Απολογισμός από την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ. Τι αναφέρει το δελτίο τύπου του Δήμου Χανίων.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος-Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ) του Δήμου Χανίων με το πέρας της εορταστικής περιόδου ολοκλήρωσε  τις προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα 2020 και την Πρωτοχρονιά 2021, με τίτλο “Χριστούγεννα #madeinChania – Κάθε μέρα Τέχνη”.

Με δεδομένο ότι οι συνθήκες λόγω της πανδημίας, δεν επέτρεψαν να γίνουν οι φετινές εκδηλώσεις με τον παραδοσιακό τρόπο, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ σχεδίασε και υλοποίησε ένα πρωτότυπο και πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τα διαθέσιμα ψηφιακά μέσα. Για πρώτη φορά οι εκδηλώσεις ήταν διαθέσιμες σε όλους διαδικτυακά, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση από τις ηλεκτρονικές συσκευές τους στον χώρο τους. Στις φετινές δράσεις συμμετείχαν καλλιτέχνες των Χανίων και άνθρωποι δραστηριοποιούμενοι στον πολιτισμό, με σκοπό να στηριχθούν από την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και το Δήμο Χανίων, αφού ο καλλιτεχνικός κλάδος έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Χανίων ξεκίνησαν στις 21/12/2020 και ολοκληρώθηκαν στις 10/01/2021. Αναλυτικά όλες οι δράσεις που παρουσιάστηκαν:

“Παράθυρο με θέα”: 51 μεταδόσεις εκδηλώσεων από το μεγάλο παράθυρο, το Δίλοβο στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), με θέα το φωτισμένο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Στην κεντρική πολιτιστική δράση των φετινών εορτών, που στηρίχθηκε αποκλειστικά σε τοπικούς καλλιτέχνες, έγιναν μουσικά και χορευτικά δρώμενα, καθώς και αφηγήσεις, με τη συμμετοχή συνολικά 83 καλλιτεχνών, μουσικών και ηθοποιών.

“Ανοίγει η αυλαία”: Μέσω της δράσης αυτής έγινε προβολή 3 θεατρικών παραστάσεων, από το θεατρικό εργαστήρι Χανίων YouCA με Χανιώτες ηθοποιούς και συντελεστές. Παράλληλα, φιλοξενήθηκαν οι προβολές 4 θεατρικών παραστάσεων του Συλλόγου Φίλων Θεάτρου Χανίων που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

CINEΜΑ…MANIΑ: Προβλήθηκαν συνολικά 30 ταινίες για παιδιά και νέους, σε συνεργασία με το “Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων”.

Μουσική στη πόλη: DJ’S και μουσικοί παραγωγοί των Χανίων, επέλεξαν μουσικές που ακούγονταν στο κέντρο της πόλης, κατά τη διάρκεια των εορτών.

Ξεχωριστές εκδηλώσεις:

H φωτοδότηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και η έναρξη της  εορταστικής περιόδου έγινε σε ζωντανή σύνδεση από την Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και παρουσιάστηκε από τις επίσημες  σελίδες του Δήμου Χανίων και της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ στα social media.

Αλλαγή Χρόνου #madeinChania: Διαδικτυακή συναυλία από το παράθυρο με θέα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου και ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα προβολών και  φωτισμών στο Ρολόι του Δημοτικού Κήπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του..

Συναυλία με μελωδίες Tango στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων με την ορχήστρα Tango Accordia και τη συμμετοχή επαγγελματιών χορευτών.

Πρωτοχρονιάτικη συναυλία με το μουσικό σύνολο mikro quintet στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”.

Κινηματογραφική πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ Ο Κοτσιφός σε σκηνοθεσία Γιάννη Κρομμυδάκη, που αναφέρεται σε πτυχές της ζωής του Μανώλη Μαυράκη.

Ύπο την συντονισμένη προσπάθεια του Δήμου Χανίων, συμμετείχαμε στον Χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης παραχωρώντας το θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, του οποίου οι τοίχοι “ντύθηκαν” με ξεχωριστές εικόνες και λαμπερά χρώματα, με τη χρήση 3D προβολής (mapping), καθημερινά.

Ακόμα, κατά τη διάρκεια των εορτών, έγινε η διαδικτυακή παρουσίαση του τόμου “Εν Χανίοις’’ 2020, με υλικό για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης. Πρόκειται για τον 14ο τόμο της ετήσιας έκδοσης του Δήμου Χανίων, που για πρώτη φορά διατίθεται ψηφιακά στο σύνολο του, για το αναγνωστικό κοινό.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε ξεχωριστή ενότητα στην ιστοσελίδα της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ,  το [email protected] που ο επισκέπτης μπορεί να έχει πρόσβαση σε κάποιες από τις δράσεις μας και σε διάφορα ελληνικά και παγκόσμια-πολιτιστικά δρώμενα, από την ασφάλεια του σπιτιού του.

Η ανταπόκριση του κόσμου στις δράσεις και οι χιλιάδες προβολές που συγκέντρωσαν συνολικά οι διαδικτυακές εκδηλώσεις, δίνουν ώθηση για να συνεχιστεί το έργο της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και να απολαμβάνουν οι πολίτες δωρεάν πολιτιστικές δράσεις. Ενδεικτικά,στο Youtube οι συνολικές θεάσεις έφτασαν τις 68.849 μέχρι στιγμής με σύνολο θέασης των βίντεο 168.500 λεπτά. Αντίστοιχα, οι προβολές μέσω Facebook των βίντεο ανήλθαν στις 52.829, συνολικά οι δημοσιεύσεις είχαν απήχηση σε 37.000 χρήστες με τις αλληλεπιδράσεις περιεχομένου να φτάνουν τις 7.500, ενώ έγινε αποστολή 3 διαφορετικών  ενημερωτικών δελτίων(newsletter) σε 2.500 παραλήπτες.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους 95 καλλιτέχνες, οι οποίοι προσέφεραν εξαιρετικά θεάματα και ακούσματα αλλά και το τεχνικό προσωπικό, που κόπιασε ώστε να επιτευχθεί αυτό το άρτιο αποτέλεσμα που παρουσιάστηκε. Οι φετινές εορταστικές δράσεις έγιναν με τη σημαντική αρωγή της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Ο πολιτισμός μας ενώνει, οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε. Η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ θα συνεχίσει να επιτελεί τον σκοπό της, ανεξάρτητα από τις όποιες δυσκολίες, με αξιόλογα πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook