Αποτυπωμένα σε μια πολυτελή έκδοση.

Ένα λεύκωμα - ταξίδι στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου, ένα βιβλίο το οποίο επαναφέρει στη μνήμη μας παραστάσεις και πρόσωπα που σημάδεψαν με την παρουσία τους το θεατρικό γίγνεσθαι στη χώρα μας, παρουσίασε την Τρίτη το Εθνικό Θέατρο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυσή του. Την εκδήλωση για την επετειακή έκδοση, που επιμελήθηκε ο σκηνογράφος Βασίλης Φωτόπουλος, τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην και ο νυν υπουργός Πολιτισμού, καθώς και προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό και πολιτικό χώρο.

Ένα λεύκωμα – ταξίδι στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου, ένα βιβλίο το οποίο επαναφέρει στη μνήμη μας παραστάσεις και πρόσωπα που σημάδεψαν με την παρουσία τους το θεατρικό γίγνεσθαι στη χώρα μας, παρουσίασε την Τρίτη το Εθνικό Θέατρο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυσή του. Την εκδήλωση για την επετειακή έκδοση, που επιμελήθηκε ο σκηνογράφος Βασίλης Φωτόπουλος, τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην και ο νυν υπουργός Πολιτισμού, καθώς και προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό και πολιτικό χώρο.

Το λεύκωμα, που τιτλοφορείται «100 Χρόνια Εθνικό Θέατρο», έχει στόχο να ξυπνήσει τις μνήμες και να φωτίσει πτυχές της διαδρομής του θεάτρου στο χρόνο. Είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους τους γνωστούς και άγνωστους ήρωες που στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων υπήρξαν στυλοβάτες του οργανισμού.

Κατά την ομιλία που απηύθυνε στο πλήθος ο επιμελητής της έκδοσης Β.Φωτόπουλος ανέφερε ότι η δημιουργία ενός λευκώματος προκρίθηκε ως η ιδανική λύση. Όπως υποστήριξε, μόνο με αυτό τον τρόπο ήταν δυνατόν να χωρέσουν σε μία σχετικά μικρή σε όγκο έκδοση όλες αυτές οι φωτογραφίες και τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει από το αρχείο του θεάτρου.

Εκτός από φωτογραφίες, το λεύκωμα περιλαμβάνει, επιλεκτικά, σύντομες αναφορές σε ορισμένους από τους κυριότερους δημιουργούς, προγράμματα του θεάτρου, ενώ περιέχει και ένα παραστασιολόγιο για εύκολη αναζήτηση των παραστάσεων που έχει ανεβάσει το θέατρο και των συντελεστών τους.

Νωρίτερα, το λόγο είχε πάρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, Νίκος Κούρκουλος, ο οποίος έκανε μια αναδρομή στις καλές και δύσκολες στιγμές του θεάτρου. Μίλησε για περιόδους ζυμώσεων, εντάσεων και κρίσεων, οι οποίες ωστόσο ξεπεράστηκαν, για να καταλήξει σήμερα το Εθνικό Θέατρο ένα αξιόπιστο «κέντρο θεατρικής δημιουργίας».

Αναφερόμενος στην αλλαγή του νομικού του καθεστώτος το 1994 και στη μετατροπή του σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, τόνισε ότι το Εθνικό Θέατρο πραγματοποίησε ένα άνοιγμα προς μια πιο ευέλικτη και σύγχρονη μορφή λειτουργίας. Στην κατεύθυνση αυτή ενέταξε και τη δημιουργία της Παιδικής, Πειραματικής και της Διεθνούς Σκηνής.

Ευθυμία προκλήθηκε, ωστόσο, όταν κατά την προσφώνηση του υπουργού Πολιτισμού ανέβηκε πρώτος στο βήμα ο Θεόδωρος Πάγκαλος και όχι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επίσης παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Ο πρώην υπουργός ήταν ευδιάθετος και είπε χαριτολογώντας ότι ανέβηκε πρώτος, καθώς προηγείται του διαδόχου του, τόσο στο υπουργείο, στην ηλικία, όσο και στα κιλά.

Ο κ. Βενιζέλος, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η δαπάνη δέκα δισ. δρχ. από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για την αποκατάσταση του κτιρίου του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και για τη μελέτη σχετικά με την αξιοποίηση του χώρου που βρίσκεται πίσω από το κτίριο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν προσωπικότητες από τον πολιτικό χώρο, μεταξύ των οποίων ο τέως και ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο υπουργός Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης, και από το χώρο του θεάτρου και το ευρύτερο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Ο σχεδιασμός και η τυπογραφική επιμέλεια της 500σέλιδης πολυτελούς έκδοσης, την οποία προλογίζει η Μαριάννα Λάτση, είναι προσφορά του χρηματοπιστωτικού ομίλου EFG Eurobank Ergasias.

Πηγή: in.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook