Μια δυσάρεστη έκπληξη έρχεται με τις φορολογικές δηλώσεις του 2021. Πρόκειται για έκπληξη τέτοιου μεγέθους που αποτελεί μεγάλη απειλή για την πορεία της χρονιάς.

Με το άνοιγμα των καταστημάτων σήμερα, τα σενάρια για άνοιγμα της εστίασης, δηλαδή για καφετέριες και εστιατόρια, αλλά και με την συζήτηση για την απελευθέρωση της μετακίνησης εκτός νομού, προκειμένου να δουλέψουν και τα χιονοδρομικά, φαίνεται ξεκάθαρα η μεγάλη αγωνία της κυβέρνησης για τη δυσάρεστη έκπληξη που την περιμένει με τις φορολογικές δηλώσεις του 2021.

Για αυτό τον απλό λόγο, για την οικονομία, ανοίγουν όλα ανά βδομάδα και μπαίνουν όλο και περισσότερα ζητήματα άρσης μέτρων στο τραπέζι.

Το 2020 πέρασε και μαζί του έκλεισαν και τα εισοδήματα του έτους. 

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει τις θα γίνει στις φορολογικές δηλώσεις 2021, όπου δηλώνονται τα εοσοδήματα του 2020. Κατάρρευση των εσόδων. 

Είναι τουλάχιστον ουτοπικό να περιμένει κανείς ότι η κυβέρνηση θα έχει τα ίδια έσοδα, αφού τα εισοδήματα για πάνω από 3,5 εκατ. φορολογούμενους ήταν μειωμένα. 

Συγκεκριμένα:

  • Περίπου 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα μπήκαν σε αναστολή εργασίας από 3 έως 10 μήνες. Όλοι αυτοί μάλιστα είναι μισθωτοί με δηλωμένα όλα τα εισοδήματα… Τώρα αυτά τα εισοδήματα που θα δηλωθούν θα είναι μειωμένα.
  • Περίπου 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες έκαναν μηδενικούς τζίρους κατά την περίοδο του lockdown
  • Χιλιάδες επιχειρήσεις από πολλούς κλάδους έμειναν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που αδειάζει τα δημόσια ταμεία

Την ίδια στιγμή φοροδιαφυγή και πανδημία εκτινάσσουν τις απώλειες ΦΠΑ σε πάνω από 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις τις Κομισιόν για την πορεία των φορολογικών εσόδων του 2020.

Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια οι φορολογικές δηλώσεις θα κατατεθούν στο Taxisnet και η έναρξη της υποβολής συνήθως γίνεται την Άνοιξη και κρατάει αρκετούς μήνες.

Σημαντικές αλλαγές θα δούνε οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα δουν τις ετήσιες επιβαρύνσεις από τον φόρο εισοδήματος να μειώνονται έως και 60% περίπου και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης να μηδενίζεται, ενώ ευνοημένοι θα είναι και οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω φορολογούμενοι θα γλιτώσουν από την πληρωμή φόρων μεγάλου ύψους για τα εισοδήματα του 2020, λόγω των αλλαγών που υιοθετούνται στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, αλλά και από την πληρωμή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2021.

Λιγότερο ευνοημένοι θα είναι οι μισθωτοί του δημοσίου τομέα και οι συνταξιούχοι κυρίως με μεσαία εισοδήματα, αφού σε ποσοστό οι μειώσεις των ετήσιων φορολογικών επιβαρύνσεων θα είναι μεγαλύτερες για τους έχοντες εισοδήματα μέχρι 19.000 ευρώ, καθώς και για τους έχοντες εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ.

Για το 2021 οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος είναι οι εξής:

Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή μειωμένου από 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.

Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ, από το 29% στο 28%.

Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ, από το 37% στο 36%.

Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ, από το 45% στο 44%.

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι για τους φορολογούμενους που αποκτούν φέτος εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις οι παραπάνω αλλαγές στη φορολογική κλίμακα έχουν γίνει ήδη αισθητές μέσω μικρών ή μεγάλων μειώσεων στις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος.

Η εισφορά αλληλεγγύης

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 καταργείται προσωρινά, για ένα έτος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για όσους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα αποκτήσουν το 2021 εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από μισθούς, καθώς επίσης και για τους φορολογούμενους που έχουν αποκτήσει φέτος εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ακίνητα και κινητές αξίες.

Επισημαίνεται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει κάθε χρόνο, από το 2011 και μετά, κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει ετήσιο συνολικό ατομικό -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ από όλες τις πηγές, ενώ επιβάλλεται κλιμακωτά, με συντελεστές 2,2%-10%, στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος άνω των 12.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook