Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και πορεία διαμαρτυρίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά, από φοιτητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης. 

Βασικά αιτήματα τους είναι μεταξύ άλλων οι προσλήψεις εκπαιδευτικών, η επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαλιδευσης στα σχολεία, επαναλαμβανόμενα τεστ κορωνοϊού σε εκπαιδευτκούς και μαθητές. 

Η Μαρία Γιαννάκη, ειδική γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΠΕ Χανίων, εκλεγμένη με την αγωνιστική συσπείρωση, ανέφερε ότι "σε συνθήκες που τα σχολεία της πρωτοβάθμιας λειτουργούν με τους ίδιους όρους που έκλεισαν πριν από τη δεύτερη καραντίνα και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας, ακόμα παραμένουν κλειστά με τα παιδιά να δίνουν έναν αγώνα δρόμου μέσα από μια οθόνη να καλύψουν χωρίς καμία στήριξη τα τεράστια κενά, που έχουν συσσωρευτεί, τη στιγμή που στον χώρο των της εκπαίδευσης αντιμετωπίζουμε μία σειρά από εκπαιδευτικές αλλαγές. Απαιτούμε προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση χώρων και αιθουσών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές αίθουσες, με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές ανά τμήμα". 

Ταυτόχρονα, ο Γιάννης Κυριακάκης πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, τόνισε ότι "συμμετέχουμε στην σημερινή συγκέντρωση ανταποκρινόμενοι σε ένα κάλεσμα των φοιτητών, για το τεράστιο ζήτημα της εισόδου της Αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει προηγούμενο σε άλλες χώρες και είναι πολύ φυσιολογικό να αντιδρούμε σε αυτή την απόφαση που είναι ακραία αντιδημοκρατική και ταυτοχρόνως έχει και ένα βαθύτερο σκοπό να εκδιώξει τους φοιτητές από τα πανεπιστήμια όπως έχει σκοπό να εκδιώξει τους μαθητές από τα σχολεία και να τους οδηγήσει σαν πελάτες στα ιδιωτικά κολλέγια και στους σχολάρχες". 


Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ:

"Η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω lockdown και πανδημίας, αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών προκειμένου να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο. Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την Εκπαίδευση την άνοιξη, την ψήφιση του νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση τον Δεκέμβρη, φέρνει 3ο αντιδραστικό νομοσχέδιο σε αυτές τις συνθήκες.

Στο ν/σ με τον παραπλανητικό τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» η κυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάζουν. Προωθεί ρυθμίσεις (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, διπλό μηχανογραφικό, όριο επιλογών στο μηχανογραφικό) αποσκοπούν στη δραστική μείωση των εισακτέων και την κατάργηση σχολών και τμημάτων, ιδιαίτερα των περιφερειακών ΑΕΙ και παράλληλα θέτει όριο στη διάρκεια φοίτησης ν+ν/2 στις σχολές που θα οδηγήσει στη διαγραφή φοιτητών με οικονομικά, κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα.

Κάποιες μάλιστα από τις αλλαγές αυτές θα ισχύσουν και για τους φετινούς μαθητές της Γ’ Λυκείου. Είναι πρωτοφανές να θεσπίζονται αλλαγές για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση στη μέση της σχολικής χρονιάς και αυτές να εφαρμόζονται για την τρέχουσα Γ’ Λυκείου. Το ΥΠΑΙΘ δείχνει για μία ακόμα φορά πόσο αδιαφορεί  για την ψυχολογική φόρτιση των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις, που ειδικά φέτος επιβαρύνεται επιπλέον και από τις συνέπειες της πανδημίας.

Και όλα αυτά την ίδια ώρα που  η κυβέρνηση ψήφισε  τροπολογία που εξισώνει τα πτυχία των ΑΕΙ με τους τίτλους των κολεγίων, προσφέροντας πολύτιμα δώρα στους σχολάρχες της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ανοίγοντας τον δρόμο για την παραπέρα υποβάθμιση των σπουδών και του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

 Ταυτόχρονα, στο όνομα της «ανομίας» στο Πανεπιστήμιο διαμορφώνεται καθεστώς καταστολής και αστυνομοκρατίας. Κάθε προσπάθεια οργανωμένης διεκδίκησης από το φοιτητικό κίνημα για επαρκή χρηματοδότηση, μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, σύγχρονες υποδομές, αλλά και κάθε διαμαρτυρία για τις συνθήκες ζωής αυτών και των οικογενειών τους θα αντιμετωπίζεται με αυταρχισμό, πειθαρχικά μέτρα μέχρι και διαγραφή.

Την ίδια ώρα το ΥΠΑΙΘ, εξακολουθεί να μην λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αγνοώντας επιδεικτικά της προτάσεις της ΟΛΜΕ, των γονιών και των μαθητών. Το σχέδιο της κυβέρνησης στην όλη διαχείριση της πανδημίας είναι η μετατόπιση της ευθύνης στην κοινωνία και αντίστοιχα την ευθύνη λειτουργίας των σχολείων στους ίδιους τους συλλόγους διδασκόντων.

Διεκδικούμε

  • Προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση χώρων και αιθουσών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές αίθουσες, με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές ανά τμήμα.
  • Άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι μετάθεση αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.
  • Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.
  • Να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μέτρα για την συνολική αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις. Ανάκληση της εγκυκλίου για αξιολόγηση μαθητών.
  • Επανάληψη της διδαχθείσας ύλης με δια ζώσης διδασκαλίας όταν ανοίξουν τα σχολεία. Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων". 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook