Το θέμα της λειτουργίας των σχολείων στην περιοχή της Σητείας, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα κορωνοϊού στο Παλαίκαστρο θίγει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, "oι γονείς δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίξει με την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας. Όσο η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματά μας εμείς θα μπαίνουμε μπροστά και θα τα διεκδικούμε. Υπό τις παρούσες συνθήκες στην περιοχή της Σητείας, φαίνεται ότι τα σχολεία δεν μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια την Δευτέρα 11/1".

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Η Κυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο την υγεία εκατοντάδων μαθητών και των οικογενειών τους στη Σητεία Λασιθίου Κρήτης ανοίγοντας τα σχολεία χωρίς μέτρα προστασίας!

Η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης καταγγέλλει την ανάλγητη και ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης που επιμένει στο άνοιγμα των σχολείων στο δήμο Σητείας Λασιθίου Κρήτης τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, μετά από τις παρεμβάσεις που έγιναν από συλλόγους γονέων των σχολείων καθώς και κατοίκων και φορέων της ΤΚ Παλαικάστρου και της Σητείας για αναστολή του ανοίγματος εξαιτίας της απότομης έξαρσης των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες.

Το γεγονός ότι υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων επιβεβαιώνει την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς αλλά και συνολικότερα, που οδηγεί στη  διασπορά του ιού με γοργό ρυθμό. Σε αυτές τις συνθήκες το άνοιγμα των σχολείων χωρίς την υλοποίηση σειράς μέτρων, που ζητάει εδώ και καιρό το γονεϊκό κίνημα, θα οδηγήσει στην ακόμη μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού και προδιαγράφει το νέο κλείσιμό τους το επόμενο διάστημα.

Για την όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί οι ευθύνες είναι ξεκάθαρες και σε καμία περίπτωση δεν είναι ατομικές. Η κυβέρνηση είναι αυτή που δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να γίνουν έλεγχοι στους χώρους δουλειάς,  δεν αυξάνει τα δρομολόγια στα ΜΜΜ για να μειωθεί ο συγχρωτισμός, δεν φροντίζει για τη στελέχωση του νοσοκομείου της περιοχής με το αναγκαίο προσωπικό.

Η απαίτηση των γονέων να μην ανοίξουν τα σχολεία της περιοχής τη Δευτέρα πηγάζει από τον φόβο που προκαλεί η αδιαφορία και η εμμονή των αρμόδιων φορέων να μη λαμβάνουν μέτρα προστασίας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και μάλιστα σε σχολικά κτίρια που έχουν χρόνια σοβαρά προβλήματα, τα οποία η πανδημία έχει εντείνει ακόμα περισσότερο, αλλά και από τις τραγικές ελλείψεις στις δομές υγείας.

Η υποκρισία της κυβέρνησης πρέπει να σταματήσει εδώ. Έκλεισε τα σχολεία για δυο μήνες, στέλνοντας τους μαθητές στα σπίτια τους, μακριά από τις σχολικές τάξεις, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η επιλογή σε γνωστικό-κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο, χωρίς να αξιοποιήσει το χρονικό αυτό το διάστημα ώστε να ληφθούν μέτρα και να επιστρέψουν με ασφάλεια στις τάξεις τους. Αρνήθηκε πεισματικά να κάνει μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς –γιατί όπως ισχυρίστηκε «στις τάξεις ο ιός δεν κολλάει», τη στιγμή που πάνω από χίλια ήταν τα κλειστά τμήματα σε όλη τη χώρα όταν 25-27 μαθητές στοιβάζονταν σε αίθουσες κλουβιά, χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο απόστασης!

"Οι γονείς δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίξει με την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας. Όσο η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματά μας εμείς θα μπαίνουμε μπροστά και θα τα διεκδικούμε. Υπό τις παρούσες συνθήκες στην περιοχή της Σητείας, φαίνεται ότι τα σχολεία δεν μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια την Δευτέρα 11/1.

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων σε κάθε σχολείο από κοινού με τους εκπαιδευτικούς να προχωρήσουν σε δυναμικές παρεμβάσεις για την προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας όλων των παιδιών και των οικογενειών τους, όλων των κατοίκων της περιοχής και να διεκδικήσουν:

 • Άμεσα να πραγματοποιηθούν τα rapid test για όλο τον πληθυσμό του Παλαικάστρου και ευρύτερα στα χωριά της Δημοτικής ενότητας Ιτάνου της Δημοτικής ενότητας Σητείας και στην πόλη της Σητείας.
 • Να ενισχυθεί με το αναγκαίο προσωπικό η κλινική covid του νοσοκομείου Σητείας, καθώς και όλες οι δημόσιες δομές Υγείας στον Νομό.
 • Να ληφθούν με ευθύνη της κυβέρνησης μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, μικροεπαγγελματιών, αγροτών, ανέργων της περιοχής.
 • Να εγκατασταθεί ιατρικό-νοσηλευτικό κλιμάκιο με ευθύνη κυβέρνησης-7ης ΥΠΕ στην ΤΚ Παλαικάστρου για όλο το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας για την ιατρική, ψυχολογική και άλλη στήριξη των κατοίκων.
 • Να εξασφαλιστεί  με ευθύνη κυβέρνησης-περιφέρειας-δήμου ότι οι ασθενείς που δε χρήζουν νοσηλείας στο νοσοκομείο θα διαμένουν χωριστά από τους οικείους τους σε ξενοδοχειακές μονάδες που θα επιταχθούν για το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας, με μέριμνα για παρακολούθησή τους από εξειδικευμένο προσωπικό, εξασφάλιση διατροφής κλπ.

Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουνε με όλα τα αναγκαία μέτρα που διεκδικούμε!

 • Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις. Διεκδικούμε 15 μαθητές ανά Τμήμα.
 • Να δημιουργηθούν νέες σχολικές αίθουσες και να αξιοποιηθούν ήδη υπάρχουσες. Θέλουμε σχολικά κτίρια που καλύπτουν τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες.
 • Να γίνονται δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα test covid-19 στα σχολεία.
 • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία.
 • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών – καμιά πρόσληψη «από το παράθυρο» με ευθύνη των Τοπικών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Αρχές Γενάρη και ακόμα υπάρχουν εκατοντάδες εκπαιδευτικά κενά (ενδεικτικά αναφέρουμε: σε μαθήματα που είναι πανελλαδικός εξεταζόμενα, σε ειδικά μαθήματα πχ στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό πχ στην παράλληλη στήριξη).
 • Να χορηγούνται δωρεάν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στα σχολεία.
 • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ουσιαστική λειτουργία με όλο το αναγκαίο προσωπικό στα Ειδικά Σχολεία.
 • Να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολικών λεωφορείων.
 • Να δοθούν σε όλα τα παιδιά τεχνολογικά μέσα, τάμπλετ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γρήγορο internet με ευθύνη του κράτους. Κανένας μαθητής εκτός εκπαίδευσης – καμιά απουσία σε μαθητή που δεν έχει τα μέσα να συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση.
 • Να γίνει αναπροσαρμογή της ύλης και να στηριχθούν όλα τα παιδιά με ενισχυτική διδασκαλία αμέσως μόλις ανοίξουν τα σχολεία. - Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
 • Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές μορφές τηλεαξιολόγησης. Μόνη λύση να παραταθεί ο χρόνος παράδοσης της βαθμολογίας.
 • Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση. Καμιά αλλαγή ειδικά φέτος στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Καμιά αλλαγή που μειώνει εισακτέους και αποκλείει μαθητές από Σχολές της επιλογής τους.
 • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκπαίδευση των παιδιών που διαμένουν σε δομές προσφύγων". 

Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook