Οι εικόνες συνωστισμού έξω από τα καταστήματα και οι… πονηριές καταναλωτών με τα SMS, φέρνουν αλλαγές στις μετακινήσεις για τα ψώνια.

Οι ουρές που σχηματίστηκαν σε πολλά μαγαζιά, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και την Θεσσαλονίκη, έβαλαν σε σκέψεις ειδικούς και κυβέρνηση και ήδη σχεδιάζεται πλάνο με το οποίο θα υπάρξουν περιορισμοί στο χρονοδιάγραμμα που θα μπορεί ένας πολίτης να βγει για ψώνια.

Αγορές με χρονόμετρο -Η εφαρμογή μέσω του e-katanalotis
Μετά τις «πονηριές» με διπλά και τριπλά SMS, το υπουργείο ψηφιακής Διακυβέρνησης προανήγγειλε την εφαρμογή μέσω του e-katanalotis, για την οποία γίνονται συζητήσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης. Η εφαρμογή αυτή θα χρονομετρά το διάστημα που ο καταναλωτής θα βρίσκεται έξω για αγορές και στις 2 ώρες θα πρέπει να αποχωρήσει από τα καταστήματα.

O καταναλωτής θα μπαίνει στην ιστοσελίδα e-katanalotis και θα κατεβάζει μία εφαρμογή στο κινητό του και με ένα δικό του προσωπικό QR θα μπορεί να κάνει τα ψώνια του.

Στο κινητό του θα εμφανίζεται και ένα χρονόμετρο το οποίο θα μετρά αντίστροφα για δύο ώρες. Μετά το πέρας των δύο ωρών, θα πρέπει να αποχωρεί από τα καταστήματα.

Πιερρακάκης: Δεν θα μπει κόφτης στα SMS
Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δεν θα μπει κόφτης στα SMS και το 13033, αλλά εξετάζεται το πώς μπορεί να λειτουργήσει η εφαρμογή με… χρονομετρημένα ψώνια, ώστε να περιοριστούν «πονηριές» των πολιτών με τριπλά μηνύματα και δικαιολογίες με τις οποίες προσπαθούν να πείσουν τους αστυνομικούς ώστε να μην τους επιβληθεί πρόστιμο.

«Υπάρχει και μια υποκατάσταση στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, οι οποίοι πλέον χρησιμοποιούν φόρμες, άρα στην πραγματικότητα το ποσοστό κίνησης είναι λίγο μεγαλύτερο, όμως στον αριθμό των SMS είμαστε μόνο +13%, κατά μέσο όρο δηλαδή περίπου 4.000.000 την ημέρα», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης που εξήγησε το γιατί δεν μπορεί να μπει κόφτης στα γραπτά μηνύματα.

«Εκ των πραγμάτων ένα ποσοστό της περιφέρειας χρησιμοποιεί χαρτί, ενώ εξαρχής υπήρχαν συγκεκριμένες διατυπώσεις στις συμφωνίες που είχαμε με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για το πώς δουλεύει αυτό το σύστημα, συνεπώς κόφτης δεν θα μπει», επισήμανε.

Πώς βεβαιώνεται η αστυνομία για τις «πονηριές» με τα SMS
Ο Σταύρος Μπαλάσκας, πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, μιλώντας στο OPEN, υποστήριξε ότι «βγήκαν όλοι έξω το Σαββατοκύριακο. Είχαμε ουρές 100 και 200 μέτρων κυρίως σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και ιδιαίτερα στην Ερμού. Ομως έγινε χαμός σε όλη την Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Βόλο και την Πάτρα. Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι θα είναι σε αυτή την έκταση».

Ο κ. Μπαλάσκας, εξηγώντας το πώς η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει τους «πονηρούς» και να τους επιβάλει πρόστιμα, είπε πως «μπορούμε να ελέγχουμε τα SMS και να κάνουμε αντιπαραβολή με την ώρα της απόδειξης αγοράς».

Ο Σταύρος Μπαλάσκας είπε επίσης ότι διαπιστώθηκε πως αρκετοί πολίτες έσβηναν τα SMS και έστελναν άλλα, ενώ κάποιοι δεν είχαν στείλει καθόλου. Σε κάποιες περιπτώσεις «παρατηρήθηκαν αποκλίσεις 4, 5, 6 και 7 ωρών (από το όριο των 2 ωρών)».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook