Ακίνητο το οποίο θα λειτουργήσει ως σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων αναζητά ο δήμος Χανίων σε περιοχή των Χανίων, έχοντας ωστόσο προκαλέσει συζητήσεις ήδη σε τοπικό επίπεδο.

Ο συγκεκριμένος ΣΜΑ, αφορά κυρίως στον άξονα Θερίσου, Ελ. Βενιζέλου και Σούδας.

Συγκεκριμένα στην περιοχή της Δ.Ε. Ελ. Βενιζέλου έχει υπάρξει έντονη πληροφόρηση για ενδεχόμενη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης σε σημείο της περιοχή, με αποτέλεσμα να ρωτήσει η δημοτική σύμβουλος Ν. Αποστολάκη σχετικά στο Δ.Σ. τον δήμαρχο Χανίων.

Ο δήμαρχος Χανίων ανέφερε ότι δεν πρόκειται για σημείο διαλογής που θα ήταν μια δραστηριότητα όχλησης η οποία θα απαιτούσε άλλες διαδικασίες, αλλά για σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Όπως είπε ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων κατά τη διάρκεια του Δ.Σ.:

“Τα απορριμματοφόρα από το μεγαλύτερο μέρος του δήμου θα μεταβαίνουν και μεταφορτώνουν τα απορρίμματα και επιστρέφουν στην περιοχή τους. Η λειτουργία του σταθμού από την επόμενη ημέρα λειτουργίας θα προκαλέσει μείωση του κόστους αποκομιδής 40-50%, γιατί θα γλιτώνουμε τα συνεχή δρομολόγια των απορριμματοφόρων στην περιοχή των κεντρικών εγκαταστάσεων της ΔΕΔΙΣΑ, που σημαίνει μείωση στα καύσιμα και στις φθορές των οχημάτων, εξοικονόμηση χαμένων εργατοωρών οδηγών και υπαλλήλων καθαριότητας καθώς το δρομολόγιο από κεντρικό σημείο του δήμου διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Αυτή η ανάγκη θα έπρεπε να έχει καλυφθεί εδώ και δεκαετίας. Είναι επιβεβλημμένη συζήτηση. Πού γίνονται οι σταθμοί μεταφόρτωσης στην υπόλοιπη Ελλάδα; Γίνονται δίπλα από σχολεία, δίπλα από νοσοκομεία, δίπλα από πολυκατοικίες, εντός του αστικού ιστού. Γίνονται με τέτοιο τρόπο που δεν προκαλούν ούτε οπτική ούτε ηχητική ρύπανση ούτε οσμές. Ο δήμος μέσα σε ένα χρόνο κίνησε τις νόμιμες διαδικασίες για να λειτουργήσει αυτό το κέντρο. Δηλαδή εκδίδεται προκήρυξη που περιγράφει τα χαρακτηριστικά του ακινήτου που θα είναι κατάλληλο για την εγκατάσταση και λειτουργία ενός τέτοιου σταθμού. Το πού θα βρίσκεται αυτό το ακίνητο έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται και τη διάθεση ιδιοκτητών να συμμετέχουν στη διαδικασία. Δεν έχει να κάνει με συγκεκριμένο ακίνητο αλλά με αναζήτηση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και προδιαγραφών του ακινήτου. Το ποιο θα είναι θα κριθεί από την εκδήλωση ενδιαφέροντος και τις προσφορές που θα κατατεθούν. Απόσβεση του κόστους αγοράς, που δεν έχει οριστεί ακόμα, θα γίνει άμεσα, λόγω εξορθολογισμού του κόστους με τη λειτουργία του σταθμού.”

Βέβαια πριν ληφθεί κάποιου είδους απόφαση ή χωροθετηθεί τέτοιος χώρος θα ήταν συνετό να υπάρχει ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας στην περιοχή της οποίας θα δημιουργηθεί και όχι να αναπαράγονται πληροφορίες από στόμα σε στόμα.

Τ.Λ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook