Καυστική ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας εμπόρων Χανίων για τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων με αφορμή το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Συνάδελφοι ,συναδέλφισσες  χαρές και πανηγύρια από το προεδρείο του Δ.Σ. του εμπορικού Συλλόγου Χανίων υστέρα από την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι ανοίγει το λιανεμπόριο .Οι αγώνες λένε δικαιωθήκαν με το άνοιγμα των καταστημάτων μας, άρα όλα καλά καμωμένα από την κυβέρνηση. Λίγες μέρες πριν παρθεί η κυβερνητική απόφαση  για το άνοιγμα, η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων  θέλησε να δείξει την ύπαρξη της στο συνδικαλιστικό χάρτη λες και το πρόβλημα είναι το αν θα ανοίξουμε, και όχι το πως θα ανοίξουμε;

Είναι ξεκάθαρο ότι οι κυβερνητικές επιλογές και  παλινωδίες μας έφεραν ως εδώ. Από την μια έχουμε χιλιάδες νεκρούς λόγω ελλείψεων του συστήματος υγείας και από την άλλη πολύ περισσότερο από το πρώτο lockdown  θα έχουμε χιλιάδες λουκέτα στις μικρές επιχειρήσεις .

Κουβέντα λοιπόν για τις κυβερνητικές ευθύνες από το προεδρείο .Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι ξέχασαν ότι από τα αιτήματα που αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ.  του Ε.Σ.Χ.  στην τελευταία κινητοποίηση, η κυβέρνηση δεν  υλοποίησε  κανένα. Τι από όλα υλοποιήθηκε  για να πανηγυρίζουμε;

  • Μήπως θέσπισε  το αφορολόγητο  12000 €;
  • Μήπως μας απάλλαξε από τις ασφαλιστικές εισφορές για όσο είχαμε κλειστά τα μαγαζιά μας;
  • Μήπως μας έδωσαν επίδομα ειδικού σκοπού στο ύψος των 1000 € ανά μήνα  για όσο είχαμε κλειστά τα μαγαζιά μας;
  • Μήπως κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος;
  • Μήπως ενισχύθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας ;

Οι πρακτικές της κυβέρνησης είναι γεμάτες υποκρισία αλλά και επικίνδυνες συνάμα γιατί άνοιξε το λιανεμπόριο όχι γιατί ξαφνικά μας αγάπησε, στην ουσία θέλει να εξυπηρετήσει  τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις ,τις πολυεθνικές  και τα εμπορικά κέντρα. Σε εμάς τους μικρούς θα χρεώσει την οποιαδήποτε επιδημιολογική φόρτιση του επόμενου διαστήματος .Σε εμάς θα κουνάει πάλι το δάκτυλο  για την ατομική ευθύνη. Για όλα αυτά νοιώθετε ικανοποιημένοι εσείς που συντάξατε το δελτίο τύπου και πανηγυρίζεται ; Αλήθεια τι θέση παίρνεται στο παραλήρημα του Υπουργού Ανάπτυξης όταν στις 13/1/2021 σε συνάντηση με εκπροσώπους της Ο.Β.Σ.Α. (Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής) αποκάλεσε τους μικρούς επαγγελματίες φοροφυγάδες,  ότι  δεν δικαιούνται να ζητάνε ενίσχυση και τελικά δεν πειράζει ας βάλουν λουκέτο. Επίσης συνεχίζοντας είπε ότι το 95% της φορολογίας  προέρχεται από τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις  άρα αυτές έχουν προτεραιότητα ενίσχυσης και όχι εμείς οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι. Τέλος για το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής ισχυρίσθηκε ότι φταίει ότι είμαστε φοροφυγάδες για αυτό δεν την πήραμε.

Αλήθεια, αυτές είναι οι «ανάλογες βοήθειες»  που ζητάτε από την πολιτεία ή η προάσπιση της δημόσιας υγείας είναι θέμα ελέγχων και όχι μέτρων θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις του αναγκαίου  ιατρικού ,νοσηλευτικού προσωπικού και πλήρη εξοπλισμό  του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων   όπως απαιτήσαμε στην τελευταία ανακοίνωση τύπου του  Ε.Σ.Χ.

Εμείς συνάδελφοι ούτε είχαμε, ούτε έχουμε την παραμικρή αυταπάτη ότι οι κυβερνήσεις που ακολουθούν και εφαρμόζουν  τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι για το καλό  μας. Οι πολιτικές αυτές πασχίζουν για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, όχι όμως για την επιβίωση των μικρών και των αυτοαπασχολουμένων ΕΒΕ .Το ίδιο ισχύει και για  τους συνδικαλιστές  που παίζουν παλαμάκια στις κυβερνήσεις και παράλληλα  θέλουν να τα έχουν καλά με τους σκληρά δοκιμαζομένους επαγγελματίες.

Εμείς συνάδελφοι δεν πρέπει να παραμυθιαζόμαστε από τις επικοινωνιακές κορόνες που καθόλου δεν αγγίζουν την ουσία των προβλημάτων μας. Ένα δρόμο έχουμε .Να παλέψουμε συλλογικά για τα δίκαια αιτήματα μας χωρίς εκπτώσεις. Να κάνουμε ξανά τον εμπορικό σύλλογο Χανίων  μοχλό δυναμικής διεκδίκησης, σημείο αναφοράς , πραγματικό αποκούμπι στην επιβίωση της μικρής εμπορικής επιχείρησης.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την διασφάλιση της υγείας και της ζωής μας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook