Ένα μήνυμα που αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, λόγω των δύσκολων συνθηκών που ζούμε.

Αναλυτικά το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου:

Αγαπητοί μου αδελφοί,  Παιδιά της Εκκλησίας,

Μέσα εις τις δυσκολίες και τις αγωνίες αυτών των καιρών, σε αυτές τις διαφορετικές για όλους μας εορτές, σε ημέρες κατά τις οποίες όλος ο κόσμος νοσταλγεί στιγμές χαράς και αγαλλίασης, η Αγία μας Εκκλησία, απευθύνεται προς τα παιδιά Της και αναγγέλει «χαράν μεγάλην», το σωτήριο άγγελμα της αγάπης του Θεού, που αποτελεί πραγματικά τη μόνη διέξοδο εις τα αδιέξοδα του κόσμου τούτου, ότι «Ετέχθη υμίν σήμερον Σωτήρ, ος εστίν Χριστός Κύριος»!

Αγαπητοί μου αδελφοί,
Αυτό το σωτήριον άγγελμα, γίνεται προσκλητήριον αφυπνίσεως, εις ένα κόσμο φοβισμένο αυτή τη χρονιά, ένα κόσμον, ο οποίος διαπιστώνει ότι η δήθεν «παντοδυναμία» του ήταν επίπλαστη, ένα κόσμο, τον οποίον εταπείνωσεν αιφνιδίως ένας αδιόρατος μικροοργανισμός.
Σε αυτόν τον κόσμο, η σωτήρια και αιώνια αυτή εξαγγελία της Εκκλησίας νοηματοδοτεί ουσιαστικά την ζωήν των ανθρώπων και την πορείαν τούτου του κόσμου! Προβάλλει την αληθινή απάντηση εις τα αναρίθμητα «γιατί» της ανθρωπότητος και επανατοποθετεί τον άνθρωπο, την έμψυχη εικόνα του Θεού, εις το «πρωτόκτιστον κάλλος», την άρρηκτη κοινωνία του με τον Τρισάγιο Θεό. 

Αγαπητοί μου αδελφοί,
Καλούμαστε όλοι μαζύ, να κατανοήσωμε ότι δεν είμαστε πιά μόνοι, αλλά σωτηριολογικά «επεφάνη η χάρις του Θεού η σωτήριος πάσιν ανθρώποις». Δεν είμαστε μόνοι εις οποιαδήποτε στιγμή τούτου του βίου, τα εύκολα και τα δύσκολα της ζωής, εις οποιαδήποτε ώρα, αλλά μένουμε ενωμένοι με Εκείνον, ο Οποίος ετέχθη, έλαβε σάρκα, έγινε ένα με εμάς, διά να μπορούμε και εμείς να «κοινωνούμε» στη Θεότητά Του, να γευώμαστε διαρκώς το μεγαλείο της θείας και αιώνιας αυτής δωρεάς.
Αλήθεια, πόσο επίκαιρο ακούγεται σε όλη την ανθρωπότητα τούτο το μήνυμα, αυτή η σωτήρια αναγγελία; Πόσο ειλικρινά προκύπτει σε όλους τους ανθρώπους το ερώτημα: άρα γε, γίναμε αποδέκτες αυτής της επαγγελίας ή η ζωή μας όλη πορεύεται σαν ακόμη να αναμένωμε κάποιον «σωτήρα», στα δικά μας μέτρα και δεδομένα, που θα λυτρώσει από τα «δεσμά», τα οποία, εμείς οι ίδιοι 
αυτοκαστροφικά δημιουργούμε; Μήπως, η σάρκωσις του Υιού και Λόγου του Θεού, δεν έγινε «κτήμα» όλων μας, αλλά «αδικήθηκε» ως μία «θεωρία» ή διδασκαλία, που δεν εισήλθε καθοριστικώς στην Ιστορία των ανθρώπων, ως τρόπος και δρόμος ζωής; Μήπως, παραμένομε θεατές και όχι «μύστες» του Μυστηρίου της Θείας Ενανθρωπήσεως;

Αγαπητοί μου αδελφοί,
«Ιδού νυν καιρός ευπρόσδεκτος»! Μέσα εις το κλίμα αυτό, μέσα εις την παγκόσμια αυτή δοκιμασία, εις το πανανθρώπινο τούτο «επιτίμιο», καλούμαστε οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, να δούμε το χέρι του Θεού, να διακρίνωμε το θέλημα του Θεού και να ακούσωμε τη σωτήρια φωνή Του. 
Τη φωνή εκείνη που καλεί σε μετάνοια και επιστροφή στην πίστη! Τη φωνή εκείνη που προσκαλεί να δεχθούμε ως κοινωνία αυτή τη σωτήρια εξαγγελία. Τη φωνή εκείνη που μαρτυρεί την αλήθεια των Χριστουγέννων, ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος για να γίνουμε εμείς Θεοί. Τη φωνή εκείνη που μας προσκαλεί ή μας προκαλεί να αφήσωμε «εξωτερικά» στολίδια μιάς εμπορευματοποιημένης εορτής και να εισέλθωμε στην ταπεινή και απέρριτη φάτνη, χωρίς «φασαρία» και οχλαγωγίες, με φρόνημα ταπεινό και ολοπρόθυμο να δεχθή και να βιώση το Μυστήριο σε σιωπή και κατάνυξη. Άλλωστε, κάθε Μυστήριο βιώνεται στη σιωπή, στη μυστική σιωπή των αισθήσεων της καρδιάς, η οποία γίνεται «φάτνη» διά να σπαργανώση το Θείον Βρέφος.

Παιδιά μου ευλογημένα,
Υψώνω σήμερα πατρικώς την φωνή μου, με όλη την δύναμιν της ψυχής και του σώματός μου και σας παρακαλώ καρδιακώς να μείνετε σταθεροί, δυνατοί, ακμαίοι, πιστοί στην Αγία μας Εκκλησία, ευγνώμονες εις την δωρεάν του Θεού και δεκτικοί εις την σωτήρια πρόσκλησίν Του.
Ας γίνουν τα εφετεινά Χριστούγεννα, τα πιο αληθινά της ζωής μας!  Ας γίνουν οι πρωτόγνωρες αυτές εορτές αφορμή επαναθεωρήσεως της σχέσεώς μας με τον Θεό και τις έμψυχες εικόνες του, τους συνανθρώπους μας και απαρχή μιάς ζωής μετανοίας, προσανατολισμένης στο θέλημα του Θεού!

Χρόνια πολλά, ευλογημένα, χαρούμενα και φωτεινά, από τον Σαρκωθέντα Κύριό μας!    

Eδώ το μήνυμα του Ειρηναίου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook