Την ερχόμενη Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθούν στους λογαριασμούς των αγροτών, τα χρηματικά ποσά που τους αναλογούν απο την προκαταβολή στις αγροτικές επιδοτήσεις, συνολικού ύψους 1,1 δισ ευρώ.

Οι πληρωμές, που έχουν καθυστερήσει τουλάχιστον κατα ένα δεκαήμερο, δεν επηρεάζονται απο τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και την δημιουργία της νέας κυβέρνησης, καθώς, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Σκανδαλίδης, απο πλευράς υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και το θέμα βρίσκεται στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται πως με πρόσφατες δηλώσεις του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Δανέλλη, τα χρήματα έχουν σταλεί στην ΑΤΕ η οποία όμως τα κράτησε για ένα δεκαήμερο επικαλούμενη την οικονομική κρίση κλπ.

Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα κατέθεσαν Ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Κριτσωτάκης Μιχάλης , Διώτη Ηρώ, στην οποία αναφέρουν τα εξής :

"Ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δεσμευτεί ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα ήταν στα βιβλιάρια των αγροτών το 50% της ενιαίας αποδεσμευμένης ενίσχυσης, την οποία είχαν και έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη οι αγρότες.

Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί το 50% της επιδότησης και σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, είναι πιθανό η ΑΤΕ να έχει πάρει τα χρήματα από την Ε.Ε. για να καταβάλει τις αντίστοιχες επιδοτήσεις στους 720.000 δικαιούχους, αλλά η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, αντί να τα βάλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς, φέρεται να τα έχει διαθέσει για να κλείσει δικές της τρύπες, με το πρόσχημα «της έλλειψης ρευστότητας που προκαλεί η οικονομική κρίση της Ελλάδας»!

Επίσης, μία νέα υπόσχεση που δόθηκε από τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με προθεσμία πληρωμής την 10η Νοεμβρίου, φαίνεται - λόγω των πολιτικών εξελίξεων- να απομακρύνεται καθώς η ΑΤΕ αδυνατεί επί του παρόντος να βρει 1,1 δις ευρώ που χρειάζεται για την πληρωμή.

Επειδή τα χρήματα αυτά είναι κοινοτικά και κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα εκταμίευσης τους,
Επειδή η ΑΤΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα χρήματα της ενιαίας αποδεσμευμένης ενίσχυσης για άλλους σκοπούς
Επειδή οι υποσχέσεις τους κ. Υπουργού δεν είναι καθόλου πλέον καθησυχαστικές,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν στην καθυστέρηση εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων που δικαιούνται οι Έλληνες αγρότες;
Με ποια άμεσα μέτρα και παρεμβάσεις θα δοθούν τα χρήματα χωρίς άλλη καθυστέρηση στους δικαιούχους;"