Ένας διατηρητέος, παραδοσιακός οικισμός άγνωστος στο ευρύ κοινό – Δείτε τις φωτογραφίες

Μέσα στην καταπράσινη αγκαλιά του ελατοσκέπαστου Μαινάλου, σε υψόμετρο 1.160 μέτρων το Ζιγοβίστι είναι από εκείνα τα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Ανακηρυγμένο ως διατηρητέος, παραδοσιακός οικισμός, διακρίνεται για την τοπική αρχιτεκτονική με τα πέτρινα κτίρια και αρχοντικά καθώς και τα λιθόστρωτα καλντερίμια του, όπου η ηρεμία κι η ησυχία κερδίζουν αμέσως τον επισκέπτη, που καλούν σε σεργιάνι.

Τα μικρά περιβολάκια που έχουν δημιουργήσει οι κάτοικοί του μέσα στις αυλές ή μπροστά από τα σπίτια τους μοσχομυρίζουν, γεμάτα διάφορα λουλούδια και δέντρα, προσφέροντας στον επισκέπτη όμορφες και αυθεντικές εικόνες.

Στα πιο σημαντικά σημεία του η κεντρική πλατεία κάτω από τη σκιά του γεροπλάτανου με την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, καθώς και το παλιό δημοτικό σχολείο γνωστό και ως Καποδιστριακό Διδακτήριο το οποίο λειτούργησε έως το 1957 και είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χωριού είναι και τα άφθονα τρεχούμενα νερά, γι’ αυτό και υπάρχουν πολλές πηγές όπως οι Πάνω, Κάτω και Μέση Βρύση, καθώς και η Βρύση Δρακουνά.

Το Ζιγοβίστι διαθέτει και σπουδαία ιστορία, καθώς οι κάτοικοί του ήτανε από τους πρώτους που ακολούθησαν τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στην Ελληνική Επανάσταση. Μάλιστα, ήταν εκείνοι που αποτέλεσαν το λεγόμενο «Αθάνατο Σώμα», τους προσωπικούς σωματοφύλακες του Γέρου του Μοριά, προς τιμήν των οποίων έχει ονομαστεί και η κεντρική πλατεία του χωριού.

Το χωριό υποδέχεται τους φιλοξενούμενούς του με ένα τεράστιο μαρμάρινο μνημείο- βιβλίο, όπου αναγράφονται τα ονόματα των αγωνιστών του ’21. Αυτό που σίγουρα μένει αξέχαστο είναι η υπέροχη θέα στις πλαγιές του Μαινάλου από οποιοδήποτε σημείο του χωριού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook