«Δεν είναι αποδεκτό ότι ένας στρατηγικός – επιλεγόμενος στρατηγικός – σύμμαχός μας ευθυγραμμίζεται με έναν από τους κυριότερους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας, τη Ρωσία», τόνισε για την Τουρκία ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων σε βάρος της για τους S-400.

Ο Αντονι Μπλίνκεν έκρινε χθες Τρίτη, τοποθετούμενος ενώπιον μελών της αμερικανικής Γερουσίας, ότι η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η εισερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα μελετήσει εάν απαιτείται η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Αγκυρας, εξαιτίας της αγοράς από πλευράς της του ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

«Επιλεγόμενος στρατηγικός»

«Δεν είναι αποδεκτό ότι ένας στρατηγικός – επιλεγόμενος στρατηγικός – σύμμαχός μας ευθυγραμμίζεται με έναν από τους κυριότερους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας, τη Ρωσία», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν, ο οποίος έχει ονομαστεί υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ από τον δημοκρατικό εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του σώματος για την έγκριση του διορισμού του.

Αυτοί είναι οι φρουροί των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία

«Νομίζω ότι θα χρειαστεί να εξετάσουμε τον αντίκτυπο των υπαρχουσών κυρώσεων για να αποφασίσουμε εάν και κατά πόσον πρέπει να γίνουν περισσότερα», πρόσθεσε ο υποψήφιος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα, η Ουάσιγκτον επέβαλε όπως αναμενόταν επί μακρόν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας της αγοράς των S-400. Η Αγκυρα χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «σοβαρό λάθος» της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Πολύ σημαντική πρόκληση»

Η προειδοποίηση του κ. Μπλίνκεν καταγράφηκε μία ημέρα προτού ο Τζο Μπάιντεν ορκιστεί και αναλάβει την εξουσία, διαδεχόμενος τον ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να οικοδομήσει στενή προσωπική σχέση.

«Η Τουρκία είναι σύμμαχος, ο οποίος όμως σε πολλά ζητήματα (…) δεν συμπεριφέρεται όπως θα έπρεπε να συμπεριφέρεται ένας σύμμαχος». Αυτό «είναι πολύ σημαντική πρόκληση για εμάς και το βλέπουμε πολύ καθαρά», σημείωσε ο υποψήφιος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι κυρώσεις εγκρίθηκαν από πολιτικούς και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο. Επρόκειτο για την πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε βάρος κράτους-μέλους του NATO.

Η σύγκρουση

Η σύγκρουση σχετικά με τους S-400 θεωρείται η κυριότερη πρόκληση για τη διμερή σχέση το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν είναι το μόνο πεδίο στο οποίο οι δύο πλευρές αποκλίνουν θεαματικά.

Ουάσιγκτον και Αγκυρα διαφωνούν επίσης βαθιά ως προς τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την τουρκική εμπλοκή στη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook