Μερικές μέθοδοι που έχετε ακούσει ότι είναι ”θαυματουργές” μπορεί να βλάψουν τα δόντια σας.

Έχουμε ακούσει κατά καιρούς διάφορες ιδέες για να ασπρίσουμε με φυσικό τρόπο τα δόντια μας, αλλά και για να προσέξουμε την υγεία τους. Και επειδή μερικές από αυτές τις προτάσεις μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, ώρα να καταρρίψουμε μερικούς μύθους.

Βούρτσισμα και νήμα: Η (απόλυτη) αλήθεια

Δεν υπάρχει ασφαλέστερος και πιο σίγουρος τρόπος για να έχουμε καθαρά δόντια από το τακτικό βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος. Η οδοντόκρεμα και η βούρτσα καθαρίζουν απαλά τις επιφανειακές βρωμιές από τα δόντια, ενώ το νήμα μπαίνει ανάμεσα και καθαρίζει από βακτήρια στα υπολείμματα τροφής που καταστρέφουν τα δόντια μας.

Η μέθοδος του λαδιού: Μύθος

Παλιά τεχνική που έλεγε ότι αν έχουμε για 10-20 λεπτά ελαιόλαδο, σησαμέλαιο ή λάδι καρύδας στο στόμα μας, τα βακτήρια θα κολλήσουν πάνω του. Και, όχι, αυτό δεν ισχύει.

Μαγειρική σόδα: Αλήθεια, αλλά όχι όπως νομίζουμε

Δεν πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας με πάστα που έχουμε φτιάξει εμείς και έχει μαγειρική σόδα. Ορισμένες οδοντόκρεμες περιέχουν ήδη ανάλογες ουσίες, και μπορούμε να τις προτιμήσουμε. Η επίδραση της μαγειρικής σόδας στα δόντια είναι μικρή, αλλά όχι εντελώς αμελητέα.

Μήλα, ανανάς και φράουλες: Μέγας μύθος

Το μήλο περιέχει ένα οξύ που ενισχύει το σάλιο μας, ώστε να καθαρίζει καλύτερα τα δόντια. Δεν βγάζει, όμως, νόημα να τρώμε ένα φρούτο για να λευκαίνουμε τα δόντια μας. Άλλο οι ουσίες, σκέτες, και άλλο μέσα στις τροφές. Συνεπώς, απολαμβάνουμε αυτά τα φρούτα επειδή είναι νόστιμα και υγιεινά, και μετά βουρτσίζουμε κανονικά τα δόντια μας.

Μηλόξυδο: Εδώ θα πούμε “αμάν πια με τα μήλα”

Όχι, οι γαργάρες με μηλόξυδο δεν βοηθάνε σε τίποτα. Κρατήστε το για την σαλάτα.

Κουρκουμάς: Μύθος, αλλά πολύ ωραίο μπαχαρικό

Υπάρχουν δεκάδες λόγοι να χρησιμοποιούμε κουρκουμά στο φαγητό μας, γιατί έχει αντιοξειδωτική δράση αλλά και πολύ ενδιαφέρουσα γεύση. Το να τον χρησιμοποιούμε σε πάστες για να φτιάξουμε τα δόντια μας, όμως, δεν βασίζεται σε καμία αποδεδειγμένη θεωρία.

Τέλος, η μεγαλύτερη αλήθεια για το λέκιασμα των δοντιών είναι πως πρέπει να μην το παρακάνουμε με τον καφέ, το κρασί ή το τσάι, και προφανώς να κόψουμε το κάπνισμα. Ο καφές και το κάπνισμα είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που τα δόντια μας λεκιάζουν, άλλωστε.

iatropedia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook