Με αφορμή την επιστροφή στα σχολεία.

Η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ Χανίων:

Εδώ και 8 μήνες – προτείνουμε – διεκδικούμε – κινητοποιούμαστε, ώστε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η Κυβέρνηση να λάβουν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, αλλά η Κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Παιδείας αδιόρθωτοι!

Η Κυβέρνηση επιλέγει να ανοίξει τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου με τους ίδιους όρους λειτουργίας των σχολείων του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου – Νοεμβρίου χωρίς να αναλογίζονται τι έχει συμβεί και τι συμβαίνει στην εκπαιδευτική κοινότητα και στην ευρύτερη κοινωνία, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, καθώς – δυστυχώς για όλους/ες – είχαμε πολλούς φίλους και συγγενείς ασθενείς, διασωληνωμένους ακόμα και απώλειες ζωών.

Η δια ζώσις εκπαιδευτική διαδικασία ξεκινά μετά από ένα δύσκολο τρίμηνο για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μια περίοδος που όλου ευχόμαστε να μην την δούμε ξανά. Το υπουργείο Παιδείας περιορίστηκε στην διάθεση των μασκών προστασίας και στα παγούρια των μαθητών ενώ δεν πήρε ούτε ένα άλλο μέτρο για την συνέχεια των μαθημάτων με ανοιχτά σχολεία. Ειδικά κονδύλια λογώ της Πανδημίας δεν υπήρξαν ούτε συμπληρωματικοί διορισμοί εκπαιδευτικών όπως έγινε σε πολλές χώρες του εξωτερικού για τη διασφάληση της Δημόσιας Υγείας.

Από τον Ιούνιο η πολιτική που ακολουθείτε για την Παιδεία στοχεύει όλο και περισσότερο στη συρρίκνωση παρά στην ενίσχυση του Δημόσιου σχολείου. Η αύξηση του αριθμού των τμημάτων, η εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με αυτά των κολεγίων, ο περιορισμός με νόμο του δημοκρατικού δικαιώματος για τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων, η διενέργεια μόνο στην εκπαίδευση ηλεκτρονικών εκλογών όταν ο κλάδος ζητούσε παράταση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είχαν αναβληθεί, η επιβολή με νόμο του διορισμού των μελών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια όπου οι εκπαιδευτικοί εξέλεγαν 2 μέλη μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες φανερώνει όλο αυτό το διάστημα τον αντιδραστικό, συντιρητικό και σκληρά αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της κυβέρνησης.

Συνεχίζουν με επικοινωνιακούς όρους να χειρίζονται την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ως προς τη λειτουργία των σχολείων στο πλαίσιο της πανδημίας, παρουσιάζοντας μια εικόνα κανονικότητας, χωρίς στην ουσία να λαμβάνει, ακόμα και τώρα, κανένα μέτρο, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν και να παραμείνουν ανοιχτά με ασφάλεια. Οι πολιτικές επιλογές και προτεραιότητες που θέτει η ΝΔ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αναδεικνύουν με εμφατικό τρόπο την αδιαφορία για παροχή των βασικών κοινωνικών αγαθών σε όλους τους πολίτες και μαθητές ισότιμα, την αδιαλλαξία και την εμμονή σε καταστροφικές επιλογές για την κοινωνία επιχειρώντας κορυφαία ζητήματα, που αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, να τα «κρύψουν κάτω από το χαλί».

Η Κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ανοίξει τα σχολεία χωρίς καν να αναμένει την επιδημιολογική αποτύπωση των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Επιλέγει και επιμένει, σε χειρότερες συνθήκες από αυτές του Σεπτεμβρίου, να λειτουργήσουν τα σχολεία με 25 μαθητές, ανά τμήμα, σε αίθουσες 25 με 30 τ.μ.,  καθώς μέσα στον χειμώνα τα παράθυρα και οι πόρτες, λόγω των καιρικών συνθηκών, δεν γίνεται να παραμένουν συνέχεια ανοιχτά, αλλά και γενικότερα οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν ακόμα περισσότερο τον κορωνοϊό. Με 100% πληρότητα των λεωφορείων-μέσων μεταφοράς, με τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό καθαριότητας, χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο για τη λειτουργία των ολοήμερων, όπου τα παιδιά όλων των τάξεων βρίσκονται στους ίδιους χώρους για τη σίτισή τους, με απουσία, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ούτε καν τώρα, με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων!

Ωστόσο όλα έχουν ένα όριο και το όριο αυτό έχει πια ξεπεραστεί. Δε θα ανεχτούμε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η Κυβέρνηση να «σφυρίζουν αδιάφορα» στην πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνία ολόκληρη. Επιτέλους να λάβει ουσιαστικά μέτρα και όχι να επιμένει σε μια επίπλαστη αίσθηση κανονικότητας, η οποία δυστυχώς δεν υπάρχει πουθενά στην κοινωνία, εκτός από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού, που έχει την πολυτέλεια εν μέσω πανδημίας για στιγμές «ανεμελιάς», και των μελών της Κυβέρνησης.

Η κατάσταση που διαμορφώνει η Κυβέρνηση με αυτή την απόφασή της συνιστά εγκληματική αμέλεια της υγείας μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων. Οδηγεί άμεσα στον κίνδυνο να έχουμε ένα δεύτερο, για φέτος, και τρίτο συνολικά, κλείσιμο των σχολείων, στο άμεσο μέλλον, με όλες τις τραγικές, παιδαγωγικά και ψυχοσυναισθηματικά, συνέπειες για τη γενιά μαθητών που βρίσκονται σήμερα στα σχολεία.

 Ειδικά τώρα που οι έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε διάφορες χώρες, όπως  σε Αυστρία, Βερολίνο, Βαυαρία, αναφέρουν ότι τα παιδιά κάτω των 14 ετών μολύνονται με την ίδια συχνότητα, όπως και οι ενήλικες, απλά έχουν ήπια συμπτωματολογία ή ακόμα και απουσία συμπτωμάτων, αλλά και τα νεότερα στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και της Ένωσης Παιδιατρικών Νοσοκομείων των ΗΠΑ που αναφέρουν ότι από την έναρξη της πανδημίας πάνω από 2.000.000 παιδιά έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό που αποτελούν το 12,4%, στο σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, το αφήγημα της Κυβέρνησης ότι τα σχολεία είναι ασφαλή, χωρίς μέτρα, υποκρύπτει σκοπιμότητες και ενέχει- σε κάθε περίπτωση – τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες.

Το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση έστω και τώρα να συναισθανθεί τι πάει να κάνει και να προχωρήσει τώρα σε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε η  λειτουργία των Σχολείων να είναι τέτοια, που  θα ελαττώνει κατά πολύ τους κινδύνους και έτσι να ανοίξουν τα σχολεία.

Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Με μέτρα όμως και όχι με επικοινωνιακές ανακοινώσεις και πειραματισμούς.

Απαιτούμε ΑΜΕΣΑ :

Α) Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων διασφάλισης της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, με μέγιστο αριθμό τους 15 μαθητές ανά τμήμα και έναν μαθητή ανά θρανίο, προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας και πλήρη κάλυψη υγειονομικών–καθαριστικών μέσων, αραίωση των μαθητών στα μέσα μεταφοράς στο 50% πληρότητας, με δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Προτεραιότητα στον προαιρετικό εμβολιασμό (όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η UNESCO) πρέπει να έχουν οι ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών και έπειτα να ακολουθήσει  η υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα. Ειδική μέριμνα για τα σχολεία ειδικής αγωγής που έμειναν ανοικτά και ανοχύρωτα.

Β) Αύξηση δαπανών, μέσω της ενίσχυσης του τακτικού προϋπολογισμού, για τη δημόσια εκπαίδευση.

Γ) Κάλυψη όλων των αναγκών σε τεχνολογικό εξοπλισμό των εκπαιδευτικών και μαθητών. Προσαρμογή των εκπαιδευτικών αντικειμένων και μαθημάτων για ουσιαστική εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εφόσον απαιτηθεί ξανά. Αναπροσαρμογή της ύλης και σχεδιασμός κάλυψής της τους επόμενους μήνες.

Δ) Ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας για τη λειτουργία των σχολείων. Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, αξιοποίηση άδειων δημόσιων και δημοτικών χώρων, μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας. Δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αύξηση των δαπανών για τη λειτουργία των σχολείων και την εκπαίδευση.

Ε) Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών. Δωρεάν τεστ στον λαό.

Στ) Μαζικές μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.

Ζ) Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.

Η)  Να δοθούν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα, από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, για την εικόνα της διασποράς του ιού στα σχολεία της χώρας και των δεδομένων καταγραφής κρουσμάτων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Θ) Σε περίπτωση αδράνειας τόσο της επιτροπής, όσο και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, η ΔΟΕ να ζητήσει εισαγγελική παραγγελία για την ανάκτηση των στοιχείων και απόδοση τυχόν ευθυνών.

Ι) Την αξιοποίηση κάθε ένδικου μέσου προάσπισης της υγείας των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας από τη ΔΟΕ.

    Ζ) Άμεσα η ΔΟΕ να θέσει τον κλάδο σε κινηματική εγρήγορση, απαιτώντας μαζικά τη διασφάλιση της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών.

Σε όσες σχολικές μονάδες υπάρχουν προβλήματα και ελλείψεις (εκπαιδευτικό προσωπικο, προσωπικό καθαριότητας, μεταφορές μαθητών κ.τ.λ.) κατά το άνοιγμα των σχολικών μονάδων ενημερώστε άμεσα το διοικητικό συμβούλιο για να παρέμβει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο (με διευκολυντική 2ωρη Στάση Εργασίας) προχωρά την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου:

στις 12πμ  σε κινητοποίηση στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων στηρίζοντας την κινητοποίηση των Φοιτητών,

ενώ στη 1.30μμ θα πραγματοποίηση παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Χανίων για τα προβλήματα και τις ελλείψεις των σχολικών μονάδων,

έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα λόγω της υγειονομικής απειλής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook