Από τον Δήμαρχο Παντελή Μουρτζανό.

Μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά με την πανδημία να δημιουργεί πρωτόγνωρες καταστάσεις και ιδιαίτερες συνθήκες, κλείνει. Όπως στους περισσότερους Δήμους έτσι και στο δικό μας, προέκυψαν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, στο χρόνο ωρίμανσης και λήψης των απαραίτητων αδειοδοτήσεων των έργων μας, απόρροια της υπολειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δημοτικών τελών.

Παρά ταύτα, το 2020 δημοπρατήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν είκοσι εννέα (29)  έργα, μελέτες και προμήθειες συνολικού ποσού 7.000.000 € που αφορούν κυρίως έργα υποδομής σε δίκτυα ύδρευσης, οδοποιίας, αναπλάσεων, αθλητισμού, πολιτισμού, αποκατάστασης ζημιών από Θεομηνίες, προμήθειες καινούριων οχημάτων και μηχανημάτων έργου και μελέτες αποχετευτικών δικτύων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων. Επιπλέον, έχουν υποβληθεί προτάσεις στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τη βελτίωση βατότητας αγροτικής οδοποιίας προϋπολογισμού 2.500.000 € και στο Πράσινο Ταμείο για τη κατασκευή τεσσάρων (4) παιδικών χαρών συνολικού προϋπολογισμού 175.000 €.

Ευελπιστούμε το νέο έτος και με την έναρξη του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και να υλοποιήσουμε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα το σχεδιασμό μας που αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό του Δήμου μας για το 2021 που ανέρχεται σε 16 εκατομμύρια  ευρώ και στο Τεχνικό Πρόγραμμα 89 έργων, προμηθειών και μελετών συνολικού ποσού ύψους 13,4 εκατομμύρια  ευρώ. Επίσης, αρχές του 2021 θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και θα υποβληθεί πρόταση στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Αποδούλου, Κουρούτες και Φουρφουρά προϋπολογισμού 5.000.000 €. Επιπρόσθετα, για τον ίδιο σκοπό, σχετικές μελέτες έχουν ανατεθεί και υλοποιούνται σε 19 ακόμη οικισμούς και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2022. Η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας βρίσκεται σε εγρήγορση και γίνεται μία τεράστια προσπάθεια ώστε να καταφέρουμε να υποβάλλουμε το νέο έτος, ακόμα έξι (6) προτάσεις στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Τέλη του 2021 και σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα έχει ολοκληρωθεί η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου προϋπολογισμού 45 εκ. ευρώ. Επίσης, με τη σύσταση από την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Αμαρίου του «Δικτύου Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων», ξεκινούν οι ενέργειες για τη δημιουργία πρότυπου κέντρου αιγοπροβατοτροφίας. Η αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων έστω και καθυστερημένα πήρε το δρόμο της. Ευελπιστούμε να πάρουν επιτέλους το δρόμο τους από την πολιτεία και τα άλλα τρία μεγάλα έργα που αφορούν την περιοχή μας, το Υβριδικό – Υδροηλεκτρικό Φράγματος Ποταμών, το Φράγμα Πλατύ – λιμνοδεξαμενές Γερακαρίου, Ελενών και ο Αμαριώτικος δρόμος, συνολικού προϋπολογισμού μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.

Απευθυνόμενος στους Δημότες μας, τους ενημερώνω ότι βασικός στόχος μας και τη νέα χρονιά, παραμένει η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του Δήμου μας, δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίλυση των προβλημάτων καθημερινότητας. Ζητάμε τη συνεργασία όλων για να προχωρήσουμε και να συνεχίσουμε να δημιουργούμε στέρεες βάσεις στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Εύχομαι τη νέα χρονιά να απελευθερωθούμε από τον κορωνοϊό, ώστε η ζωή των ανθρώπων να επανέλθει στην κανονικότητα και εμείς να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας.

Χρόνια Πολλά! Καλή Χρονιά με Υγεία!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook