Στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ.

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα, Μανόλη Χνάρη Μανόλη,  πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε φορείς του ελαιολάδου Κρήτης και μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ).

Από το 2018 έχει υποβληθεί φάκελος για το  χαρακτηρισμό του Ελαιολάδου της Κρήτης ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), με πρωτοβουλία της Περιφέρεια Κρήτης, ο οποίος και έχει εγκριθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η αποκλειστική τυποποίηση του κρητικού ελαιολάδου να γίνεται στην Κρήτη. Ο ΣΕΒΙΤΕΛ είναι αντίθετος στην προοπτική αυτή και έχει καταθέσει σχετική ένσταση, η οποία ήταν και το θέμα της τηλεδιάσκεψης.

Στη διάρκεια της αναλύθηκαν τα επιχειρήματα τόσο των φορέων του ελαιολάδου, όσο και των μελών του ΣΕΒΙΤΕΛ. Ο κ. Χνάρης επεσήμανε πως το αίτημα της Περιφέρειας και των φορέων της Κρήτης είναι να αποσυρθεί η ένσταση του ΣΕΒΙΤΕΛ. Ο Σύνδεσμος από την πλευρά του σημείωσε ότι η ένσταση αφορά μόνο την αποκλειστική τυποποίηση στην Κρήτη κι όχι συνολικά την πρόταση για τον χαρακτηρισμό του κρητικού ελαιολάδου ως Π.Γ.Ε.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο Πρόεδρος ΣΥΤΕΚ, Γεώργιος Ανδρεαδάκης, ο Πρόεδρος του ΣΕΚ, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, ο εκπρόσωπος του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Αγριμάκης, ο Πρόεδρος της ΑΕΣ Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς, ο Πρόεδρος ΟΑΕΚ, Πρίαμος Ιερωνυμάκης και ο εκπρόσωπος των μελετητών Νίκος Μπουνάκης. Από πλευράς ΣΕΒΙΤΕΛ ο Πρόεδρος Ανανίας Καραχανίδης, ο Γενικός Διευθυντής, Γιώργος Οικονόμου  και μέλη του ΔΣ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook