Η ολική αρθροπλαστική είναι η επέμβαση επιλογής, όταν η συντηρητική αγωγή για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας των μεγάλων αρθρώσεων του γόνατος και του ισχίου έχει αποτύχει.

Ο ασθενής πλέον βρίσκεται σε μία κατάσταση έντονου πόνου και μεγάλου περιορισμού της κινητικότητάς του. Το χειρουργείο που ενδείκνυται είναι η αρθροπλαστική, η οποία πλέον με τις τεχνολογικές εξελίξεις μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον ασθενή.

Η αρθροπλαστική ισχίου και η αρθροπλαστική γόνατος μπορούν να διενεργηθούν με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, σε συνδυασμό με την ρομποτική και με τα πρωτόκολλα της γρήγορης αποκατάστασης. Χωρίς την διατομή μυών ή τενόντων πραγματοποιείται η αντικατάσταση της άρθρωσης, χωρίς να τραυματίζονται τα μαλακά μόρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αιμορραγία να είναι ελάχιστη, ο πόνος να είναι μικρός και η επάνοδος στην καθημερινότητά τους να είναι άμεση.

Ρομποτική αρθροπλαστική ΜΑΚΟ

Το τελευταίο επίτευγμα της ορθοπαιδικής είναι η ρομποτική. Ο σχεδιασμός της επέμβασης και η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι εξατομικευόμενος στον κάθε ασθενή και προκύπτει μετά από κατάλληλο προεγχειρητικό απεικονιστικό έλεγχο με αξονική τομογραφία της άρθρωσης.

Ο ρομποτικός βραχίονας τοποθετεί τα εμφυτεύματα ακριβώς στο σημείο που έχει σχεδιαστεί. Η ακρίβεια είναι μεγάλη και η αντοχή των σύγχρονων υλικών στον χρόνο είναι επίσης μακρόχρονη. Σύμφωνα με τις νεότερες  μελέτες το 90-95% των ασθενών θα κρατήσει το εμφύτευμα για πάνω από 20 χρόνια.

Τι είναι τα πρωτόκολλα γρήγορης αποκατάστασης των ασθενών μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος;

Τα Fast track & Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) Protocols είναι εξειδικευμένα πρωτόκολλα τα οποία χρησιμοποιεί ο γιατρός προεγχειρητικά, διεγχειρητικά και μετεγχειρητικά, ώστε η αποκατάσταση των ασθενών να είναι ταχεία.

Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι η γρήγορη κινητοποίηση που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των επιπλοκών που μπορούν να συμβούν με τις παραδοσιακές τεχνικές και μεθόδους. Όλοι οι ασθενείς 2-3 ώρες μετά την επέμβαση περπατάνε και παίρνουν εξιτήριο σε λιγότερο από 24 ώρες, ενώ πολλοί  ασθενείς μπορούν να πάρουν εξιτήριο την ίδια μέρα!

Πλέον η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με εύκολο και πολύ ασφαλή τρόπο!

Κωνσταντίνος Σαράντος
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Ιστοσελίδα: ksarantos.gr 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook