Θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων το Γηροκομείο Χανίων.

Το Γηροκομείο Χανίων μπαίνει σε μια νέα διαδικασία ανακατασκευής του, αφού πλέον, αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσω μια νέας μελέτης, για την οποία πάντως έχει “σηκωθεί” αρκετή διαβούλευση για το κόστος της, το οποίο ανέρχεται στα 2,3 εκατομμύρια ωστόσο, ο αντιδήμαρχος Χανίων Γιώργος Ξανθουδάκης το εξήγησε:

“Υπήρχε μια δωρέα μελέτης από τον κ. Προβιδάκη. Δεν ολοκληρώθηκε. Παρόλο που κατατέθηκε στην πολεοδομία. Η πολεοδομία ζήτησε προσαρμογές κτλ. Δεν ανταποκρίθηκαν οι μελετητές. Εκείνη η μελέτη δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί άλλαξαν οι προδιαγραφές και οι κανονισμοί σε πολλούς τομείς λειτουργίας” επεσημανε ο κ. Ξανθουδάκης που ανέφερε για το κόστος της μελέτης: “Το ύψος των μελετών βγαίνει από τη νομοσθεσία. Ο αμοιβές ορίζονται από το ΦΕΚ. Η νέα μελέτη περιλαμβάνει και το παλιό κτήριο. Υποδομές δηλαδή που δεν υπήρχαν στην παλιά μελέτη”.

Τι περιλαμβάνει η μελέτη

  • Να κατασκευαστεί πρώτα το νέο κτήριο, συνολικά 3295 τ.μ. με όλες τις απαραίτητες υποδομές. Να μεταφερθούν οι τρόφιμοι με ασφάλεια και αυτοτελώς να εξυπηρετηθούν
  • Να γίνει παρεμβαση στο παλιό κτήριο γηροκομείου, συνολικά 3294 τ.μ. Ενίσχυση του παλιού κτηρίου, που ουσιαστικά θα ανεγερθεί, σχεδόν από το “0”.
  • Η συνολική μελέτη περιλαμβάνει επι μέρους μελέτες, όπως η αρχιτεκτονική, η στατική μελέτη, η ηλεκτρομηχανολογικών εγκατάστασεων, η περιβαλλοντική, φυτοτεχνική, γεωτεχνική, τοπογραφική κτλ.

Στο νέο κτήριο θα ενταχθούν οι βασικές δομές λειτουργίας του γηροκομείου (κουζίνες, διοίκηση, χώροι ψυχαγωγίας τροφίμων κτλ), ενώ στο παλιό κτήριο θα δημιουργηθούν κλίνες και τόποι φιλοξενίας.

Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που το κόστος του μπορεί να πλησιάσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. 

“Είναι ένα κρίσιμο κομμάτι του Δήμου Χανίων. Ευαίσθητο. Αυτ΄που κάναμε είναι να εξετάσουμε και να προχωρήσουμε ένα αίτημα που ήταν η ανέγερση της νέας πτέρυγας. Κληθήκαμε να πάρουμε μια μεγάλη απόφαση. Δεν υπήρχε δυνατότητα αξιοποίησης της προηγούμενηες μελέτης. 
Η νέα μελέτη θα αφορά την κατασκευή και λειτουργία του γηροκομείου ως ενιαίου συγκροτήματος.  Το εξαιρετικά μεγάλο ποσό της μελέτης δικαιολογείται”,
επεσήμανε στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων ο Δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, το έργο υποβάλλεται προς χρηματοδότηση. Αν εγκριθεί θα ξεκινήσει η δημοπράτηση των μελετών. Θα αναζητηθεί χρηματοδότηση και θα γίνει η δημοπράτηση του έργου. Ένα καλό “σενάριο” είναι να υπάρχει ανάδοχος σε 2,5 χρόνια από σήμερα και το έργο σε όλο το εύρος του να έχει ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια.

Χοντρικά και στο καλό…σενάριο φτάνουμε στο 2025… 2026.

Δείτε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Χανίων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook