Μια συνοικία στο κέντρο της Σανγκάης εκκενώθηκε την Πέμπτη (21/1) μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον τριών κρουσμάτων κορονοϊού. Πρόκειται για τις πρώτες μολύνσεις που έχουν καταγράφει στην τεράστια, κινεζική μητρόπολη από τις αρχές Νοεμβρίου.

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας δεν διευκρίνισαν πόσοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αφού άρχισε να παρατηρείται στη χώρα άνοδος των κρουσμάτων του κορονοϊού σε πολλές περιοχές.

Δύο από τα άτομα που βρέθηκαν θετικά στην covid-19 εργάζονταν σε δύο διαφορετικά νοσοκομεία, ενώ το τρίτο ήταν συγγενικό τους πρόσωπο. Δημοσιογράφος του AFP που βρέθηκε στην περιοχή είδε οδηγούς λεωφορείων με ειδικές στολές προστασίας να απολυμαίνουν τα οχήματα, αφού μετέφεραν τους κατοίκους της συνοικίας σε κέντρα καραντίνας. Αρκετοί δρόμοι της περιοχής έχουν κλείσει για την κυκλοφορία.

Στη Σανγκάη, μια πόλη περισσότερων από 25 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα covid-19 στην κοινότητα από τις 9 Νοεμβρίου. Ωστόσο είχαν αναφερθεί εισαγόμενα κρούσματα, όπως μία φοιτήτρια η οποία επέστρεψε από τη Βρετανία στα τέλη Δεκεμβρίου και στην οποία εντοπίστηκε το παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού.

Η πλέον πολυπληθής χώρα παγκοσμίως, όπου πρωτοεμφανίστηκε η επιδημία του κορονοϊού στα τέλη του 2019, είχε καταφέρει σχεδόν να την εξαλείψει την προηγούμενη άνοιξη. Όμως σποραδικές εστίες που έκαναν την εμφάνισή τους τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει την ανησυχία των αρχών, οι οποίες επιβάλουν εκ νέου δραστικά περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19.

Χθες Τετάρτη 1,6 εκατομμύριο κάτοικοι προαστίου στο νότιο Πεκίνο έλαβαν εντολή να μην βγουν από την κινεζική πρωτεύουσα μετά την εμφάνιση στην περιοχή αυτή του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, που θεωρείται πιο μεταδοτικό.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του προαστίου αυτού έχουν τεθεί σε καραντίνα, με αρκετούς σήμερα να κάνουν ουρά για να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ.

Σε εθνικό επίπεδο η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα 144 νέα κρούσματα covid-19, τα περισσότερα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Πρόκειται για την ένατη ημέρα που στη χώρα καταγράφονται περισσότερες από 100 νέες μολύνσεις.

Συνολικά λιγότεροι από 90.000 άνθρωποι στην Κίνα έχουν μολυνθεί από κορονοϊό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και 4.635 έχουν πεθάνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook