Έρχονται τα επόμενα βήματα για την… απελευθέρωση, με τα χιονοδρομικά κέντρα, το κυνήγι και το ψάρεμα να παίρνουν σειρά. Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για το άνοιηγμα της αγοράς. Ποιοι είναι οι επόμενοι πολίτες που θα εμβολιαστούν.

Αύριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τα βήματα της απελευθέρωσης της επόμενης εβδομάδας και της χαλάρωσης του lockdown.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα εξακολουθούν να δίνουν το περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κι έτσι στην κορυφή της ατζέντας φαίνεται πως βρίσκονται – λόγω του εποχικού τους χαρακτήρα – δραστηριότητες όπως τα χιονοδρομικά κέντρα, το κυνήγι και το ψάρεμα.

Είναι δε πολύ πιθανό ότι οι αποφάσεις θα συνδυαστούν με άρση του περιορισμού μετακινήσεων από νομό σε νομό μόνο για όσους έχουν π.χ. αποδεικτικό κράτησης και όχι να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση. Σε μια τέτοια περίπτωση, στα χιονοδρομικά κέντρα δεν θα λειτουργήσουν καφέ και εστιατόρια, αλλά μόνο οι αθλητικές δραστηριότητες.

Από 1η Φεβρουαρίου τα υπόλοιπα σχολεία

Όπως έχει ήδη γράψει το newsit.gr, το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μεταφέρεται για τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Πρακτικά, δηλαδή, για την 1η Φεβρουαρίου κι εφόσον ασφαλώς το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς στα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα φανεί το αποτύπωμα του ανοίγματος του λιανεμπορίου. Το μήνυμα, άλλωστε, από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο: η αναζωπύρωση του ιού φέρνει νέα απαγορευτικά, τα οποία δεν θέλει κανείς και δεν αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία.

Ικανοποίηση για το άνοιγμα της αγοράς

Η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει πάντως στην κυβέρνηση για τις δύο πρώτες ημέρες της επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων είναι θετική, καθώς δεν διαπιστώθηκαν ιδιαίτερες περιπτώσεις συνωστισμού σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα ή δρόμους και η γενικότερη κινητικότητα κρίνεται ικανοποιητική, όπως και η συμμόρφωση καταστηματαρχών και πελατών στα μέτρα.

click4more:Κορονοϊός: Σύσκεψη για τους εμβολιασμούς υπό τον πρωθυπουργό – Τι είπε για το ψηφιακό πιστοποιητικό

Το ίδιο ικανοποιητικό, όμως, θα πρέπει να είναι σε 10-15 ημέρες από σήμερα και το αποτύπωμα στους επιδημιολογικούς δείκτες, ούτως ώστε να μην υπάρξει πισωγύρισμα και επιστροφή στο μοντέλο του click away.

Από τις 15 Φεβρουαρίου και… αν το άνοιγμα της εστίασης

Από εκεί και πέρα, εάν το τεστ είναι θετικό και ληφθεί απόφαση να επαναλειτουργήσουν Γυμνάσια και Λύκεια, απομένει η εστίαση.

Θα χρειαστούν έτσι άλλες δύο εβδομάδες προκειμένου να εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ήτοι το άνοιγμα της εστίασης προβλέπεται σε κάθε περίπτωση μετά τις 15 Φεβρουαρίου και με αυστηρούς όρους – εκτός ασφαλώς από τα λεγόμενα «ορθάδικα» (μπαρ, κέντρα διασκέδασης κτλ.).

Οι επόμενοι πολίτες που θα εμβολιαστούν

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, χθες έσπασε το φράγμα των 90.000, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί περίπου 400.000 ραντεβού και η συνέπεια των πολιτών στα ραντεβού που έχουν ήδη κλειστεί ξεπερνά το 95%. Έτσι, σύντομα θ’ ανοίξει η πλατφόρμα για όσους είναι μεταξύ 80 και 84 ετών, ενώ ήδη ξεκίνησε η χορήγηση της δεύτερης δόσης για όσους εμβολιάστηκαν πρώτοι. Από σήμερα προστίθενται, επίσης, 144 νέα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ το Φεβρουάριο αφενός θα λειτουργήσουν τα τέσσερα μεγάλα κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με δυναμικότητα 20.000 εμβολιασμών ημερησίως, αφετέρου θα έχει καλυφθεί η επικράτεια στο σύνολό της.

Όπως τόνισε, όμως, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης για τους εμβολιασμούς στην Πολιτική Προστασία – εφιστώντας παράλληλα την προσοχή όλων για να μην υπάρξει εφησυχασμός, παρά τους εμβολιασμούς – ο ρυθμός ακολουθεί αυστηρά τον αριθμό των παραλαβών εμβολίων και η παραγωγική δυνατότητα των εταιρειών δεν είναι ακόμη σταθερή. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χαρακτηριστικά στο newsit.gr ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα έτοιμη επιχειρησιακά για να δεχθεί τις ροές εμβολίων και από αυτές και μόνο εξαρτάται η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών στο γενικό πληθυσμό, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο στόχος της κάλυψης του 70% του πληθυσμού για την επίτευξη της ανοσίας αποτελεί πανευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό στόχο.

Ζήτημα έγκρισης των άλλων εμβολίων στην Σύνοδο Κορυφής

Αυτός είναι και λόγος για τον οποίο στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της ταχύτερης έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων των εμβολίων και άλλων εταιρειών, με πρώτη την Astra Zeneca. Ενώ θα παρουσιάσει και την πρότασή του για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις ελεύθερες μετακινήσεις εντός ΕΕ, του οποίου η έκδοση στην Ελλάδα ξεκίνησε χθες. Σημειώνεται ότι την πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό στηρίζει και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook