Μία διαπίστωση, χωρίς να θέλουμε να το “παίξουμε” γιατροί.

Βλέπουμε τα κρούσματα το τελευταίο αρκετό διάστημα και μπορούμε έυκολα να κάνουμε διαπιστώσεις για τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Καταρχάς, η πρώτη διαπίστωση, στα γρήγορα, είναι ότι το γενικό lockdown, αν και όχι τόσο άμεσα και γρήγορα, είχε ευεργετικές συνέπειες… Περιοχές που είχαν διψήφια νούμερα κρουσμάτων, όπως πχ η Φλώρινα, είναι πλέον “μονοψήφιες” και μάλιστα σε σταθερό βαθμό.

Διαπιστώνουμε επίσης, ότι το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το 50-60% των κρουσμάτων καθημερινά εστιάζεται σε αυτές τις περιοχές!

Και για να έρθουμε στα πιο δικά μας…

Είναι εύλογο ότι, καθημερινά, παρακολουθούμε την εξέλιξη των κρουσμάτων στην Κρήτη. Διαπίστωση: Ακόμα και την περίοδο της μεγάλης έξαρσης των κρουσμάτων, στα τέλη Οκτωβρίου με πρώτο 15ήμερο του Νομέβρη (με 3000+ κρούσματα στην επικράτεια) η Κρήτη διατηρούνταν στα επίπεδα των 40 και 50 κρουσμάτων καθημερινά… Δεν θα εξηγήσουμε “γιατί” συμβαίνει αυτό. Ας το εξηγήσουν οι ειδικοί…

Το ζήτημα είναι ότι η Κρήτη εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχει καθημερινά 10-15… άντε 20 κρούσματα και μάλιστα τις τελευταίες μέρες, έχουν “μηδενίσει” Ρέθυμνο και Λασίθι και τα όποια κρούσματα υπάρχουν μόνο σε Ηράκλειο και Χανιά.

Τι θέλουμε να πούμε;

Σε μια εποχή που η τοπική οικονομία πλήττεται βάναυσα και σε όλα τα επίπεδα, καθώς επίσης και ο εκπαιδευτικός τομέας (γιατί η τηλεκπαίδευση δεν αποτελεί μια λύση διαρκείας, αλλά πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης), μήπως να βρούμε (η κυβέρνηση δηλαδή) ένα πλάνο που να “αλαφρώσει” λίγο τις επιδημιολογικά μη επιβαρυμένες περιοχές και να διατηρεί τα αυστηρά μέτρα μόνο σε εκείνες που παρουσιάζουν “υψηλά” νούμερα κρουσμάτων;

Δεν λέμε για πλήρη απελευθέρωση, αλλά έστω μια λογική (περίπου όπως αυτή που ίσχυε τον Σεπτέμβριο αλλά σε πιο αυστηρό ύφος), που, τουλάχιστον οι περιοχές που δείχνουν μια καλή εικόνα να μπορούν να “δουλέψουν” σε περισσότερο, συνθήκες κανονικότητας “τηρουμένων των αναλογιών”, προς όφελος της κοινωνίας τους.

Δεν μπορεί δηλαδή περιοχές όπως η Κρήτη, η Λευκάδα, η Σάμος, η Λακωνία (με μονοψήφια κρούσματα σταθερά) να είναι το ίδιο από επιδημιολογικής άποψης με την Πέλλα, τη Λάρισα, την Ξάνθη και την Καρδίτσα.

Ειδικά μετά τις 7 Ιανουαρίου που λήγει (υποτίθεται) το γενικό lockdown, θα πρέπει να το δουν αυτό τα “κέντρα αποφάσεων” διότι χάνονται “παραγωγικές μέρες μέσα στην κοινωνία και μαζί τους φρενάρεται η διάθεση “παραγωγικών ανθρώπων”…

Iδού και τα δεδομένα για την Κρήτη βάσει αριθμών…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook