Τι θα πράξει η διοίκηση του Νοσοκομείου.

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου μετά τις ανακοινώσεις από πλευράς της Διευθύντριας της Παθολογικής κλινικής Ελένης Ιωαννίδου και την απάντηση του Διοικητή Λευτέρη Μαρκάκη με αιχμή την λειτουργία της Παθολογικής κλινικής.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή με ανακοίνωσή της η Διευθύντρια της Παθολογικής κλινικής προχώρησε σε ενημέρωση πως η κλινική δεν θα δεχόταν εκείνη την ημέρα νέες εισαγωγές ελλείψει προσωπικού που έχει οδηγήσει, όπως τόνισε στην ανακοίνωσή της σε εξάντληση το υφιστάμενο προσωπικό.

Ακολούθησε ανακοίνωση από πλευράς της διοίκησης που έκανε λόγο για συνέχιση της λειτουργίας της Παθολογικής κλινικής, ενώ όπως τόνισε στην ανακοίνωσή του ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Λευτέρης Μαρκάκης, “Tα όργανα που νομιμοποιούνται για τη λειτουργία της Κλινικής και του Νοσοκομείου ουδέποτε αποφάσισαν για το αντίθετο” ενώ πρόσθεσε πως : “η διοίκηση του Νοσοκομείου διερευνά τους λόγους και τις συνέπειες συμπεριφορών που προάγουν παράνομες αποφάσεις και ανακοινώσεις αυτών από μη αρμόδιους, προκαλώντας αίσθημα ανασφάλειας στην τοπική κοινωνία και στους ασθενείς και σκοπεύει να προβεί στην εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία”

Υπενθυμίζεται πως σχετική ανακοίνωση έχουν εκδώσει και οι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, στην οποία κάνουν λόγο για τα προβλήματα με επίκεντρο τις ελλείψεις προσωπικού.

Όλα αυτά, αλλά κυρίως το γεγονός ότι η κα Ιωαννίδου αναμένεται να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό προκάλεσαν την αντίδραση συναδέλφων της, που χθες το μεσημέρι αποφάσισαν να καταθέσουν μαζικές παραιτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες είναι πως τουλάχιστον 10 γιατροί παρέδωσαν στο γραφείο του διοικητή τις παραιτήσεις τους, ωστόσο δεν έχουν ακόμα εξεταστεί και είναι άγνωστο τι θα πράξει ο κ. Μαρκάκης σήμερα.

“Είμαστε εξαντλημένοι και δεν βλέπουμε προοπτική”

Μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM η Διευθύντρια της Παθολογικής κλινικής, λοιμωξιολόγος Ελένη Ιωαννίδου αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό και τόνισε πως “στην Παθολογική κλινική υπάρχουν λιμνάζοντα προβλήματα” τα οποία δεν έχουν επιλυθεί και όπως τόνισε οδηγούν σε εξάντληση του υφιστάμενου ιατρικού προσωπικού χωρίς να διαφαίνεται προοπτική βελτίωσης.

Η ίδια εξήγησε αναφορικά με τη λειτουργία της Παθολογικής κλινικής αλλά και τους λόγους που οδηγούν πλέον σε ανησυχία και αγανάκτηση τους γιατρούς : “Αυτή τη στιγμή η παθολογική κλινική όπως και τα τελευταία δυο χρόνια βρίσκεται με τρεις ή τέσσερις γιατρούς, εξαρτάται από την περίπτωση. Τώρα είμαστε με τέσσερις γιατρούς εκ των οποίων η μια είναι επικουρική και έχει δηλώσει ότι θα φύγει σε δυο μήνες. Σε επανειλημμένες προσπάθειες που έχουμε κάνει να δούμε τι θα γίνει σε δυο μήνες γιατί ήδη κάνουμε οκτώ εφημερίες κάτι το οποίο είναι για εμάς υπεράνω της νόμιμης εφημέρευσης και είναι κάτι το οποίο γίνεται εδώ και δυο χρόνια. Τα ΤΕΠ έχουν ακάλυπτες εφημερίες επομένως πρέπει να καλυφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα -γιατί ήδη δυο μήνες είναι ακάλυπτες και καλύπτονται από εμάς -η κλινική covid δεν έχει πρόγραμμα εφημέρευσης, δηλαδή υπάρχουν κενά στα προγράμματα τα οποία καλύπτονται απ’ όποιον είναι εκεί. Αυτό δεν είναι μια σωστή λειτουργία και κυρίως αυτό που είδαμε τις τελευταίες ημέρες είναι ότι δεν υπάρχει προοπτική για το επόμενο διάστημα να έρθει κάποιος”

“ Το πρόβλημα δεν είναι να βρεθούν ιατροί να έρθουν, αλλά να μείνουν όσοι είναι ήδη εδώ”

Υπό τις συνθήκες αυτές, όπως τόνισε η κα Ιωαννίδου, η κόπωση του προσωπικού της κλινικής είναι εμφανής με την ίδια να επισημαίνει πως ο Διευθυντής Παθολογικής που αναμένεται να στελεχώσει το Νοσοκομείο και ο οποίος έχει προσληφθεί μετά την τελευταία προκήρυξη, θα φτάσει μόλις μετά από εννέα μήνες, αφού όπως είχε ενημερώσει εξ αρχής, θα πάρει την προγραμματισμένη άδεια ανατροφής τέκνου, διάρκειας εννέα μηνών. Αυτό, όπως τόνισε η κα Ιωαννίδου, δεν επιλύει για την ώρα τα ζητήματα της Παθολογικής κλινικής αφού σε δύο μήνες το προσωπικό θα συρρικνωθεί περαιτέρω ενώ επεσήμανε πως η διαρκής εξάντληση φέρνει νέες προκλήσεις που δεν είναι η στελέχωση της κλινικής με νέο προσωπικό αλλά η διατήρηση των υφιστάμενων που βρίσκονται στο όριο των αντοχών τους. “Είναι γνωστό στην διοίκηση και σε εμάς διότι το είπε ο άνθρωπος από τότε που υπέβαλλε τα χαρτιά του ότι θα πάρει άδεια ανατροφής εννέα μηνών. Άρα το να λέμε ότι προσλαβαμε έναν διευθυντή είναι όντως κάτι καλό αλλά δεν είναι κάτι το οποίο θα μας λύσει το πρόβλημα. Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία όχι οι εντυπώσεις. Είμαστε τρεις γιατί φεύγει μια γιατρός. Τους επόμενους εννέα μήνες τι θα γίνει; Eίμαστε ήδη όλοι εξοντωμένοι από αυτή την ιστορία των τελευταίων δύο χρόνων. Πλέον το πρόβλημα δεν είναι ποιος θα έρθει αλλά πως θα κρατηθούν αυτοί που είναι εδώ. Όσοι είναι εδώ και υπηρετούν είναι με το ένα πόδι εδώ και το άλλο απ’ έξω γιατί κανείς δεν είναι ταγμένος να υπηρετεί εδώ σε όλη του τη ζωή. Όταν έχεις ένα τμήμα όπου οι τρεις γιατροί είναι δυσαρεστημένοι και είναι έτοιμοι να φύγουν τι συζητάμε για το ποιος θα έρθει. Ποια είναι η πρόβλεψη”; ανέφερε η κα Ιωαννίδου.

“Βάλαμε δύναμη αλλά δεν αντέχουμε άλλο. Δεν μπορούμε να βάλουμε παραπάνω δύναμη”

Η κα Ιωαννίδου επεσήμανε πως τόσο η Διοίκηση του Νοσοκομείου, όσο και της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, θα πρέπει να βρουν μια λύση στο πρόβλημα που διαιωνίζεται χωρίς προοπτική για τους υφιστάμενους γιατρούς που όπως εξήγησε “για εμάς δεν υπάρχει σταματημός Εφημερεύουμε διαρκώς εδώ και δύο μήνες τουλάχιστον που έχουν σταματήσει να έρχονται και από τα Χανιά και είναι πλέον σταθερές οι οκτώ εφημερίες. Μόνο δουλεύουμε, δεν σταματάμε και δεν έχουμε προσωπική ζωή. Δεν μπορεί η μόνη λύση στα προβλήματα να είναι να δουλεύουμε διαρκώς μέχρι να πέσουμε κάτω. Κάποια στιγμή αυτό πρέπει να σταματήσει”.

Αναφερόμενη στις ενέργειες που έχει κάνει η ίδια επεσήμανε: “Έχω προσπαθήσει με όλους τους τρόπους, έχω κάνει προσφυγή στην Εθνική αρχή διαφάνειας, έχω κάνει ό,τι μπορούσα να κάνω. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας τρόπος. Και η απάντηση είναι θα δούμε, μακάρι και θα προσπαθήσουμε. Δεν μπορεί να είναι αυτός ο σχεδιασμός”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook