Μπορεί τα εμβόλια κατά του COVID-19 να έχουν ξεκινήσει, όμως πριν αποτελέσει παρελθόν και μπούμε ξανά σε κανονικούς ρυθμούς πρέπει να μπουν νέοι κανόνες, με έναν από αυτούς να είναι το ψηφιακό διαβατήριο υγείας.

Ο λόγος για την ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος είναι να μπορούν να πραγματοποιηθούν εκ νέου οι αεροπορικές πτήσεις.

Κάθε επιβάτης πριν την επιβίβαση θα μπορεί να δείχνει το ψηφιακό του διαβατήριο υγείας, το οποίο θα πιστοποιεί είτε ότι έχει κάνει το εμβόλιο είτε ότι έχει βγει αρνητικός σε πρόσφατο τεστ. Έτσι, δε θα χρειάζεται να έχει έγγραφα πάνω του ή βιβλιάριο υγείας για να αποδείξει ότι δεν έχει προσβληθεί από COVID-19, παρά μόνο το smartphone του.

Η ανάπτυξη του ψηφιακού διαβατηρίου υγείας έχει ξεκινήσει ήδη στις ΗΠΑ από την VCI, ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος μηχανισμός για να λαμβάνουν οι άνθρωποι ένα κρυτογραφημένο αντίγραφο της κατάστασης ανοσοποίησης τους. Αυτό το έγγραφο θα αποθηκεύεται σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι στο smartphone των χρηστών.

Αν οι χρήστες δεν έχουν smartphone, θα λαμβάνουν έναν QR κωδικό τον οποίο θα μπορούν να εκτυπώσουν, όπου θα υπάρχουν οι πληροφορίες για τον εμβολιασμό τους. Βέβαια, αυτό είναι μόλις ένα από τα συστήματα που αναπτύσσονται τους τελευταίους μήνες. Στην πρωτοβουλία VCI συμμετέχουν οι Microsoft, Oracle, Salesforce και Mayo Clinic Network, ενώ προς το παρόν ούτε η Apple ούτε η Google συμμετέχουν σε αυτή ή κάποια παρόμοια πρωτοβουλία.

techblog.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook