Πόσες δόσεις θα πάρει αναλογικά, σε κάθε παρτίδα, η Κρήτη.

Η Ελλάδα παρέλαβε στις 26 Δεκεμβρίου, την πρώτη μικρή παρτίδα εμβολίων από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech, των 9.750 δόσεων. Από χτες ξεκίνησε η χορήγησή τους.

Από αυτές τις δόσεις αναμένεται να έρθουν στην Κρήτη την ερχόμενη Δευτέρα (4/1) περίπου 650 δόσεις του εμβολίου της Pfizer. 

Ως γνωστόν, αυτές οι δόσεις προορίζονται για τον εμβολιασμό των υγειονομικών σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Κρήτης. Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης.

Η χορήγηση του εμβολίου ωστόσο, θα αρχίσει να διευρύνεται πληθυσμιακά με την παραλαβή της δεύτερης παρτίδας, όπου αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα 83.850 δόσεις, στις 30 Δεκεμβρίου. Εκεί ουσιαστικά θα μπούμε στη δεύτερη φάση των εμβολιασμών που αναφέρεται σε άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), με περαιτέρω προτεραιοποίηση: άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω. Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19.

Πόσες δόσεις όμως θα έρθουν στην Κρήτη από την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer;

Σύμφωνα με την πληρόφορηση τoυ Flashnews.gr, η Κρήτη (από αυτή την παρτίδα) θα παραλάβει όσες δόσεις ανταποκρίνονται στον πληθυσμό της, δηλαδή ένα ποσοστό 6%-7%, όπερ και σημαίνει ότι θα έρθουν στην Κρήτη περίπου 5.000 δόσεις που θα αφορούν σίγουρα (και αποκλειστικά) τις παραπάνω κατηγορίες (και φυσικά ένα μικρό μέρος αυτών), δηλαδή τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Ο χρόνος που θα έρθουν στην Κρήτη οι συγκεκριμένες δόσεις (της πρώτης μεγάλης παρτίδας δηλαδή) δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά οριοθετείται για το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Σε ανάλογο ποσοστό (του 6%-7%) θα κινηθούν οι δόσεις και για τις επόμενες μεγάλες παρτίδες της Pfizer, οι οποίες είναι: 

  • έως το τέλος Ιανουαρίου, 429.000 δόσεις (περίπου 20.000 δόσεις για την Κρήτη)
  • έως τέλος Φεβρουαρίου 333.450 δόσεις (περίπου 18.000 δόσεις για την Κρήτη)
  • έως το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις (περίπου 70.000 δόσεις για την Κρήτη)

Έτοιμα και τα άλλα δύο εμβόλια

Ωστόσο, στις δόσεις αυτές, αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και εμβόλια από την εταιρεία Moderna και την εταιρεία AstraZeneca.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη περίπτωση (το εμβόλιο της Οξφόρδης δηλαδή) η έγκριση αναμένεται να δοθεί μέχρι την 7η Ιανουαρίου. Μάλιστα, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει έτοιμες 1 δισεκατομμύριο περίπου δόσεις οι οποίες θα αφορούν αποκλειστικά κατοίκους της Ευρώπης (η Pfizer παρέχει το εμβόλιο παγκοσμίως).

Όλα αυτά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι,άμεσα, τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα παρέχονται σε πολύ μεγάλο εύρος, ώστε να καλυφτεί το σύνολο του πληθυσμού. Στόχος είναι, μέχρι τα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός.

Σημαντική χρονική οριοθέτηση φυσικά για την Κρήτη, αφού τότε ξεκινά η τουριστική περίοδος που τόσο πολύ επλήγη από την πανδημία. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook