Άλλη μια υπόθεση καταγγελίας σεξουαλικής παρενόχλησης φοιτητριών στο ΑΠΘ έφτασε στην πρυτανεία του ΑΠΘ.

Γραπτή αναφορά με υπογραφές επτά πρώην φοιτητριών του ΑΠΘ, οι οποίες καταγγέλλουν καθηγητή του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του ΑΠΘ κατατέθηκε στον πρύτανη το απόγευμα της Τρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατάλογος μεγαλώνει και ο πρύτανης, Νίκος Παπαϊωάννου, αναμένεται να καταθέσει όλα τα στοιχεία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τη διερεύνηση της νέας υπόθεσης.

Χωρίς συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο τα πανεπιστήμια της χώρας

Την ίδια ώρα, χωρίς σαφές θεσμικό πλαίσιο για τον χειρισμό υποθέσεων παρενοχλητικής συμπεριφοράς παραμένουν τα πανεπιστήμια της χώρας.  Αν και το 2019 με νόμο θεσπίστηκε η υποχρεωτική συγκρότηση Επιτροπών Ισότητας των Φύλων σε όλα ΑΕΙ της χώρας οι αρμοδιότητές τους δεν έχουν ακόμη καθοριστεί και δεν έχουν περάσει στον εσωτερικό κανονισμό των πανεπιστημίων για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.  Στις αρμοδιότητες αυτών των υποχρεωτικών επιτροπών περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η παροχή υπηρεσιών διαμεσολάβησης σε περιπτώσεις καταγγελιών για διακριτική μεταχείριση ή παρενοχλητική συμπεριφορά, η παροχή συνδρομής προς τα θύματα των διακρίσεων όταν καταγγέλλουν διακριτική μεταχείριση. Παράλληλα με τη συγκρότηση της δομής θα οριστεί τι είναι παρενόχληση, τι πειθαρχικές κυρώσεις θα προβλέπονται, θα περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία, πώς θα υποβάλλονται και ποια πρόσωπα θα τις εξετάζουν.

«Δεν έχουμε κανόνες διαχείρισης αυτών των περιστατικών στα πανεπιστήμια. Προβλέπονται κάποια πειθαρχικά. Και οι όποιες αναφορές μπορεί να σταλούν στη νομική επιτροπή του πανεπιστημίου, η οποία και θα κάνει την γνωμάτευση για να τρέξουν οι διαδικασίες. Δεν υπάρχει ακόμη κάποια εξειδικευμένη επιτροπή ή δομή» δήλωσε στο ethnos.gr η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Δήμητρα Κογκίδου.

Έφτασε η ώρα για μηδενική ανοχή στα πανεπιστήμια

Όπως εξήγησε η ίδια, πρέπει να φτιαχτεί αυτή η δομή γιατί αν έχεις κανόνες και αν έχεις δομή θα ενθαρρυνθεί η αναφορά και η συνειδητοποίηση τέτοιων περιστατικών. Και για το φοιτητικό πληθυσμό έχει μεγαλύτερη σημασία αυτός ο μηχανισμός γιατί θα μάθουν από αυτήν την ηλικία να αναγνωρίζουν και να επεξεργάζονται όλες τις εκφάνσεις έμφυλης βίας, ότι ορισμένα πράγματα επιτρέπονται, άλλα δεν επιτρέπονται, ότι υπάρχει δυνατότητα αναφοράς και όταν αυτή γίνει θα την λάβουν σοβαρά υπόψιν και θα υπάρχουν κυρώσεις.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο που θα πρέπει έμπρακτα τα πανεπιστήμια να δώσουν το μήνυμα της μηδενικής ανοχής θεσπίζοντας κατάλληλες πολιτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης. Γι’ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουν και τα πανεπιστήμια μια πολιτική για την παρενόχληση γιατί εκτός από τη συμβολή στη συνειδητοποίηση αυτών των περιστατικών θα ενθαρρύνει και την αναφορά τους». Και αυτό είναι σημαντικό έτσι ώστε όταν μεγαλώσουν οι φοιτητές να δρουν κατά αυτόν τον τρόπο και οι μεγαλύτεροι θα διασφαλίσουν ένα πανεπιστήμιο το οποίο θα λειτουργεί με ασφάλεια. Σύμφωνα με την ίδια, δεν ανοίγουν στόματα για πάρα πολλούς λόγους ενώ σημαντική είναι η σχέση εξουσίας και εξάρτησης αποτρέπει την αναφορά τέτοιων περιστατικών.

Θετικός στη δημιουργία δομής και κανόνων ο πρύτανης του ΑΠΘ

Θετικός στη δημιουργία αυτή της δομής και θέσπισης των κανόνων είναι και ο πρύτανης του ΑΠΘ με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί το επόμενο διάστημα η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ. Ήδη γίνεται προσπάθεια να εγκριθεί η δημιουργία της δομής από τη Σύγκλητο, επιταχύνοντας τη διαδικασία αλλαγής του εσωτερικού κανονισμού.

Στο ΑΠΘ το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης έχει αναδειχθεί εδώ και 10 χρόνια από την Κοσμητεία της Παιδαγωγικής Σχολής. «Υπήρχε από τότε μια πρόταση στο να γίνει μια ειδική δομή τύπου ανεξάρτητης αρχής και να υπάρχει ένας κώδικας πρακτικής. Στη συνέχεια έχουν πραγματοποιηθεί πάρα πολλά σεμινάρια ευαισθητοποίησης του προσωπικού εκπαίδευσης και των φοιτητών και φοιτητριών.

Μία στις δύο γυναίκες έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην Ευρώπη

Σύμφωνα με την μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα του 2014 για τη βία κατά των γυναικών του ευρωπαϊκού ινστιτούτου των φύλων 45 εώς 55% των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook