«Πρέπει να συζητήσουμε τι θα γίνει με την πληρωμή και την αναστολή των χρεών στις τράπεζες».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να χαριστεί το 50% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής άφησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην  πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε «ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει από τη Βουλή ότι θα δούμε σε ποιο ποσοστό και σε ποιους δε θα είναι επιστρεπτέα η προκαταβολή. Εγώ είμαι υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας και να πληρώνει ο κόσμος τα χρέη του, αλλά είναι διαφορετικό να πιέσεις κάποιον για χρέη, για τα οποία ευθύνεται, αλλά έχει στοιχεία ανηθικότητας να τον πιέσεις να πληρώνει χρέη για τα οποία δεν ευθύνεται».

Και πρόσθεσε ότι «όταν έχεις κλειστή την οικονομία, όταν εφαρμόζεις μέτρα καραντίνας, όταν στον άλλον δεν επιτρέπεις να ασκήσει ανεμπόδιστα την επαγγελματική του δραστηριότητα, όταν του πεις να πληρώσει αυτή τη στιγμή όλα του τα χρέη είναι και παράλογο και ανήθικο». Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι «πρέπει να συζητήσουμε τι θα γίνει με την πληρωμή και την αναστολή των χρεών στις τράπεζες. Υπάρχει μια απόφαση του εποπτικού μηχανισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών που λήγει την αναστολή στις 31 Δεκεμβρίου».

Σχολιάζοντας τα εμβόλια κατά του κορονοϊού τα οποία σήμερα έφτασαν στην Αθήνα, δήλωσε ότι «είναι η μεγάλη ελπίδα της ανθρωπότητας για να μείνει πίσω μας αυτός ο εφιάλτης. Ο χρόνος κυκλοφορίας αυτών των εμβολίων είναι ρεκόρ στην παγκόσμια επιστημονική ιστορία».

Επισήμανε δε ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει το πρόγραμμα όπως το ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως κι εκατομμύρια εμβόλια κάθε μήνα. «Τώρα εγκρίνεται και το δεύτερο εμβόλιο, της Moderna, άρα θα έχουμε και παρτίδες ταυτόχρονα από τις δυο εταιρείες και θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για να μπορέσουμε μετά την άνοιξη του 2021 να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία. Ο ιός θα εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά αν έχουμε εμβολιάσει τους ευάλωτους, θα μπορέσουμε ως κοινωνία σιγά σιγά να επιστρέψουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, να μη χάσουμε την τουριστική περίοδο και να ανοίξουν τα καταστήματα».

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «για να μπορέσουμε να νικήσουμε τον ιό, πρέπει να έχουμε άνω του 60% του πληθυσμού εμβολιασμένο και ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι το εμβόλιο δεν το κάνεις μόνο για τον εαυτό σου, αλλά για το σύνολο της κοινωνίας, στην οποία ζεις. Το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό και δε θα βάλουμε κανέναν να το κάνει με το ζόρι».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook