“Δυνατή η χαλάρωση των μέτρων”

Δεδομένης της αποκλιμάκωσης της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τη μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων, έχουμε την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιώντας πάντως ότι η θετική πορεία της επιδημίας δεν δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό.

Όπως τόνισε, «είναι ώρα να πάρουμε προσεκτικά το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας», σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη, εφόσον υπάρξει σχετική εισήγηση, να υλοποιήσει από την ερχόμενη Δευτέρα τη σταδιακή επανεκκίνησης της οικονομίας. Επεσήμανε δε ότι το lockdown «στοιχίζει» στην ελληνική οικονομία περισσότερα από τρία δισ. ευρώ τον μήνα.

Είπε επίσης ότι αυξάνεται στα 500 ευρώ το πρόστιμο για όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα, ενώ ανακοίνωσε δύο μέτρα στήριξης:

  • Η κάλυψη του ενοικίου επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται και τον Φεβρουάριο.
  • Επεκτείνονται για δύο μήνες ακόμα όλα τα επιδόματα ανεργίας.

Μιλώντας στη Βουλή το πρωί της Παρασκευής, κατά τη συζήτηση με αντικείμενο τη διαχείριση της πανδημίας από πλευράς κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «φαίνεται πως ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις», ενώ επεσήμανε ότι σε αυτό συνέβαλε και η απόφαση για αυστηροποίηση των μέτρων μετά την αλλαγή του χρόνου. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως, αν είχε συμβεί κάτι δραματικό στις γιορτές, θα είχε ήδη φανεί στα δεδομένα.

Επανέλαβε εξάλλου ότι είναι συνεχής η προσαρμογή σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο, όπου –όπως περιέγραψε- άλλοτε χρειάζεται να πατά κανείς γκάζι και άλλοτε φρένο. «Είναι σαν να οδηγείτε σε έναν άγνωστο δρόμο το βράδυ, με πολλές στροφές και παγίδες» είπε. Επέμεινε εξάλλου ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων κάθε εβδομάδα θα εισηγείται και η κυβέρνηση θα αποφασίζει για την πορεία των μέτρων.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η απότομη αύξηση στις νοσηλείες άρχισε στις αρχές Νοεμβρίου, έφτασε στο μέγιστο στις αρχές Δεκεμβρίου και κατόπιν υπάρχει μια αποκλιμάκωση. Αντίστοιχη είναι και η πορεία των διασωληνωμένων, συμπλήρωσε, ενώ στάθηκε στις προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού, αλλά και στη συμμόρφωση της κοινωνίας με τις συστάσεις.

Όπως είπε, η κυβέρνηση παρέλαβε λιγότερες από 600 κλίνες ΜΕΘ, ενώ σήμερα ανέρχονται σε 1.295 και τους επόμενους μήνες θα προστεθούν ακόμη 150. «Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ και ως εκ τούτου την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων» πρόσθεσε. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα, δηλαδή διατήρηση μέτρων προστασίας, προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και εξέλιξη της διαδικασίας εμβολιασμού.

Δεν μπορούμε να διαφωνούμε για τα δεδομένα σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Επικαλούμενος χάρτη του ECDC, παρατήρησε ότι όλη η Ευρώπη είναι «κόκκινη» και οι μόνες δύο «κίτρινες» χώρες είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία, ενώ ορισμένες περιοχές της χώρας είναι στο «πράσινο».

«Ουδέποτε υπήρξε σύγκρουση κυβέρνησης – επιστημόνων»

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ποτέ δεν αγνόησε τον Σωτήρη Τσιόδρα και τους συνεργάτες του, ενώ δήλωσε ότι δεν συμφωνούν πάντα όλοι με όλους στην επιστημονική επιτροπή. Υπογράμμισε πάντως ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες, ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό, λέγοντας πως «είναι ανοικτή η πλατφόρμα testing.gov.gr, για όποιον θέλει να κάνει δωρεάν rapid test» και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ζήτησε βοήθεια επισημαίνοντας πως «επειδή η προσφορά δεν είναι ακόμη ικανοποιητική θέλω να πω στην αντιπολίτευση να βοηθήσει και εκείνη ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών».

«Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος» τόνισε, συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: «Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Να μην ξεχνάμε πως από την 1/1 πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματος τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών».

Παρακολουθήστε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή, για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook