Στον Πρόεδρο  της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια μεταβαίνει  ο αρχηγός της αξιωματικής κ. Αντώνης Σαμαράς , ενώ στις έξι το απόγευμα ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει καλέσει άτυπο υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου. Από τη στάση του κ. Σαμαρά στην συζήτηση με τον Πρόεδρο σύμφωνα με το protothema.gr, θα εξαρτηθεί αν σύντομα η χώρα θα έχει κυβέρνηση συνεργασίας για πρώτη φορά μετά από είκοσι ένα χρόνια. Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου στην Προεδρία της Δημοκρατίας εχθές, ο κ. Κάρολος Παπούλιας ανέλαβε να επικοινωνήσει με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να πραγματοποιήσεις μαζί τους διερευνητικές επαφές για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όπως έγινε γνωστό από την Νέα Δημοκρατία, η Συγγρού επικοινώνησε με την Προεδρεία για να οριστεί ραντεβού μετά τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά στις οποίες πρότεινε εκλογές και άφησε ελάχιστα περιθώρια ευόδωσης της προσπάθειας για κυβέρνηση ενότητας.

Ο κ. Σαμαράς  εχθές στις δηλώσεις του υπογράμμισε  πως «την απόφαση για το κούρεμα την δεχόμαστε, όπως δεχόμαστε και τη δημοσιονομική σύγκλιση και τις διαρθρωτικές αλλαγές». Λίγο αργότερα σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος απάντησε πως ο κ. Σαμαράς «θέλει τα ευρωπαϊκά χρήματα και τη μείωση του δημοσίου χρέους, αλλά δεν θέλει να μοιραστεί την ευθύνη για τις υποχρεώσεις της χώρας και τα δύσκολα μέτρα που αυτές συνεπάγονται. Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι ένα πακέτο που δεν μπορεί να τεμαχιστεί α λα καρτ». Η εικόνα που σχηματίστηκε μέχρι εχθές αργά τη νύχτα από τις δύο πλευρές ήταν αυτή του πλήρους αδιεξόδου.

Την ίδια ώρα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κα Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στον γαλλικό Monde συνέδεε για πρώτη φορά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με την εκταμίευση της έκτης δόσης. Η κα Λαγκαρντ σημείωσε χαρακτηριστικά: «πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη πολιτική σαφήνεια από την Ελλάδα προκειμένου να εγκριθεί η 6η δόση».

Όλα αυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο του  υπουργικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει στις 4  της  Κυριακής.Στη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα ενημερώσουν τα μέλη της κυβέρνησης για την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και την πορεία των σχετικών συζητήσεων.

Επίσης, θα συζητηθεί η προετοιμασία για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου.

Τα  σενάρια

Σε περίπτωση  συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και του κόμματος της αξιωματικής  αντιπολίτευσης, αμέσως θα αναζητηθεί το πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας. Μέχρι στιγμής αυτά που «παίζουν» είναι τα εξής:

Λουκάς Παπαδήμος – Συν: προσδοκάται ότι οι αγορές θα «ηρεμήσουν», άμα τη εμφανίσει του στο Μέγαρο Μαξίμου. Πλην: δεν είναι πολιτικό πρόσωπο

 

Πέτρος Μολυβιάτης – Συν: θεωρείται «θεσμικό» πρόσωπο που δεν θα παίξει με προσωπικές στρατηγικές. Πλην: υπήρξε στενός συνεργάτης του προηγούμενου πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, τον οποίο έχει στοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ για την σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει η χώρα.

Σταύρος Δήμας – Συν: διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην Ευρώπη και όπως λέγεται «οι Βρυξέλλες τον ξέρουν». Πλην: είναι αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και στην κυβέρνηση φοβούνται ότι θα λειτουργήσει «κομματικά».

Ευάγγελος Βενιζέλος – Συν: έχει διαπραγματευτεί τις δύο τελευταίες συμφωνίες του Ιουλίου και του Οκτωβρίου στην Ευρώπη και έχει αποκτήσει προσωπικές επαφές με ηγέτες της ευρωζώνης και παράγοντες του ΔΝΤ. Πλην: η ΝΔ τον τελευταίο καιρό του επιτίθεται με χαρακτηριστική επιμονή.

Δημήτρης  Ρέππας – Συν: κρατά ενωτική στάση, ενώ στο θέμα των ΤΑΞΙ η ΝΔ χρησιμοποίησε το δικό του Προεδρικό Διάταγμα για αντιπολιτευτικούς λόγους, χωρίς ο ίδιος να αντιδράσει ιδιαίτερα. Πλην: δεν διαθέτει ευρωπαϊκή εμπειρία.

Τα  σενάρια που υπάρχουν στην περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας:

Ο κ. Παπανδρέου παραμένει στο «τιμόνι» της χώρας και το περιβάλλον του μπαίνει σε μια διαδικασία διαχείρισης των «αντιφρονούντων»

Ο κ. Βενιζέλος  ψηφίζεται από την Κοινοβουλευτική  Ομάδα του ΠΑΣΟΚ πρωθυπουργός και ο σημερινός πρωθυπουργός μετακομίζει στην Ιπποκράτους και  ασχολείται με τα καθήκοντα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συσπειρώσει  το κόμμα.

Προκηρύσσονται  εκλογές, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εχθές επιχειρηματολόγησε εκτενώς  για τις συνέπειες μιας τέτοιας  επιλογής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook