Διαδεδομένη είναι η χρήση των νέων συνθετικών ναρκωτικών στη Ρόδο.

Το σίσα, που αποκαλείται και η «κοκαΐνη των φτωχών» είναι το πλέον σύνηθες. Πρόκειται στην ουσία για ένα είδος κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης που αναμιγνύεται με άλλα μη καθαρά υλικά. Το λάδι κινητήρα, τα οξέα μπαταρίας, η χλωρίνη αλλά και το θειικό οξύ είναι κάποια από τα συστατικά του μίγματος και μία δόση κοστίζει ένα με δύο ευρώ!

Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν κοκαΐνη και ηρωίνη, καταφεύγουν όλο και πιο συχνά στο φτηνό ναρκωτικό σίσα. Πρόκειται για ναρκωτική ουσία που πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη περίπου πριν από μία δεκαετία, έφθασε γρήγορα στην Αθήνα και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην επαρχία…

Είναι δε ένα εξαιρετικά τοξικό ναρκωτικό και προκαλεί μεγαλύτερο εθισμό από τις συνήθεις ναρκωτικές ουσίες όσο και καταστροφικές συνέπειες στον οργανισμό των χρηστών. Υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των χρηστών βρίσκεται στα 25 έτη με συνεχώς… καθοδική τάση.

Πολύ συχνά καταλήγουν οι χρήστες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου λόγω παρενεργειών του σίσα ή άλλων νέων συνθετικών ουσιών (τρελόχορτο κ.ά.), σύμφωνα με όλα όσα αναφέρουν έγκυρες πηγές στη «δ». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν παράλληλα, ότι παρατηρείται και κακή πρακτική χρήσης ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, με σοβαρές συνέπειες για τους τοξικομανείς. Επίσης, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πνευμονικές εμβολές και τα ψυχιατρικής φύσεως περιστατικά μεταξύ των χρηστών.

Ο ΟΚΑΝΑ

Συνολικά 160 χρήστες ναρκωτικών ουσιών συμμετέχουν στο πρόγραμμα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ Ρόδου (χορήγηση οπιοειδών ουσιών, όπως η μεθαδόνη και η βουπρενορφίνη). Παράλληλα με τη χορήγηση του υποκατάστατου, παρέχεται και ψυχοκοινωνική υποστήριξη από τους ψυχίατρους, τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς που στελεχώνουν τις μονάδες, ενώ αντιμετωπίζονται και τα ιατρικά προβλήματα των ασθενών.

Σε αντίθεση όμως με το παρελθόν, είναι μικρή η ανάγκη απορρόφησης της λίστας αναμονής των αιτούμενων θεραπείας. Μόλις 20 άτομα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε λίστα αναμονής που παλαιότερα μπορεί να ξεπερνούσε τα 100 άτομα. Βέβαια λόγω του κορωνοϊού έχουν σταματήσει οι νέες εισαγωγές στο πρόγραμμα ενώ τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Μέχρι στιγμής, δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα στον ΟΚΑΝΑ μεταξύ των τοξικοεξαρτημένων ατόμων, των θεραπευτών και του υγειονομικού προσωπικού.

Στο μεταξύ, διαρκής φαίνεται να είναι η ανάγκη ενίσχυσης του ΟΚΑΝΑ Ρόδου με ιατρικό-νοσηλευτικό ή προσωπικό ειδικοτήτων, όπως π.χ. ψυχολόγος. Και πάλι όμως σε σύγκριση με το παρελθόν, οι ελλείψεις προσωπικού είναι περιορισμένες και οι κενές θέσεις θα καλυφθούν πιθανότατα σύντομα. Όπως όμως ανακοινώθηκε πρόσφατα ο ΟΚΑΝΑ πραγματοποιεί προσλήψεις σε όλη τη χώρα και το νέο προσωπικό θα επιλεγεί σε 17 διαφορετικές υπηρεσίες του Οργανισμού μεταξύ αυτών προφανώς και η Ρόδος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook