Χρηματοδότηση τοπικών έργων και μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος έφεραν τα Αιολικά Πάρκα.

Ποσά πολλών εκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται ότι θα λάβουν οι καταναλωτές ρεύματος που κατοικούν σε χωριά και κοινότητες της Κρήτης για τα αιολικά πάρκα. Ο υπολογισμός κάνει λόγο για συνολικό ποσό ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ, για την περίοδο από το 2015 έως το 2019! Από το γεγονός αυτο, τη δεδομένη στιγμή επωφελούνται 33 κοινότητες σε ολόκληρη την Κρήτη, με τα ευεργετικά αποτελέσματα να έχουν, ήδη, φανεί.

Για παράδειγμα, ποσά που αγγίζουν τις 250.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα λάβουν οι καταναλωτές ρεύματος που κατοικούν σε χωριά και κοινότητες του Δήμου Βασιλείου Ρεθύμνου, για το ημιτελές αιολικό πάρκο Κοπρινού. Ο υπολογισμός κάνει λόγο για περισσότερα από 243.000 ευρώ.

Τι ισχύει για τα αιολικά πάρκα

Είναι γνωστό πως κάθε αιολικό πάρκο έχει μετόχους τις τοπικές κοινότητες. Σύμφωνα με τον νόμο, το 3% του τζίρου των αιολικών πάρκων αποδίδεται κατά προτεραιότητα υπέρ των κατοίκων των χωριών που φιλοξενούν τα αιολικά πάρκα σαν αντισταθμιστικό όφελος.

Πως κατανέμεται αυτό το ποσό; Από το 3%, το 1,7% διοχετεύεται στους Δήμους εντός των οποίων λειτουργούν οι σταθμοί. Αυτό το ποσοστό οι Δήμοι  είναι υποχρεωμένοι να το χρησιμοποιούν για περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης. Δηλαδή πέρα από το όφελος της παραγωγής πράσινης ενέργειας, οι τοπικές κοινωνίες λαμβάνουν ένα ποσό για περαιτέρω πράσινες δράσεις.

Επίσης ποσοστό 1% επί του τζίρου, πάει απευθείας στους οικιακούς καταναλωτές των τοπικών κοινοτήτων που φιλοξενούν τους σταθμούς για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος. Είναι μία ανταπόδοση η οποία είναι ορατή στην τσέπη των καταναλωτών. Τέλος, ένα ποσοστό 0,3% χρησιμοποιείται στο Πράσινο Ταμείο για περαιτέρω εθνικές φιλικά περιβαλλοντικές δράσεις.

Παρακάτω θα βρείτε έναν πίνακα με τα αναλυτικά ποσά που θα ληφθούν λόγω του Αιολικού Πάρκου ανά Δήμο της Κρήτης:

Πρόσφατα το  Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος προχώρησε στην ανακοίνωση της λίστας που αφορά την περίοδο από το 2015 έως το 2019 και το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Δεν ξενίζει λοιπόν το γεγονός πως πολλοί διαμαρτύρονται που έχουν καθυστερήσει τέτοιες επενδύσεις.

Οι περιοχές και οι κάτοικοι, όπου έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα κερδίζουν σημαντικά ποσά, χωρίς διακοπή, μέσω των παραπάνω ανταποδοτικών τελών. Αυτή η σημαντική ελάφρυνση αφορά κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά καθώς η μείωση στον λογαριασμό δεν εξαιρεί κανέναν και διανέμεται αναλογικά σε όλα τα ρολόγια. Είναι ο συνδυασμός της πράσινης ενέργειας και συμβολής στην τοπική κοινωνία, την ανάπτυξη και το περιβάλλον.

Οι επενδύσεις σε αιολικά πάρκα έχουν επίσης βοηθήσει στην ραγδαία αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας και συμβάλουν στην προσπάθεια απολιγνιτοποίησης.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ακόλουθο σύνδεσμο https://apps.deddie.gr/OnePerCentReturnsRES/pages/index.html, να συμπληρώσει τα στοιχεία της παροχής του και να μάθει αν είναι δικαιούχος έκπτωσης στο λογαριασμό του ρεύματος του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook