Έφερε και πρόταση για φρεγάτες η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας

Επισφραγίζεται η αγορά των μαχητικών Rafale με την επίσκεψη της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας στην Αθήνα, για συζητήσεις με τον ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο Πεντάγωνο και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.  Οι υπογραφές για τα μαχητικά έπεσαν, ενώ οι δύο υπουργοί προχώρησαν σε δηλώσεις από κοινού.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η απόκτηση των «Ραφάλ» αποτελεί ορόσημο της αμυντικής συνεργασίας και των σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας, ενώ ανέφερε πως ενισχύεται σημαντικά η Πολεμική Αεροπορία.

Από την πλευρά της η κ. Παρλί, εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία της στην Αθήνα και για το γεγονός πως η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκτά το εν λόγω αεροσκάφος. «Οι χώρες μας μοιράζονται πολλά κοινά σημεία», πρόσθεσε. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ώστε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να αποκτήσει γαλλικά πλοία, στο πλαίσιο ανανέωσης του στόλου του.

Με την υπογραφή ενεργοποιούνται οι σχετικές διαδικασίες, ώστε η πρώτη εξάδα των νέων μαχητικών να έχει προσγειωθεί στην Τανάγρα εντός του ερχόμενου Ιουλίου. Επιχειρησιακά πλήρως λειτουργικά, με το σύνολο του οπλικού φορτίου τους (περιλαμβανομένων των METEOR), θα είναι στα τέλη του χρόνου. 

Όπως είναι γνωστό, η γαλλική πλευρά προτίθεται να προσφέρει μια εκδοχή των Belh@rra (πολλαπλού ρόλου) και πλοία ενδιάμεσης λύσης που ικανοποιούν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του Π.Ν. (πιθανότατα φρεγάτες τύπου «Λαφαγέτ»). 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook