Τα σημεία παρέμβασης του επικεφαλής Τ. Βάμβουκα και των δημοτικών συμβούλων της παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών» στο Δ.Σ. της 16/12/2020.

Στην συζήτηση του θέματος του καθορισμού των ανταποδοτικών τελών του 2021 για τον δήμο Χανίων, αμφισβητήθηκε από την παράταξή μας η αξιοπιστία των στοιχείων που εμφανίζουν μειωμένα τα τετραγωνικά μέτρα στην Γενική χρήση και στο σύνολο σε σχέση με το 2019. Ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δηλώνει ότι θα είναι αυξημένα κατά 700.000 τ.μ., αυτό δεν αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία με βάση τα οποία πρέπει να αποφασίσει τον καθορισμό των δημοτικών τελών το Δημοτικό Συμβούλιο. Επι πλέον στην εισήγηση αναφέρονται 28.000 αιτήσεις διόρθωσης των τ.μ. σε ιδιοκτησίες λόγω του ευνοϊκού νόμου, οι οποίες  εμφανίζονται ως μη επεξεργασμένες. Και αυτές με την σειρά τους θα έλθουν να αυξήσουν σημαντικά τα ανταποδοτικά έσοδα του δήμου μας το 2021.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι εάν εμφανιστούν σωστά τα τετραγωνικά μέτρα, μπορεί να μας οδηγήσουν σε οριζόντια σημαντική μείωση των  δημοτικών τελών όπως είχε ξεκινήσει επί θητείας μας, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό αυτή την περίοδο.

Αυτός είναι ο λόγος που ζητήσαμε να αποσυρθεί το θέμα και να έλθει άμεσα σε επόμενο συμβούλιο η εισήγηση, όπου θα έχουν αποτυπωθεί τα στοιχεία με ακρίβεια για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Όσον αφορά την συζήτηση του τεχνικού προγράμματος 2021, είναι κατά προσέγγιση 90% βασισμένο στα συνεχιζόμενα έργα της δημοτικής μας περιόδου και τα σχέδια πόλεως. Αυτό από μόνο του είναι μια ακόμη απόδειξη του πλούσιου έργου που κληροδοτήσαμε στη νέα δημοτική αρχή. Είναι ενδεικτική η αξία των συνεχιζόμενων έργων που αλλάζουν την εικόνα του δήμου, όπως η δημοτική αγορά, η πλατεία της Σούδας και η αποκατάσταση ποταμού Μορώνη, ο δημοτικός κήπος, η ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και άλλων δημοτικών κτηρίων, το κτήριο του συνεταιρισμού και η πλατεία στα Περιβόλια, οι εκτεταμένες παρεμβάσεις αποκατάστασης του οδικού δικτύου σε όλο τον δήμο, η βελτίωση της προσβασιμότητας, το νέο αθλητικό κέντρο στα Νεροκούρου κλπ. Σε όλα αυτά σημαντική είναι η συμβολή του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών και του προσωπικού της υπηρεσίας.  Υπάρχει όμως μηδαμηνή συμβολή ιδίων πόρων του δήμου Χανίων και ελάχιστα νέα έργα. Η δέσμευση των 4,5 εκ. ευρώ για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ, έχει συμβάλει  σε αυτό με την αφαίρεση σημαντικών ιδίων οικονομικών πόρων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook