Τι ανέφερε ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στην  ενημέρωση του υπουργείου Υγείας 

Κατά την ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν και ας ανοίγει το λιανεμπόριο την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

«Όλα δείχνουν πως ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς . Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Έχουμε δει και άλλες χώρες που τα πήγαιναν πολύ καλά στη διαχείριση της πανδημίας και όταν υπήρχε χαλάρωση των μέτρων υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων.

Κάθε άνοιγμα της δραστηριότητας της χώρας ελλοχεύει κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων. Είναι σα να οδηγεί κάποιος έναν άγνωστο δρόμο με πολλές στροφές. Άλλοτε πατάς γκάζι και άλλοτε φρένο. Θα ήταν εσφαλμένο να μείνεις εκεί.  Η θετική εικόνα που δείχνει η χώρα οδήγησε στην απόφαση της έναρξης του λιανεμπορίου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.

Επίσης, οι επιχειρήσεις εφ’ όσον το επιθυμούν μπορούν να λειτουργούν από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση προς κάθε επιχείρηση που λειτουργεί γίνεται με την αποστολή SMS με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης» ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης. 

 -Υπάρχει συζήτηση για την αύξηση των προστίμων θα εξεταστεί στη συνέχεια.

-Διατηρείται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν.

 -Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων. Κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί από νομό σε νομό παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως αυτοί ισχύουν και τώρα.

 Επίσης, για τους λατρευτικούς χώρους ισχύουν τα εξής: κατά τις λειτουργίες επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με ανώτατο όριο τα 50 άτομα και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

 «Τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι σαφή: Η διατήρηση των μέτρων προστασίας, η σταδιακή και προσεκτική επανεκκίνηση της οικονομίας ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών, και βέβαια οι στοχευμένοι περιορισμοί στις εστίες έξαρσης του ιού και η αύξηση του εμβολιασμού.

Η θετική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα οδήγησε στην απόφαση για τη σταδιακή άρση κάποιων περιορισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook