Ενόψει της νέας σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ με αποκλειστικό θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού 2021.

Το Επιμελητήριο Χανίων ενημερώνει σχετικά με την εξέλιξη της θεσμικής διαδικασίας όπως αυτή εξελίσσεται μέσω των επισήμων εγγράφων/ επιστολών τα οποία έχουν κατατεθεί προς τα μέλη του.

Είχε προηγηθεί βέβαια σχετική αναφορά του Γιάννη Μαργαρώνη επί του θέματος.

Τι αναφέρει η διοίκηση του ΕΒΕΧ:

 

Αγαπητές/ -οί συνάδελφοι,

Μετά την πρόσφατη συνεδρίαση (21/12) του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Χανίων και την καταψήφιση από την πλειοψηφία των παρόντων μελών του προταθέντος από τη Διοικητική Επιτροπή σχεδίου Προϋπολογισμού για το έτος 2021, καλείστε σε εκ νέου συνεδρίαση με το ίδιο αποκλειστικό θέμα την Τρίτη 29/12/2020.

Όπως ήδη έχετε ενημερωθεί κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, οι μοναδικές παρατηρήσεις επί της ουσίας του προϋπολογισμού εκ μέρους του επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης, κου Μαργαρώνη, υιοθετήθηκαν με πνεύμα ενότητας στο σύνολό τους εκ μέρους της πλειοψηφίας, κατά τις συνεδριάσεις της Διοικητικής Επιτροπής, στην οποία αυτός συμμετέχει με την ιδιότητα του Β’ Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων. Το γεγονός αυτό προκύπτει άλλωστε από τα επίσημα πρακτικά των δύο συνεδριάσεων της Διοικητικής Επιτροπής στις 26/10 και 3/11.

Επιπλέον, σύμφωνα και με τα επίσημα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου (21/12), δεν υπάρχει κατατεθειμένη καμία άλλη συγκεκριμένη πρόταση ή παρατήρηση συναδέλφου -από όσους καταψήφισαν- επί της ουσίας του προϋπολογισμού.

Εν μέσω μιας από τις σφοδρότερες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών και σύμφωνα με τις δημόσιες και καταγεγραμμένες στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου τοποθετήσεις όσων καταψήφισαν τον προϋπολογισμό του θεσμικού φορέα της Χανιώτικης  Επιχειρηματικότητας, έγινε ξεκάθαρο ότι τα κίνητρα της άκαιρης και εκτός θέματος αντιπαράθεσης ήταν πολιτικά και δεν κατεγράφη καμία απολύτως διαφωνία επί της ουσίας του προϋπολογισμού.

Κεντρικό διακύβευμα της πρωτοφανούς αυτής απόφασης στην ιστορία του Επιμελητηρίου Χανίων, ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, είναι πλέον η θεσμική και λειτουργική του αδρανοποίηση σε μερικές ημέρες, εν μέσω μάλιστα της πανδημίας και των ολέθριων συνεπειών της στην Οικονομία. Αξίζει ενδεικτικά να παρατεθούν μερικές μόνο κρίσιμες αναπτυξιακές προοπτικές του προϋπολογισμού, οι οποίες αυθαίρετα υπονομεύονται, με ταυτόχρονη ζημιά σημαντικών οικονομικών πόρων για τη Χανιώτικη επιχειρηματικότητα και τον ίδιο το θεσμικό φορέα:

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού έργου “Innovagro”, υπολειπόμενου ύψους €546.000, το οποίο ανάπτυξε ένα καινοτόμο δίκτυο για την προώθηση της εξωστρέφειας των αγροδιατροφικών επιχειρήσεων στην περιοχή Αδριατική – Ιόνιο, το Επιμελητήριο Χανίων δεν θα μπορέσει ως επικεφαλής του προγράμματος να πιστώσει τα χρήματα που δικαιούνται οι εταίροι με ολέθριες συνέπειες για την μελλοντική του συμμετοχή σε άλλα Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Αποχώρηση του Επιμελητηρίου Χανίων από την εξελισσόμενη επένδυσή του στο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου» (Open Mall), ύψους €269.000, συνδυαστικά με περισσότερα από €2.000.000 σε δημόσια έργα, η οποία θα αναμορφώσει το εμπορικό κέντρο των Χανίων (περιοχή της πλατείας 1866 και των πέριξ δρόμων) και θα ωθήσει 117 Χανιώτικες επιχειρήσεις που συμμετέχουν προς μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Μετά την οικονομική αδυναμία του Επιμελητηρίου, ως εταίρου του έργου, μαζί με τον Δήμο Χανίων, αυτό απεντάσσεται από το ΕΣΠΑ καθολικά.
Το Επιμελητήριο Χανίων εξωθείται σε αδυναμία εκτέλεσης ενός ακόμα Ευρωπαϊκού προγράμματος, του “Cross Costal”, το οποίο επενδύει €1,500,000 για την αειφόρο Τουριστική Ανάπτυξη. Το Επιμελητήριο Χανίων είναι επικεφαλής εταίρος του έργου και έχει με επιτυχία ολοκληρώσει και την τελική φάση των αξιολογήσεων.

Τίθεται σε κίνδυνο η ολοκλήρωση του έργου του νέου Επιχειρηματικού Πάρκου των Χανίων και κρίσιμου αναπτυξιακού μοχλού της οικονομίας, καθώς το Επιμελητήριο Χανίων, εκ των βασικών μετόχων, χωρίς προϋπολογισμό δεν θα μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Η επένδυση, προϋπολογισμού €11,5 εκατομμυρίων, βρίσκεται στο 85% της αποπεράτωσής και θα προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα στα Χανιά, έναντι ανταγωνιστικών προορισμών, για προσέλκυση νέων σημαντικών επενδύσεων (άνω των €12 εκατ.).

Αδρανοποιείται το κρίσιμο για την επιβίωση των Χανιώτικων επιχειρήσεων – εν μέσω καραντίνας – ψηφιακό πρόγραμμα δωρεάν αναβάθμισης και πανελλαδικής προβολής τους στο Διαδίκτυο από το «Ηλεκτρονικό Ράφι». Επιπλέον, ούτε και οι τοπικές επιχειρήσεις που ήδη διαθέτουν e-SHOP δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση σε μια από τις μεγαλύτερες Ψηφιακές  Αγορές της Ελλάδας – Directmarket.gr – στην οποία δραστηριοποιούνται 1.600 εταιρίες και 1.600.000 προϊόντα. Συνδυαστικά, θα καταστεί ανέφικτη η υποστήριξη στο Διαδίκτυο και όσων εμπορικών επιχειρήσεων των Χανίων βρίσκονταν αποκλεισμένες από την έκτακτη εμπορική διαδικασία της καραντίνας «Παράδοση Εκτός/ Click Away»

Καθώς είναι ενδεχόμενο ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να μην είχαν πλήρη επίγνωση των συναινετικών διαδικασιών που ακολούθησε μέχρι σήμερα η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Χανίων στη σύνταξη του προτεινόμενου προϋπολογισμού, αλλά ακόμη περισσότερο ούτε και των σοβαρών επιπτώσεων της μέχρι τώρα στάσης τους, οφείλουμε να απευθύνουμε ύστατη παράκληση για να αναλάβει ο καθένας από εμάς την ευθύνη που του αναλογεί απέναντι στους συναδέλφους επιχειρηματίες που μας εμπιστεύτηκαν την εκπροσώπησή τους, αναζητώντας όσα μας ενώνουν και όχι όσα μας χωρίζουν.

Ας συνεχίσουμε να δουλεύουμε αποφασιστικά για την Ανάκαμψη του τόπου μας.

Για τη Διοικητική Επιτροπή,

Ο Πρόεδρος,

Αντώνης Ροκάκης

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook