας θα σου επιτρέψει να το χρησιμοποιείς ακριβώς όπως θα έκανες με ένα σημειωματάριο. Το πληκτρολόγιο είναι επίσης must για δουλειές γραφείου ενώ, τέλος, η υποστήριξη ποντικιού θα σου γλιτώσει πολύτιμο χρόνο σε καθημερινή βάση.

Σχεδιασμός

Το design του tablet σου είναι καθαρά υποκειμενικό ζήτημα, αφού επαφίεται στις προτιμήσεις και το γούστο σου. Εμείς αυτό που θα σου προτείνουμε είναι να βεβαιωθείς για τη στιβαρότητά του. Με δεδομένο το ότι πρόκειται να το χρησιμοποιείς για αρκετές ώρες την ημέρα, θες μία συσκευή που να αντέχει την καθημερινή φθορά ενώ ιδανικά θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφριά, έτσι ώστε να μη σου γίνεται βάρος σε περίπτωση μετακίνησης. Αν αρέσκεσαι στο streamάρισμα περιεχομένου, σε συμβουλεύουμε να ψάξεις για tablet με λεπτό πλαίσιο οθόνης: η εμπειρία θέασής του θα είναι το κάτι άλλο!

Λειτουργικό σύστημα

Εδώ οι επιλογές σου είναι τρεις: iPadOS, Android και Windows.

iPadOS

Στην περίπτωση του πρώτου, τα πάντα είναι ξεκάθαρα: πρόκειται για το λειτουργικό της Apple, οπότε θα το βρεις σε όλα τα iPad. Εμφανισιακά και σαν εμπειρία χρήσης μοιάζει με το iOS των iPhone, ενσωματώνοντας ωστόσο λειτουργίες που παραπέμπουν στο macOS.

Android 

Το Android είναι το σύστημα της Google με το οποίο έρχονται οι περισσότερες third-party συσκευές. Αυτό που τις διαφοροποιεί είναι το περιβάλλον χρήστη (UI) του εκάστοτε κατασκευαστή που εμπλουτίζει το vanilla λειτουργικό με έξτρα λειτουργίες.

Windows

Αν τέλος επιλέξεις κάτι σε Surface (Surface Go 2 ή Surface Book 3 με εξαίρεση το Surface Duo) της Microsoft, τότε πας σε Windows 10 με τη διαφορά όμως ότι οι συγκεκριμένες λύσεις αποτελούν περισσότερο 2-σε-1 laptops παρά tablets.

Συνδεσιμότητα

Ένας από τους τομείς που τα tablets υστερούν έναντι των -περισσότερων- laptops λόγω μεγέθους, είναι στον αριθμό θυρών εισόδου/εξόδου. Τα περισσότερα έρχονται με μία θύρα USB-C και αυτό είναι όλο (στην περίπτωση των απλών iPad μάλιστα, αντ’ αυτής θα βρεις μία Lightning, σαν κι εκείνη των iPhone. Το βάρος λοιπόν, μοιραία πέφτει στην ασύρματη συνδεσιμότητα: Wi-Fi (802.11 ac) και Bluetooth (5.0 ή νεότερο) είναι απαραίτητα. Θα σου προτείναμε να σκεφτείς και την περίπτωση του LTE (5G όπου υπάρχει η σχετική δυνατότητα) έτσι ώστε να μπορείς να χρησιμοποιείς το tablet σου και εκτός σπιτιού/γραφείου, χωρίς περιορισμούς.

Αυτονομία

Για το τέλος αφήσαμε τη μπαταρία και την αυτονομία που προσφέρει αυτή. Δες προσεκτικά τις τιμές που δίνει ο εκάστοτε κατασκευαστής και βεβαιώσου ότι ανταποκρίνονται στη χρήση που πρόκειται να κάνεις στο tablet. Το ζητούμενο είναι η συσκευή σου να βγάζει στη χειρότερη περίπτωση μία γεμάτη ημέρα χρήσης χωρίς την ανάγκη φόρτισης, έτσι ώστε να μη σε περιορίζει στην καθημερινότητά σου. Σε δεύτερο χρόνο έλεγξε αν υποστηρίζεται λειτουργία ταχείας φόρτισης, έτσι ώστε ακόμα κι αν χρειαστεί ένα γρήγορο… pit stop, ο χρόνος που θα πρέπει να περιμένεις να είναι ελάχιστος.

Το καινούριο σου tablet σε περιμένει!

Τώρα πλέον γνωρίζεις όλα όσα πρέπει να προσέξεις εν όψει της αγοράς του νέου σου tablet. Όρισε προσεκτικά τις προτεραιότητές σου, δες μέχρι πού σου επιτρέπει να φτάσεις το budget σου και κάνε την επιλογή που σε καλύπτει περισσότερο. Μην αμελήσεις να διαλέξεις πρόταση από έναν αξιόπιστο κατασκευαστή που να εμπιστεύεσαι και βέβαια να τη «θωρακίσεις» με τα απαραίτητα έξτρα (προστατευτική μεμβράνη οθόνης, θήκη μεταφοράς, επέκταση εγγύησης) προκειμένου να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. 

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook