Οι επικεφαλής των παρατάξεων – πλην ενός – δεν άσκησαν κριτική και παρέπεμψαν σε μια συζήτηση στο μέλλον 

Το ζήτημα των χειρισμών της διοίκησης του δημοτικού γηροκομείου Χανίων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση των κρουσμάτων στη δομή, που δυστυχώς είχαν σαν αποτέλεσμα και τον θάνατο μιας ηλικιωμένης, ετέθη σήμερα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Χανίων.

Όλες οι δημοτικές παρατάξεις πλην αυτής του Σεραφείμ Ρίζου, επέλεξαν να μην ασκήσουν κριτική στο διοικητικό συμβούλιο υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ώρα για αντιπαράθεση και μεταθέτοντας κάποια στιγμή στο μέλλον μια συζήτηση γύρω από το θέμα.

Κάποιοι είπαν ότι το αποτέλεσμα ήταν καλό συγκριτικά με την κατάσταση που επικρατεί σε αντίστοιχες δομές του εξωτερικού και όλοι τόνισαν ότι τα προβλήματα της δομής είναι χρόνια και κάποια στιγμή πρέπει να τεθούν επί τάπητος.

Μόνο ο Σεραφείμ Ρίζος επί της ουσίας, αποστασιοποιήθηκε από αυτή τη στάση των υπολοίπων επικεφαλής, λέγοντας πως αν κάποιος θέλει να σταθεί αρωγός στο γηροκομείο δεν επιλέγει τη σιωπή αλλά μιλά τώρα προκειμένου να καλυφθούν όποια κενά υπάρχουν. 

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του δημοτικού γηροκομείου Χανίων, Γιάννης Σημανδηράκης ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα μέτρα που έλαβε η διοίκηση, τονίζοντας ότι η θετική στον κορωνοϊό καθαρίστρια, μια ημέρα πριν πάει στο γηροκομείο για να εργαστεί είχε βρεθεί αρνητική σε τεστ για τον covid19 και συμπτώματα παρουσίασε μια ημέρα μετά την εργασία της στη δομή.

Ακολουθούν βασικά σημεία των τοποθετήσεων των επικεφαλής

Παναγιώτης Σημανδηράκης

Στις 23/12 (μια ημέρα πριν την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος) η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε πόρισμά της μετά από απροειδοποίητο έλεγχο που διενήργησε στο γηροκομείο αναφέρει: “Σε επίπεδο καταγραφής ετοιμότητας στο δημοτικό γηροκομείο Χανίων τηρούνται οι διαδικασίες, ελέγχου, πρόληψης, μετάδοσης και εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας, ατομικής υγιεινής, περιορισμού των επαφών, εργαστηριακού ελέγχου προσωπικού και φιλοξενούμενων, καθαρισμού και απολύμανσης, προφύλαξης των ανθρώπων της δομής…” και καταλήγει “οι κανόνες και τα μέτρα όπως αναφέρονται στις σχετικές εγκυκλίους τηρούνται στο δημοτικό γηροκομείο.” Το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα θέλαμε από τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τον ιό και ένα άτομο με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα κατέληξε. Όμως θα ήθελα να είμαστε ειλικρινείς και να δούμε τη συνολική εικόνα στη δομή που έχουμε όλοι υποχρέωση να βελτιώσουμε και αφορά και στον χαρακτήρα που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια καθώς δεν είναι ένας οίκος ευγηρίας. Γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνουμε και θα την κάνουμε.  

Άρης Παπαδογιάννης

Η κατάσταση που επικρατεί στο δημοτικό γηροκομείο μας προβληματίζει. Βλέπουμε ότι μετράμε κρούσματα σε προσωπικό και τροφίμους ενώ θρηνήσαμε και θύμα. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει αστοχία. Όμως αυτή την ώρα έχει σημασία όλοι μαζί να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να μη μετατρέψουμε το γηροκομείο σε πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης. Πριν δηλ. καταδικάσουμε πρόσωπα και επιλογές θα πρέπει να γίνουμε όλοι αρωγοί, μέχρι να επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς. Τη συζήτηση θα πρέπει να την πάμε αρκετά παρακάτω χρονικά. Ό,τι συμβαίνει τώρα έχει να κάνει με το πρόβλημα της υποστελέχωσης που μετρά πολλά χρόνια πίσω. Η ώρα όμως δεν επιτρέπει λαϊκά δικαστήρια ούτε ο χώρος του γηροκομείου είναι ο κατάλληλος για να αναμετρηθούμε ως παρατάξεις. Πρέπει να στηρίξουμε το έργο της δημοτικής αρχής.

Γρηγόρης Αρχοντάκης

Δεν επιθυμούμε να ανεβάσουμε το θέμα ειδικά αυτή την περίοδο που η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί η δημοτική αρχή να θριαμβολογεί ότι η διαχείριση ήταν τέλεια. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι δεν πήγε καλά, αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι κάτι δεν πήγε καλά. Όταν από τις 24 Δεκεμβρίου υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα στον χώρο και η διοίκηση δεν κάνει αυτό που πρέπει να κάνει για να μην εξαπλωθεί ο ιός, έχουμε θάνατο και αρκετά κρούσματα που νοσηλεύονται, σαφέστατα κάτι δεν πήγε καλά. Δεν είναι η ώρα να έρθουμε σε αντιπαράθεση αλλά την έρευνα για το τι δεν πήγε καλά πρέπει να την κάνει η δημοτική αρχή. Στηρίζουμε το γηροκομείο και από εκεί και πέρα όταν ηρεμήσουν τα πράγματα και μετά την έρευνα που θα έχει κάνει η δημοτική αρχή εδώ θα είμαστε να κάνουμε κριτική.

Γ. Μαράκης από την πλευρά της παράταξης Τ. Βάμβουκα

Δεν πρέπει ούτε να απαξιώνουμε τους πάντες και να λέμε ότι δεν έγινε τίποτα σωστό ούτε να δηλώνουμε ότι όλα έγιναν τέλεια. Εκ του αποτελέσματος δεν έγιναν όλα τέλεια. Υπήρξε πρόβλημα. Άρα πρέπει να σκύψουμε στο πρόβλημα και να απαντήσουμε πώς πέρασε ο ιός στη δομή με στόχο να μην επαναληφθεί αυτό. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να πούμε τι έπρεπε να εφαρμοστεί και δεν έγινε. Για εμάς προέχει να βρει τις απαντήσεις το δ.σ. του γηροκομείου και κατόπιν να ενημερωθεί το Δ.Σ. με υπευθυνότητα. Αναμένουμε και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στο γηροκομείο.

Χ. Κουρούσης από την πλευρά της παράταξης Γ. Σαρρή

Αυτό που συνέβη έφερε στην επιφάνεια με τραγικό τρόπο τα προβλήματα που έχει το γηροκομείο. Το πρόβλημα δεν είναι να δούμε αν εφαρμόστηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αυτά εφαρμόστηκαν και αντίθετα με όσα ειπώθηκαν, το αποτέλεσμα ήταν καλό και μιλώ σαν γιατρός. Αν δείτε τι έπαθαν γηροκομεία της Ευρώπης στα οποία υπήρχε μεγάλο ποσοστό θανάτων παρόλο που ήταν πολύ πιο οργανωμένα και δεν έχουν δωμάτια χωρίς τουαλέτα όπως έχουμε εμείς, δεν έχουν στη σύνθεσή τους ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ασθενών και όχι απλά ηλικιωμένων, όπως έχουμε εμείς τότε θα καταλάβουμε ότι το αποτέλεσμα και η διείσδυση του ιού δεν ήταν τραγική ιατρικά. Τα μέτρα μπορούν να μειώσουν, δεν μπορούν να αποτρέψουν την είσοδο του ιού σε μια δομή. Επομένως, αν θέλουμε πραγματικά να προσφέρουμε στο γηροκομείο πρέπει να δούμε τα χρόνια προβλήματά του και να δούμε γιατί όταν το ίδρυμα έχει 2 εκατ. ευρώ στην τράπεζα δεν έχει κάνει ανακαίνιση; δεν έχει ανθρώπινες τουαλέτες; έχει υγρασία; κτλ για να μην υπάρχουν τόσοι άρρωστοι μέσα, να μην εξαρτάται η χρηματοδότησή του μόνο από το νοσήλιο που παίρνουμε από τον ΕΟΠΥΥ. Δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για περιστατικά χρονίων παθήσεων που βρίσκονται εντός. Δεν έχει νόημα να γίνει τώρα στείρα αντιπολίτευση στον δήμο. Δε θέλω να υπερασπιστώ τη δημοτική αρχή. Όταν κάποιος είναι ασυμπτωματικός και τεστ να έχει κάνει την προηγούμενη ημέρα μπορεί να τον φέρει τον ιό σε έναν χώρο. 

Ν. Βουρλάκης

Αν υπήρχε πραγματική συζήτηση για τα προβλήματα του γηροκομείου όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ίσως να μην είχαμε φτάσει εδώ. Μακριά από εμάς η ανθρωποφαγία και η μικροκομματική σκοπιμότητα. Εκ του αποτελέσματος κρίνεστε και το αποτέλεσμα δεν είναι καλό. Θα θέλαμε επί της ουσίας να γίνει κουβέντα. Θα πρέπει αφού η πανδημία σας πρόλαβε, τουλάχιστον να υλοποιήσετε την υπόσχεση να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το γηροκομείο, όχι λόγω της πανδημίας, αλλά λόγω μιας σειράς προβλημάτων που έχει η δομή.

Σ. Ρίζος

Δεν έχουμε θετικό αποτέλεσμα όταν έχουμε έναν θάνατο και 25 ανθρώπους θετικούς στον ιό. Έχουμε αρνητικό αποτέλεσμα και υπάρχουν ευθύνες. Δεν χωρά αυτή τη στιγμή κανένας καθησυχασμός. Είπαν οι συνάδελφοι ότι αυτή την ώρα πρέπει να φανούμε αρωγοί. Και πώς θα γίνει αυτό; Δια της σιωπής! Δεν είναι έτσι. Όποιος θέλει να γίνει αρωγός πρέπει να ασκήσει κριτική και να συμβάλει στην κάλυψη των κενών του γηροκομείο αλλιώς θα κρυφτεί πίσω από μια κυβερνητική πολιτική που είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι είμαστε ουραγός της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η ανακοίνωση του γηροκομείου αναφέρεται σε 5 κύματα προσλήψεων τα οποία έγιναν κατόπιν δικής μας παρέμβασης. Στις 4 Γενάρη ζητήσαμε κάποια πράγματα να γίνουν όπως να σιτίζονται οι ηλικιωμένοι ξεχωριστά και την επόμενη ημέρα έγινε. Επιχειρησιακό σχέδιο δεν έχει δει κανείς μας. Μάθαμε από τα ΜΜΕ ότι υπήρχαν κρούσματα. Αυτό δεν είναι σωστή αντιμετώπιση. Είχαμε ζητήσει να γίνονται περισσότερα τεστ και να χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό του γηροκομείου που έχει αποθεματικό 2 εκατ. και όμως ο δήμαρχος είχε κάνει λόγο για κόστος. Μπορούσατε να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους, δεν το κάνατε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook