Η προχειρότητα με την οποία αναδείχθηκαν και σημάνθηκαν τα μονοπάτια

Μια γυναίκα, η Σοφία Τσάπμαν που ασχολείται ενεργά με την πεζοπορία περιγράφει τις παρεμβάσεις που έγιναν για την ανάδειξη των μονοπατιών τις οποίες χαρακτηρίζει πρόχειρες και θα προσθέταμε έως και αστείες, μια και πέρα από τα λάθη που υπάρχουν θα διαπιστώσει κάποιος ότι αυτοί που έφτιαξαν τις πινακίδες δεν μπήκαν καν στον κόπο να μεταφράσουν λέξεις όπως καταφύγιο και φαράγγι. Έτσι το καταφύγιο στ΄αγγλικά είναι katafygio και το φαράγγι στ΄αγγλικά είναι faraggi…

Ακολουθεί το μήνυμά της με τις αντίστοιχες φωτογραφίες:

“Με ή χωρίς κορωνοϊό, πολλοί απο εμάς βγαίνουμε στη φύση και έχουμε την τύχη να περπατάμε μερικά απο τα πολύ όμορφα μονοπάτια που έχει να προσφέρει ο τόπος μας. Απολαμβάνουμε περιοχές με μοναδικές φυσικές ομορφιές, καλντερίμια που περπατούσαν οι πρόγονοί μας, καινούρια και παλιά μονοπάτια, άλλα βατά, άλλα σε πιο δυσπρόσιτα μέρη. Άλλοι απο μας ασχολούμαστε παράλληλα και με τον εναλλακτικό τουρισμό στην περιοχή, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να ανταποκριθούμε σωστά στον ρόλο του “πρέσβη” της περιοχής, συνοδεύοντας και ενημερώνοντας τον επισκέπτη για τον τόπο που αποκαλούμε σπίτι μας. Σπίτι μας άλλωστε, νιώθουμε και τα μονοπάτια που περπατάμε, καθώς τα νοιαζόμαστε και τα πονάμε, προσπαθώντας με τον οποιοδήποτε τρόπο να τα συντηρήσουμε στο κάθε μας πέρασμα, αλλά και σε εθελοντικές εργασίες με άλλους ντόπιους και συλλόγους. 

Μέσα στο καλοκαίρι, ακούγοντας λοιπόν για μια “νέα μελέτη και ανάδειξη/πιστοποίηση μονοπατιών” που θα γινόταν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χανίων, ενθουσιάστηκα. Στη συνέχεια, είδα να τοποθετούνται πινακίδες στα διάφορα σημεία εκκίνησης και τερματισμού των διαδρομών, μια κοντινότερη ματιά με άφησε ευχάριστα έκπληκτη: πινακίδα ενημέρωσης με αναλυτικό χάρτη, πληροφορίες για την κάθε διαδρομή (ώρες πορείας, υψομετρικές διαδορές κτλ), μια ολοκληρωμένη κ καθαρή ενημέρωση. 

Βγαίνοντας λοιπόν σε κάποια παλιά αγαπημένα αλλά και σε νέα αναδειγμένα μονοπάτια, διαπιστώσαμε δυστυχώς την προχειρότητα με την οποία έχει “ολοκληρωθεί” το συγκεκριμένο έργο. 

Πριν περίπου ένα μήνα ανεβήκαμε την διαδρομή Κάμποι – καταφύγιο Βόλικα – σπηλαιοβάραθρο Μηλέ: οι περισσότεροι ξύλινοι πάσαλοι αλλαγής κατεύθυνσης πορείας έχουν ήδη πέσει, καθώς έχουν τοποθετηθεί με μια χούφτα τσιμέντο μόλις 10-15 εκ μέσα στο έδαφος. Στην συγκεκριμένη διαδρομή το χιόνι τους χειμερινούς μήνες φτάνει και τα 2-2,5μ, πώς θα αντέξουν οι πάσαλοι με τέτοια τοποθέτηση; Όπως φαινεται, αυτός έξω απο το καταφύγιο έχει “ξεριζωθεί” και το λίγο τσιμέντο που το στήριζε κρέμεται μετέωρα στην βάση του.

Οι ετικέτες βινυλίου ξεκολλάνε ήδη 

Γιατί να βαφτούν με σήμανση πέτρες μετακινούμενες, οι οποίες πλέον έχουν σφινωθεί σε φράχτες σε μια προσπάθεια (ίσως κάποιων άλλων πεζοπόρων) να τις “σώσουν” μην τις πάρει η επόμενη κατολίσθιση; Υπάρχουν πάρα πολλά σταθερά σημεία στα οποία μπορεί να γίνει η σήμανση. 

Η διαδρομή αυτή είναι ήδη σηματοδοτημένη (εθελοντικά από τον ΕΟΣ Χανίων) και η σήμανση είναι ακόμα αρκετά καθαρή και συνεχής. Αφού έπρεπε να βαφτεί ΚΑΙ με το καινούριο χρώμα (κόκκινο-άσπρο της πιστοποίησης) γιατί δεν μπορούσε να βαφτεί στα ίδια σημεία για να μην υπάρχει αυτή η εικόνα;; 

Η διαδρομή Βαντές – Αγ. Γεώργιος – φαράγγι Κυκλάμινου – Βαντές είναι αρκετά κοντά στην πόλη των Χανίων και μέχρι πρότινος δεν έχει αναδειχτεί/σηματοδοτηθεί. Ωραία, σκέφτηκα, πάμε να την εξερευνήσουμε. Η πινακίδα ενημέρωσης στην αρχή, ολοκληρωμένη όπως και στις άλλες διαδρομές, ωραία.

Έχει καθαριστεί το παλιό καλντερίμι που οδηγεί ανηφορικά προς το χωριό του Αγ. Γεωργίου, προσφέροντας πανοραμική θέα, ωραία. Φτάνοντας στον πρώτο πάσαλο αλλαγής κατεύθυνσης, διπλοκοιτάζω την Αγγλική επεξήγηση, νομίζω με ξεγελάνε τα μάτια μου! Προφανώς ο υπεύθυνος ολοκλήρωσης του έργου, θεώρησε οτι όλοι οι μη-ελληνόφωνοι επισκέπτες που θέλουμε να προσελκύσουμε να περιηγηθούν στις διαδρομές αυτές, μιλάνε άπταιστα Ελληνικά αφού η επεξήγηση είναι γραμμένη σε Ελληνικά και Greeklish!!!

Παρακάτω στον επόμενο πάσαλο το ίδιο! Το “apo monopati” και το  “apo Farangi” είναι βέβαια ξεκάθαρο στους ξένους! Απαράδεκτο να γίνεται αυτό σε μία περιοχή όπου υπάρχει ένα φροντιστήριο Αγγλικών σε σχεδόν κάθε τετράγωνο της πόλης!

Και στην τελική, υπάρχει και το Google translate που είναι και δωρεάν!!!

Σκέφτηκα οτι ίσως εκτυπώθηκαν έτσι καταλάθος μόνο για τη συγκεκριμένη διαδρομή. Δυστυχώς όχι. 

Μια επίσκεψη στην Μονή Αγ. Κυριακής και στην αρχή της διαδρομής Μονή Αγ. Κυριακής – Κάστελλος – Θέρισο, η πινακίδα μας έδειξε το μονοπάτι προς την “Μοni Metamorfosis Sotiros” και την “Moni Ag. Kyriakis” καθώς το “monastery” δεν θα το καταλαβαίναμε. Δεν συνεχίσαμε την διαδρομή εκείνη τη μέρα.. 

Στο “katafygio Volika”, η φωτογραφία μιλάει απο μόνη της. 

Καθώς έχουν διαπιστωθεί τα παραπάνω λάθη σε 3 απο τα 7 μονοπάτια που αναδείχτηκαν στο ίδιο έργο στον Δήμο Χανίων, φαντάζομαι πως και τα άλλα θα έχουν τις ίδιες “ιδιαιτερότητες”. 

Τα ερωτήματα πολλά, αλλά το κύριο είναι ΠΟΙΟΣ ευθύνεται για αυτή την τσαπατσουλιά και προχειρότητα;; 

Ποιός ανέλαβε να εκτυπώσει ανορθόγραφα τόσες ετικέτες βινυλίου ΚΑΙ να τις τοποθετήσει χωρίς καν να ερωτηθεί μήπως δεν είναι σωστή η Αγγλική εκδοχή; 

Ελέγχτηκε η ακεραιότητά του έργου απο τους αρμόδιους όταν παραδόθηκε;

Γιατί σε μέρη που είναι γνωστό οτι τους χειμερινούς μήνες καλύπτονται απο χιόνι, δεν έχουν προνοήσει για αντίστοιχη στήριξη πασάλων;

ΕΤΣΙ θα αναδείξουμε τα μονοπάτια και τον τόπο μας; 

ΕΤΣΙ θέλουμε να προσελκύσουμε ξένο κόσμο στην περιοχή; 

ΈΤΣΙ θα πάει μπορστά ο τουρισμός στον Δήμο Χανίων; 

Προσπαθώντας να δώσουμε στον πεζοπόρο, ξένο και μή, την καλύτερη εμπειρία κατά την διέλευσή του στα μονοπάτια μας, εικόνες σαν και αυτές δεν βοηθάνε. 

Ας αναλάβουν οι υπάιτιοι τις ευθύνες τους και να διορθωθούν όλα τα προβληματικά σημεία, γιατί είμαι σίγουρη οτι πληρώθηκαν για να υλοποιήσουν πολύ ανώτερης ποιότητας έργο απο αυτό που παρέδωσαν…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook