Έπειτα από την εμφάνιση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, ανήσυχη φαίνεται η επιστημονική κοινότητα καθώς όπως αναφέρει ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, αλλάζουν τα δεδομένα επιτήρησης του ιού.

Ανέφερε ακόμη πως τα μέτρα προστασίας αναμένεται να παραμείνουν και το καλόκαίρι.

«Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση αυτών που έρχονται από το εξωτερικό και ιχνηλάτηση για τη διασπορά τους. Είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τον καθηγητή έχουν εντοπιστεί η μετάλλαξη που προέρχεται από τη Βρετανία, από Βραζιλία αλλά και τη Νότια Αφρική που όπως φαίνεται είναι πιο μεταδοτικές από την αρχική μορφή του κορονοϊού. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, «το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη και κατά πάσα πιθανότητα και τις άλλες δύο μεταλλάξεις. Το πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον είναι να δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη. Έτσι, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μαζικούς, γρήγορους εμβολιασμούς για να προλάβουμε τις εξελίξεις».

Για την ανοσία σχετικά με την πρώτη και δεύτερη δόση και έπειτα από το γεγονός πως ο κύριος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό είπε χαρακτηριστικά «για να είμαστε σίγουροι για την ανοσία θα πρέπει να έχει γίνει και η δεύτερη δόση και να έχουν περάσει 7 μέρες για το εμβόλιο της Pfizer και 14 για της Moderna. Ο κ. Εξαδάκτυλος κόλλησε 10 μέρες μετά τη πρώτη δόση και είναι μεγάλο το διάστημα για να έχει επωαστεί από πριν. Αυτό συμβαίνει και δεν πρέπει ποτέ να είμαστε σίγουροι μετά την πρώτη δόση».

Ενώ όσον αφορά τα μέτρα έκλεισε «θα περάσουμε και το καλοκαίρι με τέτοια μέτρα. Όμως δε θα έχουμε lockdown και περιοριστικά μέτρα που θα επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook