Την ικανοποίηση της εκφράζει η Αρχιεπισκοπή Κρήτης για τις αλλαγές που προκύπτουν από το ΦΕΚ που εξεδόθη σήμερα για το τι ισχύει τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Πιο συγκεκριμένα, το ΦΕΚ ορίζει ότι επιτρέπεται η παρουσία 25 πιστών (αντί 9) στις εκκλησίες και 50 πιστών (αντί 25) στις Μητροπόλεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Κρήτης που “χαιρετίζει” τις αποφάσεις της κυβέρνησης:

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, συνήλθε σε Σύσκεψη, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020, με αφορμή τις πρόσφατες Κυβερνητικές εξαγγελίες, σχετικά προς τις Εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου, και με συναίσθηση της ποιμαντικής Της ευθύνης, ανακοινώνει τα ακόλουθα:

1. Από την αρχή αυτής της παγκόσμιας δοκιμασίας η Εκκλησία Κρήτης κατά το ιερό χρέος Της και από αγάπη στους ανθρώπους και το δώρο της υγείας, συντάχθηκε σε όλα όσα πρότειναν οι ειδικοί και θέσπισε η Ελληνική Κυβέρνηση, για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοιού. Με υπομονή, η Εκκλησία βίωσε τον πρωτόγνωρο αυτό «εγκλεισμό» Της, με κίνητρο την ενότητα και την ομοψυχία, για την υπέρβαση της κρίσης αυτής.
2. Η Εκκλησία Κρήτης, πριν από λίγες ημέρες, και καθώς πλησίαζαν οι Εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου, απέστειλε με ομόφωνη Απόφασή Της, Συνοδική επιστολή στον Εξοχ. Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και ζήτησε  για την ιδιαίτερη αυτή περίοδο στη ζωή των πιστών, την πρόβλεψη των παρακάτω:

Α. Της δυνατότητας της κατ’ ιδίαν προσευχής των πιστών στους Ιερούς Ναούς, με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.
Β. Της δυνατότητας συμμετοχής πιστών στη Θεία Λατρεία την περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου, με αναλογία τετραγωνικών μέτρων κάθε Ιερού Ναού (ένας πιστός ανά δεκαπέντε τετραγωνικά μέτρα) και όχι περισσότεροι από πενήντα (50) συνολικά πιστοί στους Μητροπολιτικούς και τους μεγάλους Ιερούς Ναούς. 
3. Είναι γεγονός ότι η στέρηση μέχρι σήμερα της δυνατότητας της κατ’ ιδίαν προσευχής στους Ιερούς Ναούς προκάλεσε θλίψη και οδύνη στον Ιερό Κλήρο και τον πιστό Λαό της Μγαλονήσου και προσευχόμαστε να μην επαναληφθεί.
4. Κατόπιν της εκδόσεως της νέας Κ.Υ.Α. με αριθμ. 5509/15-12-2020, η Εκκλησία Κρήτης χαιρετίζει τις διορθωτικές παρεμβάσεις της Πολιτείας, για  τα παρακάτω σημεία:
Α. την πρόβλεψη της δυνατότητας της κατ’ ιδίαν προσευχής των πιστών στους Ιερούς Ναούς, από σήμερα μέχρι και την 7η Ιανουαρίου 2021.
Β. Την πρόβλεψη του ανώτατου αριθμού των πενήντα (50) πιστών στους Ιερούς Μητροπολιτικούς Ναούς,
Γ. την αυξηση του αριθμού των εννέα (9) πιστών στους λοιπούς Ιερούς Ναούς στον αριθμό των είκοσι πέντε (25) πιστών.
5. Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης θα αποστείλει προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας Κρήτης Εγκύκλιο Σημείωμα, για την παροχή πρακτικών οδηγιών και κατευθύνσεων.
6. Η Εκκλησία Κρήτης προτρέπει για μια ακόμη φορά, όλους τους ανθρώπους στην εφαρμογή των μέτρων, για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
7. Η Εκκλησία Κρήτης εκφράζει την ευγνωμοσύνη Της στους Ιατρούς, τους Νοσηλευτές, το Διοικητικό και το λοιπό Προσωπικό των Νοσοκομείων και εν γένει του χώρου της Υγείας, για τον τιτάνιο και άνισο αγώνα που δίνουν και προσεύχεται για την ενίσχυση και ενδυνάμωσή τους.
8. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας Κρήτης, οι Ιερές Μονές, οι Ενορίες, τα Ιδρύματα και οι λοιπές Προνοιακές δομές Της, παρά τις δύσκολες αυτές συγκυρίες, συνεχίζουν να προσφέρουν στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. 
9. Η Εκκλησία Κρήτης, εύχεται προς όλους ευφρόσυνα Χριστούγεννα και ευλογημένο το νέο έτος, 2021, με αντοχές, υπομονή και δυνατή πίστη προς τον Θεό, με την προσδοκία της υπέρβασης των δοκιμασιών που βιώνουμε σήμερα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook